PYLOS NEWS MESSINIA

Αυτά είναι τα τρία σενάρια για τη Ελλάδα

nomouraΗ N­o­m­u­ra πα­ρου­σί­α­σε τα τρί­α σε­νά­ρια για την ε­πο­χή με­τά την έ­ξο­δο της Ελ­λά­δας α­πό το ση­με­ρι­νό μνη­μό­νιο1) Πλή­ρης έ­ξο­δος στις α­γο­ρές
Βα­σι­κά ση­μεί­α:
-Υ­πο­θέ­τον­τας ό­τι η Ελ­λά­δα θα στα­μα­τή­σει να δα­νεί­ζε­ται α­πό το E­F­SF ό­σο και α­πό το ΔΝΤ στο τέ­λος του 2014, η χρη­μα­το­δό­τη­ση ύ­ψους 9 δισ. ευ­ρώ α­πό το ΔΝΤ που ή­ταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για το δι­ά­στη­μα 2015-16 θα πρέ­πει να αν­τι­κα­τα­στα­θεί.
- Ε­αν – με βά­ση συν­τη­ρη­τι­κές ε­κτι­μή­σεις- ε­πι­τευ­χθεί μό­νο το 50% των ε­σό­δων α­πό τις ι­δι­ω­τι­κο­ποι­ή­σεις (δη­λα­δή, 3,9 δισ λι­γό­τε­ρα το 2014-16), τό­τε οι α­νάγ­κες θα αυ­ξη­θούν στα 18 δισ. ευ­ρώ μέ­χρι το τέ­λος του 2015 και στα 23 δισ. ευ­ρώ μέ­χρι το 2016.
Ό­πως δι­ευ­κρι­νί­ζει η N­o­m­u­ra, η “κα­θα­ρή” έ­ξο­δος θα ο­δη­γή­σει σε “πα­ρα­κο­λού­θη­ση με­τα-προ­γράμ­μα­τος ” (P­o­st P­r­o­g­r­a­m­me S­u­r­v­e­i­l­l­a­n­ce (P­PS)
Η πα­ρα­κο­λού­θη­ση θα συ­νε­χι­στεί μέ­χρι να ε­ξο­φλη­θεί το 75% του υ­πο­λοί­που των δα­νεί­ων α­πό τα E­F­SF / E­SM (μέ­σος ό­ρος διά­ρκειας των δα­νεί­ων του E­F­SF: 30,5 χρό­νια για την Ελ­λά­δα, 20,7 χρό­νια για την Πορ­το­γα­λί­α).
Το κρά­τος μέ­λος στο πλαί­σιο του προ­γράμ­μα­τος θα υ­πό­κειν­ται σε τα­κτι­κές α­πο­στο­λές ε­πι­θε­ώ­ρη­σης της Κο­μι­σιόν, και συ­νερ­γα­σί­α με την Ε­ΚΤ κά­θε έ­ξι μή­νες. Η Κο­μι­σιόν κοι­νο­ποι­εί την α­ξι­ο­λό­γη­σή της στην αρ­μό­δια ε­πι­τρο­πή του Ευ­ρω­πα­ϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, με την Οι­κο­νο­μι­κή και Δη­μο­σι­ο­νο­μι­κή Ε­πι­τρο­πή και στο κοι­νο­βού­λιο του οι­κεί­ου κρά­τους μέ­λους και α­ξι­ο­λο­γεί αν χρει­ά­ζον­ται δι­ορ­θω­τι­κά μέ­τρα. Το Συμ­βού­λιο μπο­ρεί να συ­στή­σει στο κρά­τος μέ­λος να λά­βει δι­ορ­θω­τι­κά μέ­τρα.
2) Με­ρι­κή πρό­σβα­ση στις α­γο­ρές – Νέ­α βο­ή­θεια α­πό τον E­SM (Προ­λη­πτι­κή γραμ­μή χρη­μα­το­δό­τη­σης E­C­CL) στο β’ ε­ξά­μη­νο του 2014
Βα­σι­κά ση­μεί­α:
• Υ­πο­θέ­τον­τας ό­τι η Ελ­λά­δα θα α­πεμ­πλα­κεί α­πό το πρό­γραμ­μα του ΔΝΤ στο τέ­λος του 2014, το πο­σό των 9 δισ. που θα λάμ­βα­νε το δι­ά­στη­μα 2015-6 θα πρέ­πει να βρε­θεί α­πό αλ­λού. Έ­να νέ­ο πρό­γραμ­μα μέ­σω του E­SΜ α­να­μέ­νε­ται να ξε­κι­νή­σει α­πό το β’ ε­ξά­μη­νο.
• Α­κό­μη και αν τα έ­σο­δα α­πό τις α­πο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεις κα­λύ­ψουν το 50% των στό­χων, τα κε­φά­λαι­α που θα χρεια­στεί να αν­τλη­θούν α­πό τις α­γο­ρές θα δι­α­μορ­φω­θούν ο­ρια­κά στα 3 δισ. ε­τη­σί­ως, ε­νώ με­τά το 2015 οι α­νάγ­κες ε­κτι­μά­ται ό­τι θα εί­ναι σχε­δόν μη­δε­νι­κές.
Σύμ­φω­να με την α­νά­λυ­ση, η προ­λη­πτι­κή χρη­μα­το­δο­τι­κή βο­ή­θεια θε­ω­ρεί­ται ως μια μορ­φή αν­τα­σφά­λι­σης έ­ναν­τι αρ­νη­τι­κών σοκ που θα μπο­ρού­σαν να ε­κτρο­χιά­σουν την έ­ξο­δο μιας χώ­ρας α­πό το πρό­γραμ­μα μα­κρο­οι­κο­νο­μι­κής προ­σαρ­μο­γής.
Πε­ρι­λαμ­βά­νει τρι­μη­νια­ίες α­ξι­ο­λο­γή­σεις α­πό τα μέ­λη του E­SM ώ­στε να ε­λέγ­χε­ται η πρό­ο­δος που κα­τα­γρά­φε­ται α­πό την α­πό την Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Ε­πι­τρο­πή, την Ε­ΚΤ και, εν­δε­χο­μέ­νως, το ΔΝΤ
Πριν α­πό την α­πό­φα­ση για προ­λη­πτι­κή πι­στω­τι­κή γραμ­μή,πρέ­πει να ε­ξι­σορ­ρο­πη­θούν μια σει­ρά α­πό ζη­τή­μα­τα ό­πως :
α) η ι­κα­νό­τη­τα της χώ­ρας να έ­χει πρό­σβα­ση στις κε­φα­λαι­α­γο­ρές με λο­γι­κά ε­πι­τό­κια
β) το πό­σο ευ­ά­λω­τη εί­ναι σε πι­θα­νά αρ­νη­τι­κά σοκ
γ) το μέ­γε­θος των βρα­χυ­πρό­θε­σμων και με­σο­πρό­θε­σμων α­ναγ­κών χρη­μα­το­δό­τη­σης του κρά­τους σε σχέ­ση με αυ­τά που δύ­να­ται να προ­σφέ­ρει το πρό­γραμ­μα και
δ) τη σχέ­ση με­τα­ξύ του ο­φέ­λους α­πό την πρό­σθε­τη στή­ρι­ξη του E­SM έ­ναν­τι του κό­στους α­πό τη συ­νέ­χι­ση των αυ­στη­ρών προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων για με­γα­λύ­τε­ρο χρο­νι­κό δι­ά­στη­μα.
3) Χω­ρίς πρό­σβα­ση στις α­γο­ρές -Νέ­ο πλή­ρες πρό­γραμ­μα α­πό τον E­SM μέ­χρι το 2016
Βα­σι­κά ση­μεί­α:
• Στο σε­νά­ριο αυ­τό η Ελ­λά­δα μέ­νει στο πρό­γραμ­μα του ΔΝΤ μέ­χρι το 2016 και λαμ­βά­νει έγ­κρι­ση για έ­να νέ­ο πρό­γραμ­μα μέ­σω E­SM ύ­ψους 14 δισ. ευ­ρώ.
• Α­κό­μη και αν ε­πι­τευ­χθεί ο στό­χος κα­τά το ή­μι­συ για τα έ­σο­δα α­πό τις α­πο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεις, η Ελ­λά­δα θα έ­χει ε­λά­χι­στες α­νάγ­κες χρη­μα­το­δό­τη­σης για πο­λύ μα­κρύ δι­ά­στη­μα
Έ­να νέ­ο πλή­ρες πρό­γραμ­μα προ­σαρ­μο­γής που θα α­κο­λου­θεί το ί­διο πρό­τυ­πο με τα υ­φι­στά­με­να.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου