PYLOS NEWS MESSINIA

Κόβονται από την "ποιοτική" παραγωγοί με ποιοτικό προϊόν

«Μέχρι σήμερα έδιναν την ποιοτική ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς που έκαναν ολοκληρωμένη διαχείριση, βιολογική καλλιέργεια και σε ελαιόλαδα που ήταν Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Τώρα θα δίνεται σε παραγωγούς που παράγουν ελαιόλαδο ΠΟΠ και κάνουν ταυτόχρονα ολοκληρωμένη διαχείριση ή βιολογική καλλιέργεια.
Η μεταβολή αυτή αφαιρεί μεγάλο αριθμό ελαιοπαραγωγών από το δικαίωμα της ποιοτικής ενίσχυσης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόνο για την Κρήτη τα στοιχεία δείχνουν ότι από τους 24.187 παραγωγούς, που αυτές τις μέρες πήραν ενίσχυση για τον προηγούμενο χρόνο κατά 14,8 ευρώ το στρέμμα, οι 14.000 είναι παραγωγοί που ανήκουν σε περιοχές ΠΟΠ και οι 9.900, δηλαδή περίπου οι 10.000, παραγωγοί που ακολούθησαν στην πράξη τα ποιοτικά πρότυπα παραγωγής. Αυτοί οι παραγωγοί, λοιπόν, που είναι εκτός περιοχών ΠΟΠ, δε θα δικαιούνται να πάρουν ξανά ποιοτική ενίσχυση, ακόμα και αν ακολουθήσουν το πρότυπο ποιοτικής παραγωγής, το οποίο περιορίζεται μόνο σε γεωγραφικές περιοχές που ήδη έχουν το χαρακτηρισμό ΠΟΠ».
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «ΑγροΤύπος», όπου, μεταξύ άλλων, σημειώνεται επίσης:
«“Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η κατοχύρωση του ΠΟΠ και όντως να ενισχύσουμε την ποιότητα, η οποία είναι μέσα από τα βιολογικά και την ολοκληρωμένη διαχείριση, χωρίς πάντα να πιστεύουμε ότι μόνο η ολοκληρωμένη διαχείριση, όπως ίσχυε πρώτα, είναι το ποιοτικό στοιχείο”, ανέφερε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου. Στόχος του ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με την υπουργό, είναι η κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης που είναι το ανταγωνιστικό στοιχείο και το διαφοροποιό σε σχέση με τα λάδια άλλων χωρών - μελών, είτε εισαγόμενα είτε εμπορευόμενα.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κεγκέρογλου, στην ομιλία του, τόνισε ότι “θα πρέπει, ανεξάρτητα αν ανήκει σε περιοχή ΠΟΠ ή όχι, αυτός ο οποίος παράγει ποιοτικό προϊόν, αυτός ο οποίος πιστοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι παράγει ποιοτικό προϊόν, να είναι δικαιούχος της ποιοτικής ενίσχυσης, του ποιοτικού δηλαδή παρακρατήματος”.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου