PYLOS NEWS MESSINIA

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Ένα χρόνο πριν ο τότε γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου- Δ. Ελλάδος και Ιονίου, Τ. Αποστολόπουλος, είχε εξαγγείλει ότι το αρμόδιο υπουργείο είναι αποφασισμένο να περάσει σε άμεση κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. 
Η εξαγγελία έμεινε στα… χαρτιά, μέχρι σήμερα που το θέμα έρχεται και πάλι στην επιφάνεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος και, μάλιστα, αυτή τη φορά, όπως αποφασίστηκε σε σχετική σύσκεψη, ετοιμάζεται σύστημα κριτηρίων το οποίο θα ορίζει τη σειρά προτεραιότητας για την κατεδάφιση αυθαιρέτων που έχουν τελεσιδικήσει. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία και σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, τα αυθαίρετα κτίσματα ανέρχονται σε 85. Μεταξύ των έξι καλλικράτειων Δήμων του νομού, αυτός της Καλαμάτας βρίσκεται στην κορυφή με 27 αυθαίρετα κτίσματα και ακολουθούν ο Δήμος Πύλου - Νέστορος με 21 και ο Δήμος Δυτικής Μάνης με 19.
Στην κατηγορία των εν λόγω αυθαιρέτων περιλαμβάνονται μεγάλες εξοχικές κατοικίες και παράνομοι επαγγελματικοί χώροι, για τους οποίους έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νόμου περί αυθαιρέτων.
Σύμφωνα με το νόμο, την κατεδάφισή τους αναλαμβάνει η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων Αυθαιρέτων που έχει συσταθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στην οποία έχουν διαβιβαστεί οι σχετικοί πίνακες των παραπάνω αυθαιρέτων.
Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προτεραιότητα θα λάβει η κατεδάφιση πολυτελών κτισμάτων και όχι μικρών οικημάτων, τα οποία ενδέχεται να εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες.
Μάλιστα, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος επεξεργάζονται ένα σύστημα κριτηρίων το οποίο θα ορίζει τη σειρά προτεραιότητας για την κατεδάφιση αυθαιρέτων που έχουν τελεσιδικήσει. Ειδικότερα, για να μην υπάρξει υπόνοια για... προτιμήσεις, θα δημιουργηθεί ένας αλγόριθμος με βάση την επιβάρυνση που το αυθαίρετο προκαλεί, το μέγεθος και τη θέση του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα υπό κατεδάφιση κτήρια βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και σε περιοχές αιγιαλού και παραλίας, όπως προέκυψε από τους ελέγχους που διενήργησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Όσον αφορά στο χάρτη των αυθαιρέτων, ο μεγαλύτερος αριθμός βρίσκεται στην παραλία. Στην Πελοπόννησο τα περισσότερα αυθαίρετα βρίσκονται στη Λακωνία, όπου ο αριθμός τους φθάνει τα 140, και ακολουθούν η Μεσσηνία με 85, η Κορινθία με 80, η Αργολίδα με 49 και η Αρκαδία με 31.
Σχετικά με τα αυθαίρετα ανά καλλικράτειο Δήμο, πρώτος στη λίστα είναι ο Δήμος Ευρώτα στη Λακωνία με 125 και ακολουθούν ο Δήμος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων με 44, ο Δήμος Ερμιονίδας στην Αργολίδα με 35, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία με 28 και ο Δήμος Καλαμάτας με 27.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου