Στη Διάσκεψη του πολιτικού γραφείου της Επιτροπής Χωρών Βαλκανικής και Ευξείνου Πόντου του Δικτύου περιφερειακών και παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), που έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από 28/2/2013 έως 2/3/2013, μετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.
Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας υπό την προεδρεία του προέδρου της CPMR και Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Κυβέρνησης κ. Jean-Yves Le Drian, με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού (DG BUDGET) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τον Σύμβουλο του Γενικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (DG REGIO).
Στη διάσκεψη παρευρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης όπου τις επόμενες μέρες εκπροσωπήθηκε από την κα. Μαρία Παπακωνσταντίνου. Ακόμα ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωποι περιφερειών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, η αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης και εκπρόσωποι από τις περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.
Τα θέματα της Διάσκεψης ήταν ποικίλα και αφορούσαν θέματα ενδιαφέροντος των Ελληνικών Περιφερειών.
Στη διάσκεψη τέθηκαν τρείς βασικοί άξονες εργασίας:
1. Ο πρώτος αφορούσε την πολιτική κοινωνικής και εδαφικής συνοχής και τα διαρθρωτικά ταμεία.
2. O δεύτερος άξονας αφορούσε τη διαχείριση αλιείας για την επόμενη προγραμματική περίοδο, τις ιχθυοκαλλιέργειες, την ενέργεια, την καινοτομία, τα διευρωπαϊκά δίκτυα, τη στρατηγική τουρισμού (ναυτιλία και ακτοπλοΐα)-Μπλε ανάπτυξη (DG MARE), την οικολογία, τις νέες τεχνολογίες και τις θαλάσσιες βιοτεχνολογίες.
3. Ο τρίτος άξονας αφορούσε την προσβασιμότητα, την ψηφιακή προσβασιμότητα και την πολιτική των μεταφορών.
Επίσης θέματα που απασχόλησαν στη διάσκεψη ήταν ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα προγράμματα πού αφορούσαν τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά.
Το δίκτυο των παράκτιων περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) εκπροσωπεί περίπου 180 περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη. Αποτελεί έναν ανεξάρτητο από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οργανισμό, που έχει ως στόχο την στήριξη των Ευρωπαϊκών Περιφερειών και την προώθηση των αιτημάτων τους, την ενίσχυση της περιφερειακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και τη δημιουργία Μακροπεριφερειών και την κοινή ανάπτυξη αυτών.
Οι δραστηριότητές της στοχεύουν παράλληλα στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των περιφερειών της Ευρώπης, αυξάνοντας ωστόσο και τον περιφερειακό ανταγωνισμό. Εστιάζει σε πολιτικές με υψηλό εδαφικό αντίκτυπο όπως τις μεταφορές, την ενέργεια τη γεωργία, την αγροτική ανάπτυξη, την έρευνα, την καινοτομία, την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη.
Παράλληλα στοχεύει στην ενίσχυση της θαλάσσιας διάστασης της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής θαλάσσιας πολιτικής.
Το πολιτικό γραφείο της Διάσκεψης της Επιτροπής Χωρών Βαλκανικής και Ευξείνου Πόντου του Δικτύου Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), είναι ουσιαστικά το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, όπου συνεδριάζει κάθε έξι μήνες και με τις ομάδες εργασίας της και τις πολιτικές συζητήσεις, έχει αναδειχτεί, ως ένας φορέας προβληματισμού, ο οποίος μέσα από την προώθηση ιδεών και στρατηγικών σχεδίων δίνει υπόσταση στην εδαφική διάσταση και προτείνει λύσεις στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι λύσεις αυτές, ως αποτέλεσμα οργανωμένης τεκμηρίωσης και μέσα από ενδελεχή μελέτη, κατά κανόνα, υιοθετούνται από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι δραστήριο μέλος της CPMR και των επιτροπών αυτής. Παρευρίσκεται στις διασκέψεις, με ενεργή συμμετοχή και σε κάθε θέμα των διασκέψεων, διατυπώνει τους προβληματισμούς, τις απόψεις και τις θέσεις της.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου