PYLOS NEWS MESSINIA

ΗΡΘΕ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Τα διεθνή βραβεία που κατακτούν και αρκετές μεσσηνιακές επιχειρήσεις αποδεικνύουν ότι  αργά, με πολλή προσπάθεια από παθιασμένους ανθρώπους και πολλά εμπόδια, το ελληνικό ελαιόλαδο κερδίζει τη θέση που του αξίζει. Όχι στην Ελλάδα, όπου, όπως πολύ εύστοχα λέει επιτυχημένος μεταποιητής, «καυχιόμαστε ότι παράγουμε το καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου, αλλά το αποθηκεύουμε δίπλα στα απορρυπαντικά, κάτω από το νεροχύτη», αλλά στο εξωτερικό, όπου αναγνωρίζεται πλέον ως premium προϊόν. 
Σε συσκευασίες που λυπάσαι να ανοίξεις, με design που παραπέμπει σε πολύτιμο απόσταγμα, το ελληνικό λάδι εδώ και μερικά χρόνια ταξιδεύει στον κόσμο, πηγαίνοντας κάθε χρόνο και λίγο πιο μακριά. 
Όλα αυτά σημαίνουν και ποσοτική αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου; Δυστυχώς, όχι. 
Από το σύνολο της ελληνικής παραγωγής (310 χιλιάδες τόνοι ετησίως) μόνο μικρό ποσοστό τυποποιείται, περίπου το 27% (το αντίστοιχο ποσοστό στην Ισπανία είναι στο 50% και στην Ιταλία στο 80%).  
Έτσι η Ελλάδα κατέχει μόνο το 4% στη διεθνή αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου, ενώ μεγάλες ποσότητες ελληνικού ελαιολάδου συνεχίζουν να εξάγονται χύμα στην Ιταλία. 
Όμως, η δημιουργία ενός ξεχωριστού, με χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας brand name στις διεθνείς αγορές, σίγουρα ανοίγει ένα νέο δρόμο που μπορεί να αποδώσει καρπούς. 
Μην ξεχνάμε ότι 25 εκατομμύρια τουρίστες μπορούν -εν δυνάμει- να γευτούν ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου στη χώρα που το παράγει. Με συντονισμένη προσπάθεια κάποιοι θα το αγοράσουν και στη χώρα τους, εφόσον αποφασίσουμε σοβαρά να απελευθερώσουμε το ελληνικό ελαιόλαδο από το γυαλιστερό τενεκέ όπου χρόνια τώρα το κρατάμε κλεισμένο. 

Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου