PYLOS NEWS MESSINIA

«Η κοινωνία να κλείσει την πόρτα στα κόμματα»


"Μια ισχυρή κοινωνία για να δημιουργήσει και να επιβιώσει θα πρέπει να κλείσει την πόρτα στα κόμματα και να αναζητήσει αρχές και αξίες, οι οποίες θα μπορέσουν να την οδηγήσουν σωστά” σημειώνει στην “Ε” ο Τάσος Ηλιόπουλος, αντιδήμαρχος Μεσσήνης αρμόδιος για θέματα καθημερινότητας.
Παράλληλα τονίζει ότι “αυτοί που ασχολούνται με τα κοινά θα πρέπει να διαγράψουν από το μυαλό τους αξιώματα και θέσεις και να υπηρετήσουν πραγματικά το δήμο και τους συνδημότες τους".

Συνέντευξη στον
Βασίλη Μπακόπουλο

1. Είναι η πρώτη σας θητεία στην αυτοδιοίκηση. Αισθάνεστε ότι έχετε να αποδείξετε κάτι;
“Με την αυτοδιοίκηση ασχολήθηκα γιατί ήθελα να προσφέρω. Δεν ήρθα στην αυτοδιοίκηση για να αποδείξω κάτι, ήρθα για να δουλέψω. Και αυτό κάνω”.
2. Η δημοτική αρχή ανέλαβε να υλοποιήσει μια νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα, όχι υπό τις ιδανικότερες συνθήκες. Ποια είναι η γνώμη σας;
“Οντως δεν είναι ικανοποιητικές οι συνθήκες σήμερα. Αξιοποιώντας όμως, όλο το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διαθέτει ο δήμος, προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των πολιτών και να ανταποκριθούμε στα προβλήματα της καθημερινότητας”.
3. Τα αντικείμενα που έχετε αναλάβει, όπως η καθαριότητα, είναι δύσκολα, καθώς η οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί. Ποιες είναι οι εμπειρίες σας μέχρι τώρα;
“Πράγματι, είναι δύσκολα. Γίνονται ακόμα δυσκολότερα όταν δεν έχεις πόρους και αναγκάζεσαι να εφαρμόσεις τη λεγόμενη οικονομία κλίμακος”.
4. Η διάθεση πιστώσεων από την Πολιτεία, είναι ''πολυτέλεια'' σήμερα στην πατρίδα μας. Πώς αντεπεξέρχεστε;
“Αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό, περιορίζοντας κάθε τι που μπορεί να φαίνεται περιττό και προσθέτοντας επιπλέον καθήκοντα και υποχρεώσεις στο προσωπικό, κάνοντας όλους όσοι εμπλέκονται να δημιουργούν μια ''μηχανή'' προσφοράς στο δήμο”.

5. Αρκεί μόνο ο εθελοντισμός και το φιλότιμο για να προχωρήσουν τα πράγματα;

“Μπορεί να είναι οι δυο βασικές απαραίτητες προϋποθέσεις και να έχουν αποδείξει κατά καιρούς ότι είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία, όμως από μόνα τους δεν αρκούν για να κινήσουν την τεράστια μηχανή και να καλύψουν τις πολλαπλές ανάγκες”.
6. Ποιες δυνατότητες δίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην πηγή τους κι όχι από την έδρα του δήμου;

“Ο ''Καλλικράτης'' είναι ένας νέος θεσμός, ο οποίος δοκιμάζεται και στο τέλος της τετραετίας θα κριθεί. Δεν δίνει από μόνος του λύσεις, αυτές τις αναζητεί και τις βρίσκει η δημοτική αρχή. Πιστεύω όμως στη συνεργασία της δημοτικής αρχής με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και την ακρόαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι συνδημότες μας. Προτάσσεται λοιπόν, η προσωπική επαφή”.

7. Νιώθετε να υπάρχουν υπηρεσίες τις οποίες, εκ των πραγμάτων έστω, στερούνται οι περιφερειακοί τέως δήμοι σε σχέση με τη Μεσσήνη;

“Η Μεσσήνη είναι η έδρα του δήμου, όμως σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι τον υποβιβασμό ή τη διαφορετική αντιμετώπιση και της πιο απομακρυσμένης κοινότητας. Προσπαθώ, κατά το μερίδιο που μου αναλογεί, να ανταποκρίνομαι και να παρέχω τις ίδιες υπηρεσίες σε όλους τους συνδημότες μας”.
8. Είναι εύκολη η αντιμετώπιση της καθημερινότητας στα χωριά;

“Από τη διαχείριση της καθημερινότητας κρίθηκαν κυβερνήσεις. Αυτό και μόνο δείχνει το μέγεθος της ευθύνης του ατόμου που είναι επιφορτισμένο με αυτή την αρμοδιότητα και την τεράστια προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει για την αντιμετώπισή τους και να δικαιώσει την επιλογή αυτού που το ανέθεσε. Η καθημερινότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα”.
9. Η δική σας εμπειρία τι σας έχει διδάξει, ενδεχομένως;

“Προέρχομαι από ένα Σώμα και είχα την τύχη να διοικήσω υπηρεσίες οι οποίες με γέμισαν με εμπειρίες, με όπλισαν με υπομονή και μου έδωσαν τη δυνατότητα να προσπαθώ και να επιλύω τα προβλήματα. Αυτό έκανα και αυτό θα εξακολουθήσω να κάνω”.
10. Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης έχει εκδώσει ψηφίσματα σχετικά με την αύξηση της παραβατικότητας. Τι μπορεί να γίνει στη Μεσσήνη;
“Πράγματι. Εχει δημιουργήσει σε αρκετές ενότητες τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας. Η αντιμετώπιση της παραβατικότητας δεν είναι θέμα του δημάρχου ή του Δημοτικού Συμβουλίου, υπάρχει θεσπισμένο όργανο από την Πολιτεία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και κατ’ επέκταση η Ελληνική Αστυνομία, η οποία πρέπει και μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα”.
11. Μία από τις ιδιαιτερότητες του Δήμου Μεσσήνης είναι οι τσιγγάνοι, ένα ζήτημα σύνθετο και δύσκολο. Τι διαπιστώνετε ως τώρα;
“Η ειδική ομάδα των Ρομά, ήταν και θα συνεχίσει να είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο για το Δήμο Μεσσήνης, αλλά και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Πιστεύω ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την ελληνική κοινωνία, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε μια προσπάθεια επανένταξης και όχι αποσπασματικά, όπως γίνεται σήμερα”.
12. Εχει ο δήμος δράσεις για να βοηθήσει δημότες που ενδεχομένως αδυνατούν να ανταποκριθούν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία;
“Πράγματι έχει, και αυτά είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", το πρόγραμμα εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, το ΚΑΠΗ, προγράμματα προαγωγής υγείας γενικού πληθυσμού και άλλα”.
13. Πώς αισθάνεστε όταν μετακινούνται στην Καλαμάτα διάφορες από τις υπηρεσίες που βρίσκονταν στη Μεσσήνη;
“Ο καλλικρατικός Δήμος Μεσσήνης αποτελεί το 1/5 του νομού, αριθμεί 30.000 κατοίκους και θα πρέπει αυτός ο κόσμος να εξυπηρετείται εντός των ορίων του δήμου και όχι να αναγκάζεται να μετακινηθεί. Βεβαίως και δεν συμφωνώ με την απογύμνωση του δήμου από τις διάφορες υπηρεσίες του”.
14. Υπάρχει στροφή των νέων ανθρώπων προς την περιφέρεια του νομού μας;
“Υπάρχει όντως μια μικρή στροφή. Πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου και με την οικονομική κρίση, η τάση θα είναι μεγαλύτερη. Κακά τα ψέματα, το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Η επιστροφή του κόσμου και η αξιοποίηση αυτού του δυναμικού και οι δυνατότητες που έχουμε ως αγροτοκτηνοτροφική χώρα, μπορούν να δώσουν την απαιτούμενη ώθηση για ανάπτυξη. Επίσης, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη η αξιοποίηση του τουριστικού μας προϊόντος και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.
15. Υπάρχουν χώροι στην περιφέρεια του Δήμου Μεσσήνης για τους νέους, όπου μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά;
“Βεβαίως και υπάρχουν, όπως αθλητικοί χώροι, γήπεδα, παιδικές χαρές, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, καθώς και το αεροδρόμιο της Τριόδου, το οποίο ο δήμος σχεδιάζει να κάνει ένα μεγάλο πάρκο μηχανοκίνητου αθλητισμού”.
16. Είναι τα κόμματα ή οι άνθρωποι αυτοί που διαμορφώνουν τις καταστάσεις στις τοπικές κοινωνίες;
“Πιστεύω ότι τις καταστάσεις στις τοπικές κοινωνίες τις διαμορφώνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι, χωρίς να αποκλείω ότι τα κόμματα προσπαθούν να επέμβουν. Μια ισχυρή κοινωνία όμως, για να δημιουργήσει και να επιβιώσει θα πρέπει να κλείσει την πόρτα στα κόμματα και να αναζητήσει αρχές και αξίες, οι οποίες θα μπορέσουν να την οδηγήσουν σωστά”.
17. Υπάρχουν περιπτώσεις που η ενασχόληση ανθρώπων με την αυτοδιοίκηση είχε ως βασικό κίνητρο τη θέση και το αξίωμα;
“Βεβαίως και υπάρχουν και μπορώ να πω ότι μέχρι σήμερα αυτός ήταν ο στόχος. Η λογική αυτή όμως πρέπει να αλλάξει και αυτοί που ασχολούνται με τα κοινά θα πρέπει να διαγράψουν από το μυαλό τους, αξιώματα και θέσεις και να υπηρετήσουν πραγματικά το δήμο και τους συνδημότες τους. Μόνο τότε η αυτοδιοίκηση θα διαπρέψει”.
18. Εχετε πρόβλημα να διαφωνήσετε με επιλογές της δημοτικής αρχής που εκτιμάτε ότι δεν βοηθούν την πόλη;
“Κανένα πρόβλημα”.
19. Ποια διεκδίκηση θεωρείτε κορυφαία για τη Μεσσήνη;
“Την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την τοποθέτηση της Αρχαίας Μεσσήνης στη θέση που της αξίζει”.
20. Διαπιστώνετε ότι η ενασχόλησή σας με τα κοινά, τελικά αξίζει τον κόπο;
“Η ενασχόληση με τα κοινά σε αυτούς που ασχολούνται πραγματικά, μόνο πίκρες δίνει με ελάχιστες  χαρές. Απαιτεί θυσίες και προσφορά προσωπικού χρόνου που τον στερείς από τους δικούς σου ανθρώπους.  Προσωπικά για μένα αξίζει τον κόπο, για την ικανοποίηση της προσφοράς. 'Ελευθερία'
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου