PYLOS NEWS MESSINIA

«Ζητούμε την άμεση και ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, που έχει προκύψει για χιλιάδες επιχειρήσεις ΑΠΕ»

fotoboltaika«Γνω­ρί­ζε­τε ό­τι, μέ­χρι σή­με­ρα, χι­λιά­δες ε­πι­χει­ρή­σεις φω­το­βολ­τα­ϊ­κών, στην πλει­ο­ψη­φί­α τους πο­λύ μι­κρές, έ­χουν ο­δη­γη­θεί στην οι­κο­νο­μι­κή κα­τα­στρο­φή, α­φού α­πό τη μια πλευ­ρά βρί­σκον­ται αν­τι­μέ­τω­πες με το τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα, που α­παι­τεί υ­ψη­λούς τό­κους και ε­πι­πλέ­ον τό­κους υ­πε­ρη­με­ρί­ας και α­πό την άλ­λη με το ί­διο το κρά­τος που α­παι­τεί την κα­τα­βο­λή ΦΠΑ και φό­ρων ει­σο­δή­μα­τος, για έ­σο­δα που ου­δέ­πο­τε ει­σπρά­χθη­καν.» Α­να­φέ­ρει με­τα­ξύ άλ­λων στην ε­πι­στο­λή που α­πέ­στει­λε ο πρό­ε­δρος του Ε­πι­με­λη­τη­ρί­ου Μεσ­ση­νί­ας Δη­μή­τρης Μα­νιά­της προς τον Υ­φυ­πουρ­γό Πε­ρι­βάλ­λον­τος, Ε­νέρ­γειας και Κλι­μα­τι­κής Αλ­λα­γής Α­ση­μά­κη Πα­πα­γε­ωρ­γί­ου για το καυ­τό πρό­βλη­μα των φω­το­βολ­τα­ϊ­κών που έ­χουν ο­δη­γή­σει πολ­λές μι­κρές ε­πι­χει­ρή­σεις στην οι­κο­νο­μι­κή κα­τα­στρο­φή.
Α­κο­λου­θεί η ε­πι­στο­λή του κ. Μα­νιά­τη
Θέ­μα: «Δι­α­τά­ξεις του Ν.4254/2014 (ΦΕΚ Α­’­85/7-4-2014) που α­φο­ρούν “N­ew D­e­al” στο χώ­ρο των Α­ΠΕ»
Κύ­ρι­ε Υ­φυ­πουρ­γέ,
Με την πα­ρού­σα ε­πι­στο­λή εκ­φρά­ζου­με την έν­το­νη δυ­σα­ρέ­σκειά μας για τις πρό­σφα­τα ψη­φι­σμέ­νες Δι­α­τά­ξεις του Νό­μου 4254/2014 (ΦΕΚ Α’ 85/7-4-2014), που α­φο­ρούν το ε­πο­νο­μα­ζό­με­νο “N­ew D­e­al” στο χώ­ρο των Α­να­νε­ώ­σι­μων Πη­γών Ε­νέρ­γειας.Γνω­ρί­ζε­τε ό­τι, μέ­χρι σή­με­ρα, χι­λιά­δες ε­πι­χει­ρή­σεις φω­το­βολ­τα­ϊ­κών, στην πλει­ο­ψη­φί­α τους πο­λύ μι­κρές, έ­χουν ο­δη­γη­θεί στην οι­κο­νο­μι­κή κα­τα­στρο­φή, α­φού α­πό τη μια πλευ­ρά βρί­σκον­ται αν­τι­μέ­τω­πες με το τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα, που α­παι­τεί υ­ψη­λούς τό­κους και ε­πι­πλέ­ον τό­κους υ­πε­ρη­με­ρί­ας και α­πό την άλ­λη με το ί­διο το κρά­τος που α­παι­τεί την κα­τα­βο­λή ΦΠΑ και φό­ρων ει­σο­δή­μα­τος, για έ­σο­δα που ου­δέ­πο­τε ει­σπρά­χθη­καν.
Α­να­λυ­τι­κό­τε­ρα α­να­φέ­ρου­με τα ε­ξής μέ­τρα:
“Κού­ρε­μα” στις τα­ρί­φες των υ­φι­στά­με­νων συμ­βά­σε­ων των φω­το­βολ­τα­ϊ­κών σταθ­μών, α­νά­λο­γα με την τε­χνο­λο­γί­α, αλ­λά και την ει­δι­κή κα­τη­γο­ρί­α, που α­νή­κει κά­θε σταθ­μός το ο­ποί­ο φτά­νει και το 45%.
Δι­α­δι­κα­σί­α πα­ρο­χής α­ναγ­κα­στι­κής έκ­πτω­σης α­πό τους πα­ρα­γω­γούς Α­ΠΕ, υ­πο­λο­γι­ζό­με­νη και ε­πι­βαλ­λό­με­νη α­να­δρο­μι­κά και μά­λι­στα σε συν­δυα­σμό με την ή­δη ε­πι­βλη­θεί­σα, για το έ­τος 2013, έ­κτα­κτη ει­σφο­ρά του Ν. 4093/2012.
Υ­πεν­θυ­μί­ζου­με ό­τι το Νο­έμ­βρη του 2012, το Υ­ΠΕ­ΚΑ εί­χε ο­ρί­σει έ­κτα­κτη ει­σφο­ρά ε­πί του τζί­ρου των πα­ρα­γω­γών σε πο­σο­στό α­πό 25% έ­ως 42%, α­πό 1/6/2012 έ­ως 31/3/2014.Κα­τάρ­γη­ση της αύ­ξη­σης της τι­μής α­πο­ζη­μί­ω­σης με βά­ση τον πλη­θω­ρι­σμό. Έ­τσι οι τι­μές θα εί­ναι στα­θε­ρές για δι­ά­στη­μα 20 ε­τών! Με έ­να συν­τη­ρη­τι­κό σε­νά­ριο για πλη­θω­ρι­σμό 2% στην ε­πό­με­νη 20ετία, η πρό­σθε­τη μεί­ω­ση ε­κτι­μά­ται κα­τά μέ­σο ό­ρο στο 5%.
Κύ­ρι­ε Υ­φυ­πουρ­γέ,
Αν­τι­λαμ­βα­νό­μα­στε την α­ναγ­και­ό­τη­τα ε­πι­βο­λής μέ­τρων για τη μεί­ω­ση του ελ­λείμ­μα­τος, εί­ναι ό­μως αυ­το­νό­η­το ό­τι στη­ρί­ζον­ται σε ε­πι­χει­ρή­σεις που ε­πέ­λε­ξαν να δρα­στη­ρι­ο­ποι­η­θούν στο χώ­ρο των Α­ΠΕ. Με τη συ­νε­χή στο­χο­ποί­η­ση, αυ­τές οι χει­μά­ζου­σες μι­κρο­με­σαί­ες ε­πι­χει­ρή­σεις ε­ξου­θε­νώ­νον­ται και τε­λι­κά α­να­στέλ­λουν τη λει­τουρ­γί­α τους, με α­πο­τέ­λε­σμα μέ­τρα τέ­τοι­ου τύ­που κα­τα­λή­γουν να εί­ναι κα­τα­στρε­πτι­κά (με κλει­στές ε­πι­χει­ρή­σεις).
Ε­πι­προ­σθέ­τως, α­να­φέ­ρου­με ό­τι ε­νώ δεν πα­ρου­σι­ά­στη­κε κα­μί­α με­λέ­τη εκ μέ­ρους του Υ­ΠΕ­ΚΑ που να τεκ­μη­ρι­ώ­νει την α­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των εν λό­γω μέ­τρων για τις ε­πι­χει­ρή­σεις πα­ρα­γω­γής η­λε­κτρι­κής ε­νέρ­γειας, ω­στό­σο ψη­φί­στη­κε το “N­ew D­e­al”, που δεν έ­χει ε­θε­λον­τι­κό αλ­λά υ­πο­χρε­ω­τι­κό χα­ρα­κτή­ρα, α­ναγ­κά­ζον­τας τους πα­ρα­γω­γούς σε υ­πο­χρε­ω­τι­κό και μο­νο­με­ρές κού­ρε­μα των συμ­βά­σε­ων τους. Η συμ­με­το­χή των τρα­πε­ζών στο “N­ew D­e­al” δεν υ­φί­στα­ται, ε­νώ η ε­ξυ­γί­αν­ση του λε­γό­με­νου «ει­δι­κού λο­γα­ρια­σμού» στη­ρί­ζε­ται μό­νο στη μεί­ω­ση των τι­μών των συμ­βά­σε­ων και στην κα­τά­σχε­ση του τζί­ρου των πα­ρα­γω­γών.
Για ό­λα τα πα­ρα­πά­νω, εκ­φρά­ζου­με τον έν­το­νο προ­βλη­μα­τι­σμό μας για τις ψη­φι­σμέ­νες δι­α­τά­ξεις του Νό­μου 4254/2014, που α­φο­ρούν το ”N­ew D­e­al” στο χώ­ρο των Φ/Β και ζη­τού­με την ά­με­ση και ου­σι­α­στι­κή ε­πί­λυ­ση του προ­βλή­μα­τος, που έ­χει προ­κύ­ψει για χι­λιά­δες ε­πι­χει­ρή­σεις Α­ΠΕ, με νέ­ες προ­τά­σεις και τρο­πο­ποι­ή­σεις που θα ε­ξα­σφα­λί­σουν πρω­τί­στως τη βι­ω­σι­μό­τη­τα του εν λό­γω κλά­δου της α­γο­ράς.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου