PYLOS NEWS MESSINIA

Τα Κράτη Μέλη αποφασίζουν την ενίσχυση μικρών και νέων αγροτών

  • ΕΕ: Το 2014 οι αγρότες θα εισπράξουν τις άμεσες ενισχύσεις σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες και τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα ενίσχυσης μικρών και νέων αγροτών, αναφέρει σε σημερινό του ρεποστάζ ο "ΑγροΤύπος".

Στις 23 Οκτωβρίου, κατά την άτυπη συνεδρίαση στο Στρασβούργο, οι εκπρόσωποι της λιθουανικής προεδρίας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής κατέληξαν σε πολιτικό συμβιβασμό σχετικά με τα «μεταβατικά μέτρα» για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) το 2014. Τα μεταβατικά μέτρα θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση έως ότου θα αρχίσει να εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ. Έτσι το 2014 οι αγρότες θα εισπράξουν τις άμεσες ενισχύσεις βάσει των ισχυόντων κανόνων. Επίσης τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν την ενίσχυση των μικρών καλλιεργειών και το πρόγραμμα στήριξης νέων αγροτών, όπως ορίζονται στη νέα ΚΑΠ. 

Όπως έχει συμφωνηθεί για τις άμεσες πληρωμές και τα προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου, οι κανόνες της νέας ΚΑΠ θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Προκειμένου να υπάρξει γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των σημερινών διατάξεων και της νέας ΚΑΠ, θα υπάρξει ένας «μεταβατικός κανονισμός» για το έτος 2014, που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση από το ισχύον στο νέο καθεστώς στήριξης. Οι ρυθμίσεις αυτές θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της συνέχειας των διαφόρων μορφών στήριξης στο πλαίσιο της ΚΑΠ. 

Ο «μεταβατικός κανονισμός» θα διασφαλίσει ότι για το 2014 οι αγρότες θα εισπράξουν τις άμεσες ενισχύσεις βάσει των ισχυόντων κανόνων. Ακόμη προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν όσα κράτη μέλη επιθυμούν, στη μεταφορά κεφαλαίων μεταξύ των δύο Πυλώνων και να χορηγήσουν ενισχύσεις στους «μικρούς αγρότες». Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συμφώνησαν ότι το 2014 τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να αυξήσουν το μέγιστο ποσοστό ορισμένων καθεστώτων συνδεδεμένης στήριξης στο 6,5 % των εθνικών ανώτατων ορίων (από το 3,5 % που ισχύει σήμερα). 

Όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα, οι μεταβατικοί κανόνες έχουν σαν στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο διαδοχικών Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τα γεωργοπεριβαλλοντικά και τους κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης. Επίσης το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν να επεκτείνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μέτρων που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από το 2014, συμπεριλαμβάνοντας και το πρόγραμμα στήριξης νέων αγροτών. 

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση εφαρμογής της νέας ΚΑΠ δίνει επαρκή χρόνο στα κράτη μέλη - και ιδιαίτερα τους οργανισμούς πληρωμών της κάθε χώρας - να προετοιμαστούν για την εφαρμογή των νέων κανόνων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ. Επίσης τα κράτη μέλη θα έχουν χρόνο για την επαρκή ενημέρωση των αγροτών για τις αλλαγές που θα υπάρξουν. 

Ο πολιτικός συμβιβασμός που επιτεύχθηκε θα πρέπει αμέσως να κατατεθεί για έγκριση στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας του Συμβουλίου της ΕΕ (στις 28 Οκτωβρίου) και αναμένεται να εγκριθεί επίσημα στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας του Δεκεμβρίου. Η ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Επιτροπή Γεωργίας θα διεξαχθεί στις 4 Νοεμβρίου και στην Ολομέλεια το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο. Οι μεταβατικές διατάξεις θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2014. 
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου