PYLOS NEWS MESSINIA

Πρόταση παραγωγής βιοαερίου από τα απορρίμματα

ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ
Στην περιοχή της Σπερχογείας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα τοποθετηθεί, αν επέλθει τελικά συμφωνία, η πιλοτική μονάδα παραγωγής βιοαερίου από την επεξεργασία των απορριμμάτων, η πρόταση της οποίας παρουσιάστηκε χθες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Δημαρχείο Καλαμάτας, παρουσία και των επικεφαλής των μειοψηφιών.      
Οι τελευταίοι προσέγγισαν το θέμα με επιφύλαξη. Ο Θόδ. Μπρεδήμας είπε πως υπάρχουν ήδη δύο προηγούμενες πιλοτικές φάσεις με τις μεθόδους των εταιρειών Σούκου και RAM, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νικ. Διασάκος διαφώνησε με τη γενικότερη πολιτική που ακολουθείται, ενώ ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Νικ. Φωτέας, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του.  
Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, η μονάδα για τη διαχείριση του οργανικού απορρίμματος θα χρησιμοποιήσει τη λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού, αγροτοβιομηχανικά και αγροτικά απόβλητα (κοπριές ζώων, υπολείμματα ελαιοτριβείων και τυροκομικών εγκαταστάσεων), καθώς και απόβλητα από βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής.
Οι εκτιμήσεις, δεδομένης και της ενοικίασης χώρου για την επεξεργασία των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας στην περιοχή, συνηγορούν στο ότι η μονάδα, αν αποφασιστεί φυσικά η πιλοτική της λειτουργία, θα τοποθετηθεί στη Σπερχογεία. Πάντως, ερωτηθείς από το «Θάρρος» ο πρόεδρος της Κοινότητας Παν. Περρωτής εξέφρασε άγνοια για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.
Το κόστος της πιλοτικής λειτουργίας ανέρχεται σε 60 ευρώ ανά τόνο, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έγγραφη πρόταση της συγκεκριμένης εταιρείας, «θα πληρωθεί μόνο αν αποδώσει το σύστημα». Θα γίνεται δε καθημερινά διαχείριση 20 τόνων απορριμμάτων σε μια έκταση 10 στρεμμάτων. Ανάλογες μονάδες έχουν στηθεί σε Καρδίτσα, Κοζάνη και Καβάλα.      

Πιλοτική φάση και οικονομική πρόταση
Η πιλοτική φάση έχει διάρκεια 100 ημερών και σε περίπτωση επιτυχίας το έργο συνεχίζεται για τουλάχιστον ένα έτος για το σύνολο των παραγόμενων απορριμμάτων της πόλης.
Στην πιλοτική φάση το κόστος θα ανέλθει στα 60 ευρώ ανά τόνο και θα πληρωθεί μόνο αν το σύστημα αποδώσει, ενώ, αν συνεχιστεί η συνεργασία, το κόστος δεν καθορίζεται με ακρίβεια, αλλά αναφέρεται ότι θα είναι μικρότερο των 60 ευρώ που θα διατίθενται για την πιλοτική λειτουργία. Η αποτελεσματική διαχείριση θα συνυπογράφεται από δημοτικό υπάλληλο ή κάποιον τεχνικό του Δήμου. Στην πιλοτική φάση θα γίνεται καθημερινή διαχείριση 20 τόνων απορριμμάτων σε εγκατάσταση έκτασης 10.000 τ.μ.
Στην πρόταση αναφέρεται πως η συγκεκριμένη μέθοδος διαχείρισης δεν επιβαρύνει με οσμές τους γύρω χώρους. Απαιτείται, όμως, η λήψη αδειοδότησης από πλευράς Δήμου. Η εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί εντός 3 μηνών από τη εκδήλωση ενδιαφέροντος και η απαίτηση σε προσωπικό, καθώς και σε μηχανήματα είναι ευθύνη της εταιρείας.
Τυπικός εξοπλισμός
Ο τυπικός εξοπλισμός της μονάδας αποτελείται από αρπάγη, ΚΔΑΥ, σπαστήρα, τρεις δεξαμενές, δεξαμενή υποδοχής πρώτων υλών, πρέσες, δάδα καύσης, πλυντήριο, αντλίες μεταφοράς αερίων, αναδευτήρες, εναλλάκτες, αναστροφέα, διαχωριστή υγρών – στερεών, φορτωτή και βυτίο μεταφοράς υγρού λιπάσματος.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου