PYLOS NEWS MESSINIA

Η Ελλάδα είναι... καθαρό χρυσάφι

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο «μαγαζί-γωνία» σε ό,τι αφορά στον τουρισμό της, τον αρχαιολογικό πλούτο της και τη γεωγραφική της θέση. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η Ελλάδα κατέχει την 32η θέση ως προς τα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου, πάνω από την Αυστραλία και το Κουβέιτ.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού δημοσίευσε μια έκθεση για τη ζήτηση του χρυσού, αλλά και για τις ποσότητες χρυσού που κατέχουν οι 40 χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα.
Σύμφωνα με την έκθεση, στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ζήτηση σημείωσε πτώση κατά 11 τόνους ή 1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014.
«Η ζήτηση σε γενικές γραμμές ήταν ουδέτερη, κάτω του 1%, παρά τις σημαντικές υποκειμενικές διαφορές ανά περιοχή», αναφέρει η έκθεση.
«Ισχυρή ζήτηση σε κοσμήματα σε κάποια περιοχή αντισταθμίστηκε από την πτώση στην ζήτηση κάπου αλλού, καθώς η ζήτηση ανταποκρίθηκε στις τοπικές συνθήκες κάθε αγοράς. Οι υψηλότεροι όγκοι σημειώθηκαν στην Ινδία, στις ΗΠΑ και σε μικρότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασία», τονίζεται.
Την Πέμπτη 14 Μαΐου ο χρυσός συνέχισε να ανεβαίνει, σπάζοντας το φράγμα των 12.000 δολαρίων ανά ουγγιά και φθάνοντας στα 1.225,20 δολάρια ανά ουγγιά, στην υψηλότερη τιμή εδώ και τρεις μήνες.
Η Ελλάδα, με 112,5 τόνους, βρίσκεται στην 32η θέση, πάνω από την Ένωση Κεντρικών Τραπεζών, την Κορέα, τη Ρουμανία, την Πολωνία, το Ιράκ, την Αυστραλία, το Κουβέιτ και την Ινδονησία.
Πρώτες στη λίστα είναι οι ΗΠΑ με 8.133,5 τόνους, μετάί η Γερμανία με 3.383 τόνους , το ΔΝΤ με 2.814 τόνους, η Ιταλία με 2.451,8 τόνους, η Γαλλία με 2.435,4 τόνους η Ρωσία με 1.238,3 τόνους, η Κίνα με 1.054,1 τόνους και η Ελβετία με 1.040 τόνους.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ
Η επένδυση σε χρυσάφι παραμένει η νούμερο ένα προτίμηση όλων όσοι διαθέτουν -πολλά- χρήματα, μαζί με τις επενδύσεις σε γη και ακίνητα. Ο Χρήστος Καβαλόπουλος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, σε παλαιότερη συνέντευξή του τον Οκτώβρη του 2014, είχε τονίσει ότι το πορφυρητικό κοίτασμα χαλκού - χρυσού στις Σκουριές περιέχει 3.590.000 ουγγιές χρυσού και 378.000 τόνους χαλκού. Με την ανάκτηση του 85% και με τρέχουσες τιμές μετάλλων, η συνολική παραγόμενη αξία θα ανέλθει στο σύνολο διάρκειας του έργου σε 8 δισ. ευρώ.
Εκτός από τις Σκουριές, στο Μεταλλευτικό Κέντρο Κασσάνδρας υπάρχει το πολυμεταλλικό κοίτασμα μεικτών θειούχων Ολυμπιάδος, όπου υπάρχουν ανεκμετάλλευτα απολήψιμα ανακτήσιμα αποθέματα που ανέρχονται σε 3,8 εκατ. ουγγιές χρυσού, 57,7 εκατ. ουγγιές αργύρου, 600.000 τόνοι μολύβδου, 800.000 τόνοι ψευδαργύρου. Ακόμη στις παλιές αποθέσεις από παλαιότερες εκμεταλλεύσεις υπάρχουν 270.000 ουγγιές χρυσού και 1,1, εκατ. ουγγιές αργύρου. Η συνολική εκτιμώμενη αξία παραγόμενων μετάλλων (με βάση σημερινές τιμές) ανέρχεται σε 8,2 δισ. ευρώ.
Στο Πολυμεταλλικό Κοίτασμα μεικτών θειούχων Μαύρων Πετρών - Στρατώνι υπάρχουν ανεκμετάλλευτα απολήψιμα ανακτήσιμα αποθέματα που ανέρχονται σε 10 εκατ. ουγγιές αργύρου, 110.000 τόνοι μολύβδου και 151.000 τόνοι ψευδαργύρου συνολικής εκτιμώμενης αξίας 2,1 δισ. ευρώ.
Στο σύνολο των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής θα παραχθούν αξίες 18,3 δισ. ευρώ. Οι συνολικές επενδύσεις θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ.
Εκτός από την Κασσάνδρα, η εκμετάλλευση του πορφυρητικού κοιτάσματος Περάματας Θράκης μπορεί να δώσει μεταλλευτικά αποθέματα 9.318.000 τόνων. Από αυτά, θα αποληφθούν 966.000 ουγγιές χρυσού και 3 εκατ. ουγγιές αργύρου συνολικής αξίας 660 εκατ. ευρώ. Θα απαιτηθούν επενδύσεις σε βάθος 10ετίας που θα υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ. θα αναπτυχθούν 200 άμεσες θέσεις εργασίας και 800 έμμεσες. Παράλληλα, η εκμετάλλευση κοιτάσματος Σαπών Ροδόπης θα παραχθούν συνολικά με τη μορφή συμπυκνωμάτων 510.000 ουγγιές χρυσού, 250.000 ουγγιές αργύρου και 3.000 τόνοι χαλκού συνολικής αξίας 350 εκατ. ευρώ.
Όπως είχε εξηγήσει ο κ. Καβαλόπουλος, το σύνολο της εκμετάλλευσης των πολυμεταλλικών κοιτασμάτων που προαναφέρθηκαν, μπορεί να παραγάγει αξία που θα υπερβαίνει τα 20 δισ. σε βάθος 30ετίας.
Ακόμη, υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι εξαγωγές της χώρας κατά 1 δισ. δολάρια ετησίως, Και, φυσικά, η γεωπολιτική σημασία της χώρας θα γνωρίσει νέες δόξες, όταν σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί να παράγει 500.000 ουγγιές χρυσού τον χρόνο, ενώ η Φινλανδία παράγει 220.000 ουγγιές.
Ωραία ακούγονται όλα αυτά, ωστόσο η εξόρυξη τέτοιων ποσοτήτων χρυσού προκαλεί μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα για τη Χαλκιδική, η περιοχή κινδυνεύει από τη μόλυνση των υπογείων υδάτων, την απώλεια νερού ώσπου τελικά να στερέψει εντελώς η περιοχή, μόνο από τις Σκουριές εκτιμάται ότι θα απελευθερώνονται 3.000 τόνοι χρυσού την ημέρα. Ακόμη, το μεταλλείο βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την υδροδότηση της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή υπάρχουν 800.000 ελαιόδεντρα (στην Ορμήλια) και από εκεί βγαίνει πράσινη ελιά. Η εταιρεία που έχει αναλάβει την εξόρυξη των μετάλλων στις Σκουριές, αμερικανικών συμφερόντων, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ανθρώπων σε κάθε γωνιά της γης από όπου έχει περάσει, έχει αφήσει πίσω της κρανίου τόπο...
Για να επιστρέψουμε στην αρχή του άρθρου, η Ελλάδα έχει τεράστιο φυσικό πλούτο. Τα μεταλλεία κάποια στιγμή θα στερέψουν -σε καμιά 30αριά χρόνια. Και μπορεί έως τότε να έχουν αποδώσει τα μέγιστα, αλλά με αντάλλαγμα μια μεγάλη καταστροφή. Από την άλλη πλευρά, ο φυσικός πλούτος της χώρας μας, ο τουρισμός μας, τα νησιά και οι παραλίες μας, είναι εδώ και θα είναι εδώ για πολλά περισσότερα χρόνια. Η Ελλάδα είναι καθαρό χρυσάφι, αλλά και ό,τι λάμπει, δεν είναι πάντα και για πάντα χρυσός.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου