PYLOS NEWS MESSINIA

Τι μας κρύβουν για τ’ απορρίμματα

patsarinos1Στην ε­νη­μέ­ρω­ση της Δευ­τέ­ρας 21Οκτωβρίου στο Πε­ρι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο για τη δι­α­χεί­ρι­ση των α­πορ­ριμ­μά­των μέ­σα α­πό τον τρό­πο και το πώς α­πάν­τη­σε ή δεν α­πάν­τη­σε η ε­ται­ρεί­α και η Πε­ρι­φέ­ρεια δι­α­πι­στώ­σα­με τα ε­ξής:
Κα­τ’ αρ­χάς ε­νώ πι­στεύ­α­με ό­λοι ό­τι σ’ αυ­τή την ει­δι­κή συ­νε­δρί­α­ση θα ε­νη­με­ρω­θού­με για τη Με­λέ­τη Πε­ρι­βαλ­λον­τι­κών Ε­πι­πτώ­σε­ων (ΜΠΕ) στο σύ­νο­λό της αυ­τό δεν έ­γι­νε. Α­πο­τέ­λε­σμα ή­ταν να μην γνω­ρί­ζου­με ση­μαν­τι­κές πλευ­ρές αυ­τής και ι­δι­αί­τε­ρα τις ε­ναλ­λα­κτι­κές λύ­σεις για τη χω­ρο­θέ­τη­ση των χώ­ρων που α­πα­σχό­λη­σαν την Ε­ται­ρεί­α. Αυ­τό έ­γι­νε με ευ­θύ­νη του αρ­μό­διου Υ­πουρ­γεί­ου (ΥΠΕΚΑ), που την έ­χει πα­ρα­λά­βει, έ­χει πα­ρέλ­θει ο μέ­γι­στος χρό­νος της κα­τ’ αρ­χάς ε­ξέ­τα­σης της με­λέ­της και αυ­τή δεν δό­θη­κε α­κό­μα σε δι­α­βού­λευ­ση. Ευ­θύ­νη έ­χει ό­μως και η Πε­ρι­φέ­ρεια που δεν συν­τό­νι­σε αυ­τή την προ­σπά­θεια. Α­πο­τέ­λε­σμα ή­ταν για άλ­λη μια φο­ρά οι πλη­ρο­φο­ρί­ες να βγαί­νουν με το «τσιγ­κέ­λι» και να κρα­τεί­ται το θέ­μα της χω­ρο­θέ­τη­σης μάλ­λον σαν «κα­πνός» για τα πα­ρα­κά­τω 2 σο­βα­ρά ζη­τή­μα­τα. Το ζή­τη­μα του κα­θο­ρι­σμού της τι­μής που θα φτά­νει στην τσέ­πη του δη­μό­τη και το ζή­τη­μα των πο­σο­τή­των που θα δι­α­χει­ρί­ζε­ται η Ε­ται­ρεί­α (με­γέ­θη και τρό­πος).
Α­να­ζη­τών­τας και με­λε­τών­τας τις ε­πί­ση­μες δε­σμεύ­σεις του δι­α­γω­νι­σμού α­πό ε­δώ και α­πό ε­κεί (μιας και η Πε­ρι­φέ­ρεια πο­τέ δεν μας τις έ­δω­σε) γνω­ρί­ζα­με ό­τι υ­πάρ­χει με­γά­λη δυ­σκο­λί­α και α­σά­φεια στο να προσ­δι­ο­ρί­σου­με τα πα­ρα­πά­νω. Έ­τσι προ­σπα­θή­σα­με με συγ­κε­κρι­μέ­νες ε­ρω­τή­σεις, ε­πι­κα­λού­με­νοι άρ­θρα της προ­κή­ρυ­ξης και των τευ­χών που συ­νο­δεύ­ουν το σχέ­διο της σύμ­βα­σης, να πά­ρου­με σα­φείς α­παν­τή­σεις. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά α­να­φέ­ρου­με για το κό­στος, τα άρ­θρα 19.1.1, 19.1.1.2, 19.1.1.7, 19.1.1.8, 19.1.1.9, 23.6.1 της προ­κή­ρυ­ξης και της πα­ρα­γρ. 16.3.3 και 16.3.6 της σύμ­βα­σης, και για τις πο­σό­τη­τες τις πα­ρα­κά­τω ε­ρω­τή­σεις: Ποι­ες πο­σό­τη­τες δε­σμεύ­ουν κά­θε Δή­μο και αν υ­πάρ­χει η σύμ­φω­νη γνώ­μη τους, πως θα κα­τα­νέ­με­ται και ποι­ος θα προσ­δι­ο­ρί­ζει την πο­σό­τη­τα ε­πε­ξερ­γα­σί­ας α­νά Δή­μο, ποι­ος ο προ­σφε­ρό­με­νος ε­τή­σιος στό­χος ε­κτρο­πής, υ­πο­λείμ­μα­τος και α­να­κύ­κλω­σης που έ­δω­σε η Ε­ται­ρεί­α και τι έ­δω­σαν οι άλ­λοι δι­α­γω­νι­ζό­με­νοι και πώς θα δι­α­σφα­λί­ζε­ται η α­κρι­βής πο­σό­τη­τα που θα θά­βε­ται στους ΧΥΤΥ.
Δυ­στυ­χώς πα­ρά τις ε­πι­μο­νές ό­λων των πα­ρευ­ρι­σκό­με­νων αυ­τά τα ζη­τή­μα­τα να γί­νουν σα­φή και ξε­κά­θα­ρα σκό­πι­μα δεν α­παν­τή­θη­καν. Α­κό­μα δεν α­παν­τή­θη­κε η σχέ­ση σύμ­βα­σης και η συ­νο­λι­κή α­μοι­βή του Τε­χνι­κού Συμ­βού­λου της Πε­ρι­φέ­ρειας, πως θ’ αν­τι­με­τω­πι­στούν τα μη συμ­βα­τι­κά α­πό­βλη­τα και αν τους έ­χει α­πα­σχο­λή­σει για τη χω­ρο­θέ­τη­ση και την ε­πε­ξερ­γα­σί­α η α­ξι­ο­ποί­η­ση χώ­ρων και εγ­κα­τα­στά­σε­ων της ΔΕΗ.Α­παν­τή­θη­κε αρ­κε­τά μό­νο το θέ­μα της τε­χνο­λο­γί­ας που θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί, που ό­μως ο­φεί­λου­με να πα­ρα­τη­ρή­σου­με ό­τι λό­γω της ε­πε­ξερ­γα­σί­ας των σύμ­μει­κτων κα­τε­βά­ζει αρ­κε­τά τον πή­χη στα α­να­με­νό­με­να α­πο­τε­λέ­σμα­τα μιας σύγ­χρο­νης και δο­κι­μα­σμέ­νης με­θό­δου.
Μπο­ρού­με να συμ­πε­ρά­νου­με και με­τά την τε­λευ­ταί­α συ­ζή­τη­ση ό­τι ο τρό­πος ε­πι­λο­γής αυ­τού του δι­α­γω­νι­σμού α­πό την Κυ­βέρ­νη­ση και την Πε­ρι­φέ­ρεια θρέ­φει την α­δι­α­φά­νεια, ε­ξυ­πη­ρε­τεί τις με­γά­λες κα­τα­σκευ­α­στι­κές ε­ται­ρεί­ες αυ­ξά­νον­τας τα κέρ­δη τους και κά­νον­τάς τες κυ­ρί­αρ­χες στο θέ­μα των α­πορ­ριμ­μά­των, ει­σά­γει ξέ­νο τε­χνο­λο­γι­κό ε­ξο­πλι­σμό, μέ­νει αρ­κε­τά πί­σω α­πό τους σύγ­χρο­νους πε­ρι­βαλ­λον­τι­κούς δεί­κτες δι­α­χεί­ρι­σης των α­πορ­ριμ­μά­των και ε­πι­βα­ρύ­νει οι­κο­νο­μι­κά αρ­κε­τά το κά­θε νοι­κο­κυ­ριό.Δη­λώ­νου­με ό­τι θα εί­μα­στε πα­ρόν­τες για να λέ­με α­λή­θει­ες, να ε­ξυ­πη­ρε­τού­με τα συμ­φέ­ρον­τα των πο­λι­τών με κρι­τή­ρια πε­ρι­βαλ­λον­τι­κά, οι­κο­νο­μι­κά και κοι­νω­νι­κά. Ση­μαν­τι­κό ερ­γα­λεί­ο για την ε­πί­τευ­ξη αυ­τών των στό­χων εί­ναι η ε­νερ­γή συμ­με­το­χή του κό­σμου.
*Ε­πι­κε­φα­λής τη­ςΑ­γω­νι­στι­κής Συ­νερ­γα­σί­ας­Πε­λο­πον­νή­σου –  Πε­ρι­φε­ρεια­κός Σύμ­βου­λος
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου