PYLOS NEWS MESSINIA

Κινηματογραφικό σκηνικό στον όρμο του Ναυαρίνου

Χτισμένη στον ιστορικό κόλπο του Ναυαρίνο, με κάστρα, λιμανάκι και φημισμένες παραλίες, προστατευόμενες περιοχές, διεθνούς φήμης resorts και ιστορικά ανάκτορα. 
Η Πύλος, δυτικά του νομού Μεσσηνίας, ιστορικά είναι γνωστή και με την ονομασία Ναβαρίνο ή Ναυαρίνο, αφού εκεί εξελίχθηκε η Ναυμαχία στο Ναυαρίνο, στις 20 Οκτωβρίου του 1827, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832) στον κόλπο Ναυαρίνο.
Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε δυο λόφους, πήρε τη σημερινή της μορφή μετά το 1828, ένα χρόνο μετά την ιστορικής σημασίας Ναυμαχία του Ναυαρίνο. Είναι η γενέτειρα του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα (σ.σ. Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912) και στην επισκέψιμη οικία του υπάρχει συλλογή σκίτσων, πινάκων και άλλων αντικειμένων του Γάλλου δημοσιογράφου και φιλέλληνα Rene Puaux (τηλ. 27230 22010).
Στη γραφική Πύλο, γυρίσματα στην οποία έγιναν για τις ανάγκες της κινηματογραφικής ταινίας «Πριν τα Μεσάνυχτα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τους Ιθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί που προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2013, θα περάσετε από την πλατεία Τριών Ναυάρχων, με το ομώνυμο μνημείο, τα καφέ, τις ταβέρνες, τα αιωνόβια πλατάνια. Το λιμάνι και η μαρίνα, το κάστρο, το πέρασμα της Συκιάς, οι Καμάρες/Υδραγωγείο κ.ά. συμπληρώνουν το σκηνικό της Πύλου.

Νιόκαστρο - Παλαιόκαστρο

Στη νότια είσοδο του Ναβαρίνου, πάνω στα βράχια, είναι χτισμένο το επιβλητικό Νιόκαστρο, το οποίο ξεκίνησε να κτίζεται το 1573 από του Τούρκους που ήθελαν να ελέγχουν τη νότια είσοδο στον όρμο του Ναβαρίνου.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, ενώ στις μέρες μας θα δείτε την Ακρόπολη, το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, το Στρατώνα Μαιζώνος που στεγάζεται το Αρχαιολογικό μουσείο, τη θεματική έκθεση «Ναυάγια» στο Κτίριο του Πασά κ.ά. Ωρες λειτουργίας 08.00 – 19.30 και μετά τις 15/9 έως τις 19.00. Εισιτήριο 6 ευρώ (τηλ. 27230 22955).
Οσο για το Παλαιόκαστρο ή Παλιοναβαρίνο, το παλαιότερο φρούριο που έλεγχε την βόρεια είσοδο του όρμου, χτίστηκε το 1287 στην οχυρή θέση της αρχαίας ακρόπολης της Πύλου. Το Παλαιόκαστρο διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο σε όλα τα πολεμικά γεγονότα της Πύλου, μέχρι το κτίσιμο του Νιόκαστρου.

Ανάκτορο Νέστορος

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι το ανάκτορο του βασιλιά της αρχαίας Πύλου, και μυθικού ήρωα, του Νέστορα. Το Ανάκτορο του Νέστορα αποτελεί δείγμα της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής και το καλύτερα σωζόμενο βασιλικό οικοδόμημα της συγκεκριμένης περιόδου. Το ανακάλυψε και ανέσκαψε ο Αμερικανός αρχαιολόγος C.W.Blegen σε συνεργασία με τον Ελληνα αρχαιολόγο Κ. Κουρουνιώτη, το 1939. Βρίσκεται στη θέση Ανω Εγκλιανός (18 χλμ. από Πύλο), σε απόσταση 4 χλμ. νοτίως της Χώρας. Ωρες λειτουργίας 08.00 – 19.00, εισιτήριο 6 ευρώ (τηλ. 27630 31437). Επίσης, στην Χώρα είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από το Ανάκτορο του Νέστορα. Ωρες λειτουργίας 08.00 – 15.00, εκτός Δευτέρας (τηλ. 27630 31358).

Info

-Απόσταση: Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου-Τριπόλεως, και στη συνέχεια για Μεγαλόπολη- Καλαμάτα (238 χλμ.) Η Πύλος απέχει 52 χλμ από την Καλαμάτα. Από Θεσσαλονίκη υπάρχει αεροπορική σύνδεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» (8 χλμ. από Καλαμάτα).
-Διαμονή: Από πολυτελή resort όπως η Costa Navarino -το θέρετρο που οραματίστηκε ο αείμνηστος Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, και τοποθέτησε τη Μεσσηνία εδώ και 8 έτη στον παγκόσμιο τουριστική χάρτη-, μέχρι οικογενειακές μονάδες, στούντιο, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα.

Tips

  1. Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας: Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ή αλλιώς Διβάρι, έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, με πλούσια χλωρίδα και πανίδας ενώ αποτελεί μεταναστευτικό σταθμό για πλήθος πουλιών. Είναι το μοναδικό μέρος της Ευρώπης, όπου βρίσκει καταφύγιο ο Αφρικανικός Χαμαιλέοντας.
  2. Νήσοι Σφακτηρία-Τσιχλί Μπαμπά-Χελωνάκι: Μπροστά από το λιμάνι της Πύλου, η Σφακτηρία με το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στην ομώνυμη μάχη της Σφακτηρίας, η νησίδα Τσιχλί-Μπαμπά με το μνημείο των Γάλλων πεσόντων ενώ στη νήσο Χελωνάκι το μνημείο των Αγγλων πεσόντων.
  3. Μεθώνη: Η Μεθώνη (11,5 χλμ. από Πύλο) χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός ξεχωρίζει με το Kάστρο της χτισμένο σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, τον πύργο Μπούρτζι, το αλληλοδιδακτικό σχολείο, την πλατεία Συγγρού με το ενετικό πηγάδι κ.ά. Απέναντι από τη Μεθώνη, το σύμπλεγμα των Οινουσών, με τη νήσο Σαπιέντζα με πλήθος ναυαγίων, τη Σχίζα και την Αγία Μαριανή.
  4. Κορώνη: Η Κορώνη (41 χλμ. από Πύλο) και η προστάτιδα της -η Παναγία Ελεήστρα- ξεχωρίζει με το Κάστρο το οποίο αποτελεί ζωντανό κομμάτι του κοινωνικού ιστού της πόλης.
  5. Παραλίες: Βοϊδοκοιλιά η διασημότερη παραλία ολόκληρου του νομού Μεσσηνίας και μια από τις ωραιότερες στην Ελλάδα και μέσα στην προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000. Διβάρι/Ντιβάρι ή Χρυσή Ακτή και αυτή μέσα στην ζώνη προστασίας Natura. Πέρασμα της Συκιάς με ρηχά νερά, Γλώσσα μικρή παραλία για εναλλακτικούς, Γιάλοβα αμμώδης, οργανωμένη, με σήμα κατατεθέν το ναυαγισμένο βαπόρι. Ρωμανού στο χωριό Ρωμανός παραλία με ψιλή άμμο. Μεθώνη με ρηχά νερά, Λάμπες οι Εμπρός και οι Πίσω, Φοινικούντα στο ομώνυμο γραφικό ψαροχώρι (20 χλμ. από Πύλο), Τσαπί οργανωμένη, Λούτσα δίπλα στη Φοινικούντα, Μαράθι μικρό και μεγάλο, παραλία Κάστρου Κορώνης, Ζάγκα οργανωμένη κάτω από το Κάστρο Κορώνης κ.ά.
  6. Ναυαρίνεια: Ο δήμος Πύλου-Νέστορος, κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, πραγματοποιεί εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης στην ιστορική Ναυμαχία του Ναυαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827).
  7. Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Ελαιόλαδο, κορωναίικες ελιές, σταφίδες, κρασί, σταφύλια, σύκα, εσπεριδοειδή, βραστή γίδα, βακαλάος με σκορδαλιά, γουρνοπούλα, σύγκλινο, λουκάνικα με πορτοκάλι, παστό με πορτοκάλι, τηγανίτες πασπαλισμένες με μυζήθρα και ελαιόλαδο, τυρί σφέλα, δίπλες, λαλάγγια, μέλι, παστέλι, ούζο, βαλσαμικό ξύδι, τραχανάς, χυλοπίτες, αρωματικά φυτά και βότανα.

* Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου