PYLOS NEWS MESSINIA

Πατσαρίνος και Αλευράς επιτίθενται από κοινού στη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας


Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου οι κκ. Πατσαρίνος και Αλευράς, στον φόντο της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου το πρωί της ίδιας ημέρας μα μοναδικό θέμα συζήτησης την έγκριση της υπογραφής της ΣΔΙΤ ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην κοινοπραξία ΓΑΚ - ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.
Στο «παρά πέντε» της υπογραφής της σύμβασης, οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι επιτέθηκαν κοινά και συντονισμένα στον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, δύο μόλις ημέρες πριν από τη σύγκληση της Διυπουργικής Επιτροπής την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, η οποία είτε θα εγκρίνει είτε θα απορρίψει τη ΣΔΙΤ.
Ο κ. Πατσαρίνος από την πλευρά του κάλεσε την κυβέρνηση και τη Διυπουργική Επιτροπή να απορρίψει τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, ενώ επεσήμανε το γεγονός ότι από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής απουσίαζε τόσο εκπρόσωπος της κυβέρνησης όσο και της αναδόχου εταιρίας. Ακολούθως, ανέφερε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός δεν είναι σύμφωνος με τον Εθνικό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα, και στηλίτευσε το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων, λέγοντας ότι θα ανέρχεται στο ποσόν των 110 ευρώ τον τόνο για 28 χρόνια. Ακόμη, είπε ότι η επιλογή των χώρων είναι «ανισοβαρής», καθώς, όπως επεσήμανε, αφήνει την Κορινθία και την Αργολίδα απ' έξω. Παράλληλα, είπε ότι η ΣΔΙΤ «προσβάλλει» τους πολίτες και το περιβάλλον, καθώς το παραγόμενο κομπόστ θα είναι κακής ποιότητας, ενώ το υπόλειμμα θα φθάνει στο 45%. Και για άλλη μία φορά, πρόκρινε τη διαλογή στην πηγή, την κατασκευή ειδικών χώρων ΧΥΤΥ και τη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Δήμων.
Τέλος, ο κ. Πατσαρίνος κάλεσε τη Διυπουργική Επιτροπή να πει «όχι» στη ΣΙΤ την Τετάρτη και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της Παλαιόχουνης και της Καλλιρρόης «είναι στα κάγκελα» με την απόφαση της Περιφέρειας, ενώ προανήγγειλε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη αν εγκριθεί η ΣΔΙΤ.
Ο κ. Αλευράς αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και μίλησε εκτενώς για τα όσα ειπώθηκαν εκεί το πρωί της Δευτέρας και προέβαλε τις ενστάσεις του για τη χωρωθέτηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, λέγοντας ότι οι κάτοικοι τόσο της Καλλιρρόης όσο και της Παλαιόχουνης έχουν επανειλημμένως εναντιωθεί στην απόφαση της Περιφέρειας. Ακόμη, επεσήμανε ότι το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων είναι τεράστιο και έκανε λόγο για τη «μαφία της κυβέρνησης και της Περιφέρειας» ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Δεν είμαστε κατά των ΣΔΙΤ, αλλά να γίνονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον,
είπε, τέλος.
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Σημειωτέον ότι στη Διυπουργική Επιτροπή που θα συνέλθει την Τετάρτη, προκειμένου να εγκρίνει ή όχι τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα απορρίμματα, θα συμμετάσχουν:
Ο υπουργός Επικρατείας για θέματα συντονισμού κυβερνητικού έργου, ως συντονιστής, οι υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Οικονομικής Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, και ο Γραμματέας του Πρωθυπουργού.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου