PYLOS NEWS MESSINIA

Σε πλήρη κατάρρευση οικοδομή-αγορά ακινήτων


Ύφεση, αβεβαιότητα, δραματική αύξηση της φορολογίας και κάθετη μείωση στα εισοδήματα των Ελλήνων οδηγούν το «κακό» ράλι της οικοδομής σε απόλυτη καταστροφή.
Λίγο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ήδη η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας, που εδώ και δεκαετίες σχεδόν μονοπωλούσε -περισσότερο ή λιγότερο- την επενδυτική δραστηριότητα όλων, συντελώντας κάθετα στην αναπτυξιακή πορεία της εγχώριας Οικονομίας, οδηγεί ιδιοκτήτες και μη σε απόγνωση: Οι μεν βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να καταντούν «γάγγραινα» στα ισχνά ετήσια εισοδήματά τους, οι δε διαισθάνονται ότι το όνειρο του «κεραμιδιού» θα παραμείνει όνειρο εσαεί...
Το υπουργείο Οικονομικών επί ματαίω προσπαθεί να φρενάρει αυτή την ολέθρια πτωτική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας με μειώσεις στην φορολογία των μεταβιβάσεων -που άλλωστε έχουν και αυτές καταρρεύσει, όπως και οι τιμές των ίδιων των ακινήτων, αφού η ζήτηση πλέον τείνει να... μηδενιστεί! Και το χειρότερο: Περισσότερες από 200.000 θέσεις απασχόλησης έχουν χαθεί κατά την τελευταία πενταετία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η επενδυτική δαπάνη στην κατασκευή ακινήτων στο β΄ τρίμηνο του 2013 υποχώρησε στο ποσό των 969 εκατ. ευρώ -ποσό που είναι χαμηλότερο μεταξύ όλων των τριμήνων από το έτος 2000! Μάλιστα, το έτος 2000 η μέση δαπάνη στα τέσσερα τρίμηνα του έτους ήταν 3,4 δισ. ευρώ και δεκατρία χρόνια αργότερα υποχώρησε κάτω από το 1/3. Επίσης, οι επενδύσεις στα ακίνητα του β' τριμήνου του 2013 αποτελούν μόλις το 14% της αντίστοιχης δαπάνης του μέσου όρου του έτους 2007, όταν και καταγράφηκαν οι υψηλότερες τιμές.
Η επενδυτική δαπάνη στα ακίνητα παρουσίασε σταδιακή αύξηση από το 2000 μέχρι και το 2007, οπότε καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή της (7 δισ. ευρώ), λόγω της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας, των μειωμένων επιτοκίων δανεισμού και των υψηλών και αυξανόμενων εισοδημάτων. Καμπή αποτέλεσε η επιβολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα από το 2006, που οδήγησε στη μαζική έκδοση αδειών το συγκεκριμένο έτος και αφορούσαν σε κατασκευές που υλοποιήθηκαν και στα επόμενα χρόνια.
Από τότε καταγράφεται πτωτική πορεία των επενδύσεων στα ακίνητα, λόγω της κρίσης που ενέσκηψε το 2008, αλλά και κυρίως με το μνημόνιο από το 2010 και μετά. Καταλυτική επίπτωση στα ακίνητα είχε η τεράστια αύξηση της φορολογίας τους, με αύξηση υφισταμένων φόρων (ΦΑΠ) και την επιβολή νέων όπως το ΕΕΤΗΔΕ που μετονομάστηκε σε ΕΕΤΑ, ενώ με νέα ονομασία θα επιβληθεί το 2014.
Στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει επισήμως το σχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, θα περιλαμβάνει και τα αγροτεμάχια και, σύμφωνα με τα ελάχιστα όρια που θέτει το μνημόνιο, θα αποδίδει ετησίως έσοδα 2,7 δισ. ευρώ ή 2,9 δισ. ευρώ, εάν το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας των μεταβιβάσεων ακινήτων.
Δηλαδή, η φορολογία των ακινήτων και δη και της κατοχής (αδιακρίτως εάν παράγουν ή όχι εισόδημα) θα παραμείνει όχι μόνο για το 2014, αλλά και στα επόμενα χρόνια, αφού το ειδικό τέλος δεν έχει ημερομηνία λήξης, αποτρέποντας επενδύσεις σε ακίνητα, που αποτελούν τον εύκολο φορολογικό στόχο.

 
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου