PYLOS NEWS MESSINIA

«Στόχος της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 είναι οι ενισχύσεις να δίδονται σε όσους πραγματικά παράγουν.»

aleuras93Η­με­ρί­δα με θέ­μα «Α­να­θε­ώ­ρη­ση ΚΑΠ 2014-2020 – Εγ­κα­τά­στα­ση Νέ­ων Γε­ωρ­γών» πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Αμ­φι­θέ­α­τρο «Α­ΛΕ­ΞΑΝ­ΔΡΟΣ ΚΟΥ­ΜΟΥΝ­ΔΟΥ­ΡΟΣ» με ει­ση­γη­τές τον Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχη Πα­να­γι­ώ­τη Α­λευ­ρά, τους Δ/ντές Δνσε­ων Α­γρο­τι­κής Οι­κο­νο­μί­ας & Κτη­νι­α­τρι­κής Τρι­φυ­λί­ας & Μεσ­ση­νί­ας Αν­τώ­νη Πα­ρα­σκευ­ό­που­λο και Ι­ω­άν­νη Κυ­ρι­α­κό­που­λο αν­τί­στοι­χα και τις γε­ω­πό­νους της ΔΑ­ΟΚ Σπ. Μέσ­σα και Κ. Τσε­μεν­τζή.
 Ο Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Μεσ­ση­νί­ας κ. Π. Α­λευ­ράς α­νοί­γον­τας την η­με­ρί­δα τόνισε ότι:
“Δι­α­νύ­ου­με μια ε­ξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λη πε­ρί­ο­δο, ό­που α­πα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για την αλ­λα­γή του οι­κο­νο­μι­κού κλί­μα­τος, εί­ναι η οι­κο­δό­μη­ση ε­νός νέ­ου πα­ρα­γω­γι­κού μον­τέ­λου, στο ο­ποί­ο η πρω­το­γε­νής πα­ρα­γω­γή θα έ­χει κα­θο­ρι­στι­κό ρό­λο. Ή­δη πα­ρα­τη­ρού­με μια α­να­βάθ­μι­ση της θέ­σης του α­γρο­τι­κού το­μέ­α, α­πό τους νέ­ους αν­θρώ­πους,  η ο­ποί­α εν­δε­χο­μέ­νως θα συμ­βάλ­λει στην α­να­νέ­ω­σή του α­γρο­τι­κού πλη­θυ­σμού, την α­να­ζω­ο­γό­νη­ση της ελ­λη­νι­κής υ­παί­θρου, με νέ­ους α­γρό­τες και κτη­νο­τρό­φους, που θα πα­ρά­γουν με ε­ξω­στρέ­φεια και ποι­ό­τη­τα.
Βα­σι­κό ερ­γα­λεί­ο για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση αυ­τών των στό­χων εί­ναι η Κοι­νή Α­γρο­τι­κή Πο­λι­τι­κή που ε­ξα­κο­λου­θεί να συ­νι­στά την πλέ­ον ο­λο­κλη­ρω­μέ­νη κοι­νή πο­λι­τι­κή της Ε­Ε.
Η ΚΑΠ στη μα­κρό­χρο­νη δι­α­δρο­μή της έ­χει υ­πο­στεί ση­μαν­τι­κές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις, ε­ξα­κο­λου­θεί ό­μως να ε­ξα­σφα­λί­ζει στους ευ­ρω­παί­ους γε­ωρ­γούς, έ­να υ­ψη­λό βι­ο­τι­κό ε­πί­πε­δο και πα­ράλ­λη­λα, να ι­κα­νο­ποι­εί τις κα­τα­να­λω­τι­κές α­νάγ­κες ε­κα­τομ­μυ­ρί­ων πο­λι­τών της Ε­Ε..
Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός και της νέ­ας Α­να­θε­ω­ρη­μέ­νης ΚΑΠ 2014-2020, θα υ­λο­ποι­η­θεί:
α. Με την κα­τα­βο­λή ά­με­σων ε­νι­σχύ­σε­ων, μέ­σω μέ­τρων για την ει­σο­δη­μα­τι­κή στή­ρι­ξη των γε­ωρ­γών και την τή­ρη­ση βι­ώ­σι­μων γε­ωρ­γι­κών πρα­κτι­κών Οι ά­με­σες ε­νι­σχύ­σεις της ΚΑΠ έ­ως τώ­ρα αν­τι­προ­σώ­πευ­αν, κα­τά μέ­σο ό­ρο, το 30% του γε­ωρ­γι­κού ει­σο­δή­μα­τος στην Ε­Ε. Ω­στό­σο, τα τε­λευ­ταί­α χρό­νια λό­γω της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης, να α­πο­τε­λούν σχε­δόν το 60% του γε­ωρ­γι­κού ει­σο­δή­μα­τος σε χώ­ρες, ό­πως η Ελ­λά­δα..
β. Με μέ­τρα α­γρο­τι­κής α­νά­πτυ­ξης και
γ. Με μέ­τρα στή­ρι­ξης της α­γο­ράς,
 Τα κύ­ρια στοι­χεί­α της νέ­ας ΚΑΠ  συ­νο­ψί­ζον­ται στα α­κό­λου­θα ση­μεί­α :
Ά­με­σες Ε­νι­σχύ­σεις:
Ε­σω­τε­ρι­κή σύγ­κλι­ση: Τα κρά­τη μέ­λη που δι­α­τη­ρούν ε­νι­σχύ­σεις οι ο­ποί­ες βα­σί­ζον­ται σε ι­στο­ρι­κές α­να­φο­ρές θα ε­πι­λέ­ξουν πιο ο­μοι­ό­μορ­φα ε­πί­πε­δα ε­νι­σχύ­σε­ων α­νά ε­κτά­ριο, ε­φαρ­μό­ζον­τας δι­ά­φο­ρες λύ­σεις: ό­πως η ε­θνι­κή ή πε­ρι­φε­ρεια­κή προ­σέγ­γι­ση (με βά­ση δι­οι­κη­τι­κά ή α­γρο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια)·
Το κα­θε­στώς βα­σι­κής ε­νί­σχυ­σης (ΚΒΕ): Τα κρά­τη μέ­λη θα δι­α­θέ­τουν το 70% των ε­θνι­κών κον­δυ­λί­ων για τις ά­με­σες ε­νι­σχύ­σεις στο νέ­ο κα­θε­στώς βα­σι­κής ε­νί­σχυ­σης
Νέ­οι Α­γρό­τες: Η βα­σι­κή ε­νί­σχυ­ση που χο­ρη­γεί­ται σε νε­ο­ει­σερ­χό­με­νους στο ε­πάγ­γελ­μα νέ­ους α­γρό­τες (η­λι­κί­ας κά­τω των 40) θα αυ­ξη­θεί κα­τά έ­να ε­πι­πλέ­ον 25% για τα πρώ­τα 5 χρό­νια α­πα­σχό­λη­σης. Η σχε­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση α­νέρ­χε­ται σε πο­σο­στό 2% του ε­θνι­κού κον­δυ­λί­ου
Κα­θε­στώς μι­κρών εκ­με­ταλ­λεύ­σε­ων: Εί­ναι προ­αι­ρε­τι­κό για τα κρά­τη μέ­λη. Κά­θε γε­ωρ­γός που ζη­τεί στή­ρι­ξη μπο­ρεί να α­πο­φα­σί­σει να συμ­με­τά­σχει στο κα­θε­στώς μι­κρών εκ­με­ταλ­λεύ­σε­ων ώ­στε να λαμ­βά­νει ε­τή­σια ε­νί­σχυ­ση που κα­θο­ρί­ζε­ται α­πό το κρά­τος μέ­λος και κυ­μαί­νε­ται α­πό 500 € έ­ως 1.250 €, α­νε­ξάρ­τη­τα α­πό το μέ­γε­θος της εκ­με­τάλ­λευ­σης.
Συν­δε­δε­μέ­νες ε­νι­σχύ­σεις: Για την αν­τι­με­τώ­πι­ση εν­δε­χό­με­νων αρ­νη­τι­κών α­πο­τε­λε­σμά­των της ε­σω­τε­ρι­κής σύγ­κλι­σης για συγ­κε­κρι­μέ­νους το­μείς σε ο­ρι­σμέ­νες πε­ρι­φέ­ρει­ες, τα κρά­τη μέ­λη θα έ­χουν τη δυ­να­τό­τη­τα να δι­α­θέ­τουν πε­ρι­ο­ρι­σμέ­να κον­δύ­λια για “συν­δε­δε­μέ­νες” ε­νι­σχύ­σεις, δη­λα­δή να κα­τα­βάλ­λουν ε­νι­σχύ­σεις που συν­δέ­ον­ται με την πα­ρα­γω­γή συγ­κε­κρι­μέ­νων προ­ϊ­όν­των. Α­νά­λο­γα πο­σά θα α­πο­τε­λούν α­πό το 8% έ­ως το 13% του ε­θνι­κού φα­κέ­λου.
Α­γρο­τι­κή Α­νά­πτυ­ξη:
Για την πο­λι­τι­κή α­γρο­τι­κής α­νά­πτυ­ξης θα συ­νε­χι­στεί η ση­με­ρι­νή προ­σέγ­γι­ση και τα κρά­τη μέ­λη ή οι πε­ρι­φέ­ρει­ες θα ε­ξα­κο­λου­θή­σουν να κα­ταρ­τί­ζουν τα δι­κά τους πο­λυ­ε­τή
προ­γράμ­μα­τα,, για να αν­τι­με­τω­πί­ζουν τις α­νάγ­κες των δι­κών τους α­γρο­τι­κών πε­ρι­ο­χών.
Με­τα­ξύ άλ­λων, η δέ­σμη των μέ­τρων θα κα­λύ­πτει τα ε­ξής:
Και­νο­το­μί­α,  Γνώ­ση – “γε­ωρ­γί­α που βα­σί­ζε­ται στη γνώ­ση”, Α­να­δι­άρ­θρω­ση / Ε­πεν­δύ­σεις / Εκ­συγ­χρο­νι­σμός γε­ωρ­γι­κών εκ­με­ταλ­λεύ­σε­ων, Νέ­οι α­γρό­τες, Ο­μά­δες/ορ­γα­νώ­σεις πα­ρα­γω­γών, Δι­α­χεί­ρι­σης κιν­δύ­νων, Γε­ωρ­γο­πε­ρι­βαλ­λον­τι­κά μέ­τρα, L­E­A­D­ER:, κλπ.
 Με τη νέ­α ΚΑΠ α­πο­σκο­πεί­ται η ε­νί­σχυ­ση του κλά­δου της κτη­νο­τρο­φί­ας, αυ­ξά­νον­τας το συ­νο­λι­κό πο­σο­στό των ε­νι­σχύ­σε­ων που κα­τευ­θύ­νον­ται προς αυ­τόν, α­πό τον ε­θνι­κό δη­μο­σι­ο­νο­μι­κό φά­κε­λο, χω­ρίς ό­μως αυ­τό να α­πο­βεί εις βά­ρος των α­ναγ­κών της φυ­τι­κής πα­ρα­γω­γής. Με­γά­λο ό­φε­λος για την Ελ­λά­δα προ­κύ­πτει και α­πό την αλ­λα­γή του ο­ρι­σμού των βο­σκο­τό­πων, ο ο­ποί­ος βελ­τι­ώ­θη­κε και πλέ­ον συμ­πε­ρι­λαμ­βά­νει ως ε­πι­λέ­ξι­μα στις ά­με­σες ε­νι­σχύ­σεις τα με­σο­γεια­κά οι­κο­συ­στή­μα­τα με ξυ­λώ­δη βλά­στη­ση. Η βελ­τί­ω­ση αυ­τή εί­ναι πο­λύ ση­μαν­τι­κή για την Ελ­λά­δα, κα­θώς με­γά­λες ε­κτά­σεις κιν­δύ­νευ­αν να βρε­θούν ε­κτός ε­νι­σχύ­σε­ων, με συ­νέ­πεια την α­πώ­λεια ση­μαν­τι­κών πό­ρων για την κτη­νο­τρο­φί­α.
 Α­κό­μα δί­νον­ται ι­σχυ­ρά κί­νη­τρα στους νέ­ους, ώ­στε σε συν­δυα­σμό με τις ά­με­σες ε­νι­σχύ­σεις και με τα κί­νη­τρα για τις ε­πεν­δύ­σεις στα α­γρο­κτή­μα­τα, στο πλαί­σιο της α­γρο­τι­κής α­νά­πτυ­ξης, να δη­μι­ουρ­γη­θούν οι  προ­ϋ­πο­θέ­σεις για τη στα­δια­κή αλ­λα­γή του η­λι­κια­κού χάρ­τη στην πρω­το­γε­νή πα­ρα­γω­γή της χώ­ρας. Κα­τά ην Δ΄ΠΠ 2007-2013 χρη­μα­το­δο­τή­θη­κε η εγ­κα­τά­στα­ση 8.500 νέ­ων α­γρο­τών και θα α­κο­λου­θή­σει σύν­το­μα εν­τός του έ­τους και η νέ­α Πρό­σκλη­ση για το πρό­γραμ­μα της «Εγ­κα­τά­στα­σης Νέ­ων Γε­ωρ­γών».α­πό το Υ­ΠΑ­ΑΤ.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου