PYLOS NEWS MESSINIA

Ρίσκο η «καλλιέργεια» φωτοβολταϊκών

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η τέως υπουργός Κατ. Μπατζελή, η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, καλούσαν τους αγρότες να βάλουν φωτοβολταϊκά στα χωράφια τους για να ενισχύσουν, όπως τους έλεγαν, το εισόδημά τους. Τον περασμένο Ιούλιο, μάλιστα, η ΕΑΣ Μεσσηνίας και η ΠΑΣΕΓΕΣ οργάνωσαν σχετική εκδήλωση στη Μεσσήνη. Οι ομιλητές ήταν στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ και ιδιωτικής εταιρείας με αντικείμενο τα φωτοβολταϊκά, η οποία συνεργαζόταν με την ΠΑΣΕΓΕΣ. Εκείνη τη μέρα η αίθουσα είχε γεμίσει από αγρότες, που έσπευσαν να ακούσουν το πώς θα έβγαζαν χρήματα εύκολα και ξεκούραστα, παράγοντας ρεύμα και πουλώντας το στη ΔΕΗ. Ήταν διατεθειμένοι να πάρουν ακόμη και τραπεζικό δάνειο, για να προχωρήσουν στην επένδυση. Άλλωστε, τους προέτρεπε σε αυτό η ίδια η συνεταιριστική τους οργάνωση.
Τι έχει γίνει, όμως, από τότε; Πόσοι αγρότες έκαναν τελικά αίτηση και πόσες χιλιάδες ευρώ έχουν πληρώσει για τις αιτήσεις αυτές, χωρίς να έχουν πάρει ακόμη άδεια και χωρίς να ξέρουν εάν θα πάρουν ποτέ; Και αν πάρουν την πολυπόθητη άδεια, θα βγάλουν τα λεφτά της επένδυσης από την τιμή που θα έχει η πώληση της ενέργειας στη ΔΕΗ;
ΕΑΣ «1.500 με 2.000 ευρώ»
Στην ΕΑΣ Μεσσηνίας, μέχρι χθες οι αιτήσεις αγροτών απ’ όλη τη Μεσσηνία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με το διευθυντή Υποστήριξης Πρωτογενούς Παραγωγής Κώστα Λύρη, ήταν… περίπου 10 με 15.
Στο σχόλιο ότι μας φάνηκαν λίγες, σε σχέση και με αυτές που έχουν γίνει στη ΔΕΗ Καλαμάτας (φτάνουν τις 160), ο κ. Λύρης απάντησε ότι «πολύ πιθανόν οι παραγωγοί να προτίμησαν να τις κάνουν μόνοι τους πηγαίνοντας κατευθείαν στη ΔΕΗ και σε εξωτερικούς συνεργάτες».
Όσο για το τι χρειάζεται, προκειμένου να κάνει κάποιος αίτηση, εκτός από τίτλους ιδιοκτησίας και γνώση του τύπου φωτοβολταϊκών που θέλει να εγκαταστήσει, ο κ. Λύρης σημείωσε ότι πρέπει να έχει γίνει τοπογραφικό διάγραμμα και μελέτη εγκατάστασης από μελετητή. «Για όσους κάνουν αίτηση στην ΕΑΣ η μελέτη γίνεται μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ το κόστος είναι γύρω στα 1.500 με 2.000 ευρώ».
Και αφού ο αγρότης έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα, περιμένει το εάν θα εγκριθεί η αίτησή του. Εάν δεν εγκριθεί, θα έχει χαλάσει τα χρήματα, χωρίς λόγο. «Αυτός είναι και ο ανασταλτικός παράγοντας» λέει ο κ. Λύρης, ο οποίος επανέρχεται και διευκρινίζει: «Για να πάρει ο αγρότης την έγκριση, θα πρέπει να έχει δώσει για προμελέτη εγκατάστασης και παράβολα στη ΔΕΗ (περίπου 600 ευρώ) σύνολο γύρω στα 1.250 με 1.300 ευρώ. Το 1.500 με 2.000, που σας είπα, είναι το όλο, αφού πάρει τις αδειοδοτήσεις κ.λπ.».
ΔΕΗ «Η τιμή της κιλοβατώρας θα μειώνεται»!
Στη ΔΕΗ της Καλαμάτας, μέχρι χθες είχαν γίνει 160 αιτήσεις από Μεσσήνιους παραγωγούς. «Για τους αγρότες υπάρχει προτεραιότητα» μας είπε ο διευθυντής Στάθης Παπαντωνόπουλος. «Περιμένουμε να ξεκαθαρίσουμε τα αιτήματα του παλιού νόμου και κάνουμε καταγραφή. Εφόσον ξεκαθαρίσουμε τις παλιές αιτήσεις, θα προχωρήσουμε σε διεκπεραίωση των αγροτικών αιτημάτων. Περιμένουμε εντολές από πάνω, γιατί γίνεται γενικότερη καταγραφή».
Όσο για το κόστος της αίτησης στη ΔΕΗ: «Είναι ανάλογα με τα κιλοβάτ του φωτοβολταϊκού, πόσο μεγάλο θα είναι. Κυμαίνεται από 300 μέχρι 500 ευρώ. Ο παραγωγός πρέπει να κάνει μελέτη όλης της εγκατάστασης της μονάδας. Κάνουμε και εμείς μελέτη σύνδεσης με το δίκτυό μας. Εάν, η δική μας μελέτη σύνδεσης, για δικούς μας λόγους, δε γίνει, τότε επιστρέφουμε τα χρήματα».
Σημαντικό είναι, επίσης, ότι η τιμή πώλησης της κιλοβατώρας στη ΔΕΗ, χρόνο με το χρόνο θα μειώνεται: «Η τιμή εξαρτάται, μεταβάλλεται με το χρόνο. Θα μειώνεται. Υπάρχει μια κλιμάκωση της τιμής του ρεύματος και μειώνεται στην πορεία. Από εκεί και πέρα, θέλει οικονομοτεχνική μελέτη, για το εάν συμφέρει τον αγρότη, τι θα δώσει και τι θα πάρει. Αυτή τη στιγμή η τιμή είναι 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα».
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου