PYLOS NEWS MESSINIA

Το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Μεθώνης

Στολίδι της, η επιβλητική καστροπολιτεία!!
Όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσσηνίας, με επιβλητικό κάστρο και ρομαντική ατμόσφαιρα. Η τειχισμένη από την αρχαιότητα Μεθώνη ταυτίζεται από τον Παυσανία και το Στράβωνα με την ομηρική «αμπελόεσσα Πήδασο»
. Γνωστή κατά τους Ιστορικούς Χρόνους και με την ονομασία Μοθώνη, η Μεθώνη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο τη Βυζαντινή Περίοδο ως εμπορικό λιμάνι και σταθμός ανεφοδιασμού των πολεμικών πλοίων. Επί Ενετοκρατίας το κάστρο της Μεθώνης αποτελούσε συνήθη σταθμό για τους εμπόρους, τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων και τους περιηγητές της Μεσογείου.
Το κάστρο της Μεθώνης
Η καστροπολιτεία, ένα από τα σπουδαιότερα οχυρωματικά σύνολα του ελληνικού χώρου, είναι χτισμένη σε θέση που κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Χρόνους. Σε διάφορα σημεία των μεσαιωνικών τειχών υπάρχουν είτε τμήματα αρχαίας τειχοδομίας στην αρχική θέση τους είτε αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη σε μεταγενέστερη χρήση.
Το Μπούρτζι
Το επιθαλάσσιο οχυρό (οκταγωνικός πύργος ισοδομικής τοιχοποιίας) οικοδομήθηκε σε νησίδα
νότια της χερσονήσου της Μεθώνης στα τέλη του 15ου αιώνα και έλαβε την τελική μορφή του κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ενετοκρατίας (1686-1715). Χρησίμευσε ως έδρα φρουράς, φάρος, φυλακή και καταφύγιο σε καιρούς πολιορκίας. Λιθόχτιστη γέφυρα συνδέει το Μπούρτζι με την πύλη του οχυρωματικού περιβόλου της Μεθώνης.
Η πλατεία Συγγρού
Εδώ είναι χτισμένο το παλαιό δημοτικό σχολείο, δωρεά του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού. Στην πλατεία θα δείτε και ενετικό πηγάδι. Το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη
Βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας (Δημαρχείου). Σε μικρή απόσταση θα δείτε τοξωτό γεφύρι.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ωραίο είναι το καμπαναριό-ρολόι του κεντρικού ναού της Μεθώνης.
Το ενετικό πηγάδι Είναι χτισμένο κοντά στην είσοδο της Μεθώνης.
Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Βασιλείου
Βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ Β από τη Μεθώνη. Στην ευρύτερη περιοχή σώζονται λείψανα μονής, που είναι γνωστή ως καθολική εκκλησία του Αγίου Λέοντος. Η σπηλιά του Αγίου Ονουφρίου
Βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ Β από τη Μεθώνη. Θα δείτε λαξευμένα στο βράχο
αρκοσόλια (παλαιοχριστιανικούς τάφους). Στους Βυζαντινούς Χρόνους το παλαιοχριστιανικό κοιμητήριο μετατράπηκε σε ασκητήριο με το ίδιο όνομα.
Ο οικισμός Βαράκες. Θα δείτε την εκκλησία του Σωτήρα, με αξιόλογο τέμπλο.
Ο οικισμός Καινούργιο Χωριό
Θα δείτε την εκκλησία της Παναγίας (αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου), με ωραίο καμπαναριό.
Το ξωκλήσι της Αγίας Ζώνης
Είναι χτισμένο σε όμορφη τοποθεσία, 5 χλμ Α από τη Μεθώνη.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσών
Αποτελείται από το νησί Σαπιέντζα, τη βραχονησίδα Αγία Μαριανή (όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας) και το νησί Σχίζα (το μεγαλύτερο και ανατολικότερο από τα νησιά, με αξιόλογο σπήλαιο).
Η Σαπιέντζα, σύνηθες αγκυροβόλιο των στόλων που δρούσαν άλλοτε στην ευρύτερη περιοχή, έχει πλούσια βλάστηση, αξιόλογη πανίδα, ασφαλές λιμανάκι, το Πόρτο Λόγγο, και θαυμάσια παραλία, την Άμμο. Στο νότιο τμήμα του νησιού λειτουργεί φάρος, κτίσμα του τέλους του 19ου αιώνα.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου