Το «σκάνδαλο της... ωχράς κηλίδος», ύψους πολλών δισ. ευρώ, διερευνά με απόλυτη μυστικότητα τους τελευταίους μήνες το ΣΔΟΕ. Εκατοντάδες φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών και γιατροί φαίνεται να εμπλέκονται σε ένα τεράστιο κύκλωμα εξαγωγής φαρμάκων μεγάλης αξίας (με κύριο τμήμα της απάτης το σκεύασμα για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου οφθαλμολογικού προβλήματος), τα οποία επισήμως φαίνεται να πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο και να έχουν χορηγηθεί σε έλληνες ασθενείς. Ήδη το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει τη δικαστική συνδρομή της Γερμανίας, ενώ η δράση του κυκλώματος φαίνεται να επεκτείνεται από την Αθήνα ως την Καλαμάτα και από τη Θεσσαλονίκη ως την Κέρκυρα. Μάλιστα, έχει ήδη προσδιορισθεί η εμπλοκή καθηγητή Οφθαλμολογίας που εργάζεται σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Όπως ανέφεραν ανώτατα στελέχη του ΣΔΟΕ προς «Το Βήμα», «είναι μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης που έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών. Μετά τους χιλιάδες “τυφλούς”-μαϊμού, φαίνεται να έχουμε και μεγάλους αριθμούς ψευτοδικαιούχων φαρμάκων για τα μάτια! Όπως φαίνεται, οι κάτοικοι της χώρας έχουν μια αλλόκοτη “ευαισθησία” στα μάτια και οι... οφθαλμολογικές παθήσεις μοιάζουν σαν μια ιδιότυπη επιδημία...».
Αρχή της υπόθεσης που αποκαλύπτει «Το Βήμα» ήταν μια καταγγελία που έφθασε στις 14 Απριλίου 2011 στους προϊσταμένους του ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με την καταγγελία, μια φαρμακαποθήκη στην Καλαμάτα προχωρεί σε ορισμένες περίεργες συναλλαγές με 17 φαρμακοποιούς στην περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά και σε άλλους νομούς της Πελοποννήσου. Όπως προέκυψε από την πρώτη φάση αυτής της έρευνας, οι υπεύθυνοι της φαρμακαποθήκης προχωρούσαν σε ορισμένες «δυσεξήγητες», παράτυπες συναλλαγές με φάρμακα μεγάλης αξίας, σε έκδοση «ύποπτων» παραστατικών, σε εισαγωγή φαρμάκων από την Κύπρο, ενώ η φαρμακαποθήκη είχε αναπτύξει μια μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα με συγκεκριμένα φάρμακα προς μεγάλη γερμανική εταιρεία. Η πρώτη εκτίμηση των στελεχών του ΣΔΟΕ, με προϊστάμενο τον κ. Νίκο Κολετζάκη, ήταν ότι πίσω από αυτές τις ύποπτες συναλλαγές κρύβονταν, αφενός, φορολογικές παραβάσεις και, αφετέρου, εξαγωγή φαρμάκων που πιθανόν είχαν παραδοθεί σε τοπικά νοσοκομεία της Πελοποννήσου για να χορηγηθούν σε ασθενείς. Ακόμη, όμως, δεν είχαν ανακαλυφθεί αποδεικτικά στοιχεία...
Στο επόμενο τμήμα της έρευνας το ενδιαφέρον των στελεχών του ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο εστιάστηκε σε ένα από τα φαρμακεία της Μεσσηνίας που προχωρούσε στις προαναφερόμενες ύποπτες συναλλαγές. Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Οικονομικών είχαν αντιληφθεί ότι πίσω από αυτές τις τριγωνικές συναλλαγές φαρμακοποιών και φαρμακεμπόρων κρύβεται κάτι πολύ σημαντικό και μια μεγαλύτερου εύρους απάτη και επέμειναν στην αναζήτηση περισσότερων στοιχείων.
Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι το φαρμακείο από τη Μεσσηνία είχε παρόμοιου τύπου δραστηριότητα με φαρμακαποθήκη στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων στην Αθήνα. Από έρευνα που άρχισε, με άξονα πλέον αυτή τη φαρμακαποθήκη στην πρωτεύουσα, προέκυψε ότι προχωρούσε με περισσότερα από 50 φαρμακεία σε όλη τη χώρα σε τέτοιου είδους «τρυκ». Δηλαδή, τα φαρμακεία παρέδιδαν, με τη συνεργασία μεσαζόντων, στη φαρμακαποθήκη μεγάλες ποσότητες των συγκεκριμένων σκευασμάτων για τα μάτια, αλλά και άλλα υψηλού κόστους που αφορούσαν αρθριτικές παθήσεις, αντικαρκινικά κ.τ.λ.
Τα φάρμακα αυτά φαίνεται ότι κατέληγαν στην ίδια γερμανική εταιρεία που ήταν παραλήπτρια φαρμάκων και από το «σύστημα» της Καλαμάτας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου