PYLOS NEWS MESSINIA

«Άνοιγμα» της Μεσσηνίας στην ηλιακή ενέργεια

Τα περιβαλλοντικά οφέλη της παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα μας είναι λίγο - πολύ γνωστά. Αυτό που ίσως δε γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι ότι από την ηλιακή ενέργεια δεν αποκομίζουμε μόνο κέρδος για το περιβάλλον, αλλά και οικονομικό. Συνομιλήσαμε με τον Γιώργο Παπαδόπουλο, που ασχολείται επαγγελματικά με τη μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Μας εξήγησε τις ιδιαιτερότητες των επενδύσεων μεγάλης κλίμακας και οικιακών, αλλά και το κόστος και τα κέρδη που συνεπάγεται η παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Επίσης, μας μίλησε για τη σχέση των Μεσσηνίων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
-Τι είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα;
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι η πιο έξυπνη επένδυση που μπορεί να κάνει ένας επενδυτής. Μπορούν να του δώσουν ένα σίγουρο εισόδημα, διότι υπογράφει με το ελληνικό Δημόσιο και δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει τα χρήματά του, παρά μόνο αν το κράτος πτωχεύσει. Μπορεί να κάνει μια επένδυση των 60 ή 100 kw, η οποία στοιχίζει αντίστοιχα 200 με 300 χιλιάδες, χρησιμοποιώντας μόνο 25% ίδια κεφάλαια για να κάνει αυτού του είδους την επένδυση. Το υπόλοιπο ποσό θα το κάνει αποπληρωμή η ίδια η επένδυση, από τα χρήματα που θα εισπράττει από το ίδιο το φωτοβολταϊκό.
-Προχθές άλλαξε ο νόμος για τα φωτοβολταϊκά…
Πράγματι. Ψηφίστηκε προχθές ο νέος νόμος και σε δύο μήνες θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.
-Για τι είδους εγκατάσταση μιλάμε;
Μιλάμε για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το ηλιακό φως. Την οποία δίνουμε στο δίκτυο της ΔΕΗ. Το συμβόλαιο με τη ΔΕΗ είναι για 25 χρόνια και η πώληση της κιλοβατώρας αποδίδει έσοδα.
-Αν κάποιος αποφασίσει να επενδύσει σε φωτοβολταϊκά, τι χρειάζεται να κάνει;
Κατ’ αρχάς, χρειάζεται να έχει την έκταση για να τα εγκαταστήσει. Για τα 20 kw απαιτείται γύρω στο ένα στρέμμα και κάτι. Θα χρειαστεί, δηλαδή, γύρω στα 3,5 στρέμματα. Από εκεί και πέρα, μας δίνει ένα τοπογραφικό, του κάνουμε όλη την προσφορά, το συνολικό κόστος, τα κεφάλαια που χρειάζεται να διαθέσει, αυτά που θα του αποδώσει η επένδυση και όσα χρειάζεται για να εξετάσει το συνολικό του κέρδος.
-Αν κάποιος δε θέλει να επενδύσει επαγγελματικά αλλά να έχει φωτοβολταϊκά συστήματα στο σπίτι του;
Αυτό είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι, το οικιακό, το οποίο επίσης καλύπτουμε. Εκεί είναι πιο απλουστευμένο, γιατί επιδοτείται 100%. Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι στα 10 kw, που είναι το όριο που μπορεί να βάλει κάποιος, το συνολικό κόστος μαζί με τη σύνδεση που θα πληρώσει στη ΔΕΗ είναι 45.000 ευρώ: Αυτά τα χρήματα τα καλύπτουν 100% με τη μέθοδο leasing τραπεζικοί οργανισμοί. Δηλαδή, του δίνουν όλα τα χρήματα, παίρνει γύρω στα 700 ευρώ στο κάθε κιλοβάτ το χρόνο. Το συνολικό ποσό που παίρνει για τα 10 κιλοβάτ είναι γύρω στα 7.000 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, θα κάνει αποπληρωμή της ΔΕΗ, την οποία πληρώνει με τη μέθοδο του συμψηφισμού, κάποιο ποσό από το υπόλοιπο θα το δίνει για την αποπληρωμή του κεφαλαίου και το ποσό που θα μένει θα το κρατάει ο ίδιος.
-Αν δε θέλει κάποιος να δίνει το ρεύμα του στη ΔΕΗ, μπορεί απλώς να πληρώνει το ποσό στην τράπεζα;
Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό! Είναι πολύ η ενέργεια για ένα μόνο σπίτι. Επιπλέον, εσείς αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ με 0,10 ευρώ και πουλάτε στη ΔΕΗ με 0.55. Αυτό και μόνο σας εξασφαλίζει τη δυνατότητα να κάνετε αποπληρωμή της συνολικής εγκατάστασης και να μην πληρώνετε πλέον ρεύμα. Αυτό ορίζεται με σαφές συμβόλαιο που υπογράφετε με τη ΔΕΗ, το οποίο έχει διάρκεια 25 χρόνια. Δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνετε. Δε χρειάζεται να έχετε καν κεφάλαιο. Δε βάζετε κάποιο ακίνητο ή το σπίτι και την περιουσία ως εγγύηση, αλλά το ίδιο το φωτοβολταϊκό. Αυτό είναι το leasing. Το ίδιο το φωτοβολταϊκό, οι ασφάλειες το ασφαλίζουν με 2 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επένδυσης. Η ασφάλεια καλύπτει και δολιοφθορές, αν κάποιος, για παράδειγμα, το σπάσει, και ακραία καιρικά φαινόμενα. Σας δίνει 600 ευρώ το μήνα ως διαφυγόντα κέρδη μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης.
Για να το δούμε πιο απλά, έχω ένα σπίτι με ταράτσα, την οποία αποφασίζω να εκμεταλλευτώ βάζοντας φωτοβολταϊκά. Δεν πληρώνω κάτι από την τσέπη μου, αλλά χρησιμοποιώ τη μέθοδο leasing. Παίρνω τα χρήματα από τραπεζικό οργανισμό και την αποπληρωμή των χρημάτων που έχει βάλει η τράπεζα την κάνει το ίδιο το φωτοβολταϊκό, δίνοντάς μου τη δυνατότητα να μην πληρώνω ρεύμα πλέον. Έχω ένα κέρδος ετήσιο 2.000 ευρώ, όσο δηλαδή μου έχει κόψει το Δημόσιο με τα δώρα και τους μισθούς.
-Προκειμένου να εγκαταστήσει κάποιος φωτοβολταϊκά χρειάζεται ειδική μελέτη;
Το πρώτο βήμα είναι να έρθει σε εμάς. Χρειάζεται μια κάτοψη της ταράτσας ή της στέγης. Στη στέγη ο χώρος που χρειάζεται είναι 15 τετραγωνικά στο ένα κιλοβάτ. Στη σκεπή ο χώρος που χρειάζεται είναι 7 τετραγωνικά το ένα κιλοβάτ. Ο χώρος στη στέγη μεγαλώνει, διότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι σκιάσεις. Εκεί κάνουμε εμείς την οριοθέτηση των συλλεκτών, δηλαδή πόσα κιλοβάτ μπορείτε να εγκαταστήσετε. Κάνοντας αυτή την οριοθέτηση πηγαίνει ο πολίτης στην Πολεοδομία και του δίνεται μία άδεια εγκρίσεως για φωτοβολταϊκά. Αυτό γίνεται μέσα σε μια μέρα. Μετά του κάνουμε ένα γραμμικό σχέδιο, το οποίο πηγαίνει στη ΔΕΗ και μέσα σε τρεις μέρες τον καλούν να υπογράψει τα συμβόλαια.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου