Η κρίση κορυφώνεται και οι συμπεριφορές των ανθρώπων αλλάζουν. Ο Αχμέτ, αν θυμάμαι καλά το όνομά του, εργαζόμενος σε βενζινάδικο της Καλαμάτας, μου έλεγε τις προάλλες πως ακούει όλο και πιο σπάνια τη φράση «γέμισέ το». Συνήθως τα μικρά αμάξια ζητούν 20 ευρώ βενζίνη και τα μεγαλύτερα 40 ή 50.
Τον ρωτάω ποια άλλη διαφορά παρατηρεί. «Όλοι κοιτούν την αντλία όταν γεμίζεις το ρεζερβουάρ», λέει. «Φοβούνται μην τους κλέψεις».
Τρία χρόνια με μνημόνιο ήταν αρκετά, λοιπόν, για να αλλάξουν εντελώς τις συνήθειες των καταναλωτών. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα επαγγέλματα τα οποία, σύμφωνα με τον κοινό νου, θα είχαν αρκετή δουλειά σε περιόδους κρίσης και επιβολής σκληρών φορολογικών μέτρων. Ένα από αυτά είναι εκείνο των επιδιορθώσεων παπουτσιών και ρούχων.
Σύμφωνα, όμως, με τους επαγγελματίες του χώρου, τώρα επιδιορθώνουν όσοι στο παρελθόν αγόραζαν καινούργια. Κι εκείνοι που πέρυσι επιδιόρθωναν, τώρα φορούν τα παπούτσια τους ακόμα και σε κακή κατάσταση.
Περίπου ίδια η εικόνα και στις μεταποιήσεις ρούχων. «Ξεσκονίζουν», δηλαδή, τις ντουλάπες τους οι Καλαματιανοί προκειμένου να βρουν... καταχωνιασμένα ρούχα και παπούτσια και να τα φορέσουν ξανά, για να μη χρειαστεί να κάνουν μία βόλτα στην αγορά.
Σε πολλές περιπτώσεις δε, τα παπούτσια έχουν χαλασμένα τακούνια και έμεναν για χρόνια φυλαγμένα, ενώ τα ρούχα είναι ξεχειλωμένα ή λίγο μεγάλα.
Στην πραγματικότητα, τα μόνα νέα προϊόντα που έχουν ζήτηση είναι τα φθηνά. Πλέον, ό,τι μπορεί να κοπεί, κόβεται.
Φτιάχνουν τα παλιά αντί να αγοράζουν καινούργια
Το προφίλ του μέσου Καλαματιανού που δεν έχει χρήματα να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που περιορίζει, όχι μόνο τις αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης αλλά και τις επιδιορθώσεις των παλιών, ενώ δε συντηρεί σωστά το σπίτι και το αυτοκίνητό του, σκιαγραφούν σήμερα μιλώντας στο «Θ» οι επαγγελματίες του χώρου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου