Συνολικά, κατέθεσαν υποψηφιότητα 112 άτομα από 23 κόμματα. Στο μεταξύ, στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αν και η Νέα Δημοκρατία είναι μακράν το πρώτο κόμμα στο νομό, απέχει από τα ποσοστά προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας σκεπτικισμός για το ποσοστό που θα συγκεντρώσει.
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει μια μικρή ανάκαμψη το τελευταίο διάστημα, αλλά κινδυνεύει να επαληθευτεί το σενάριο που το θέλει να μην εκλέγει βουλευτή στη Μεσσηνία, εξαιτίας κυρίως των «ιδιοτροπιών» του εκλογικού νόμου.
Το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στη Μεσσηνία, από πλευράς κατανομής των εδρών, δίνει σε χθεσινό του άρθρο στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος…
Σε αντίθεση με τα δύο παραπάνω κόμματα, η εικόνα σε εκείνα της Αριστεράς είναι αρκετά ικανοποιητική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, για τα οποία θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα αυξήσουν σημαντικά τις δυνάμεις τους στη Μεσσηνία. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να έχουμε και την εκλογή, μετά από δεκαετίες, βουλευτή.
Αρκετά ικανοποιητική είναι και η εικόνα της ΔΗΜΑΡ, αν και είναι κόμμα… φρέσκο. Το ερώτημα, όμως, είναι κατά πόσο θα αντέξει στην πίεση που ασκείται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, μια και η κύρια δεξαμενή των ψήφων του είναι από δυσαρεστημένους του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.
Εντυπωσιακά καλά στη Μεσσηνία πηγαίνει και το κόμμα του Π. Καμμένου «Ανεξάρτητοι Έλληνες», αλλά κι αυτό της «Χρυσής Αυγής», που εμφανίζει σταθερή άνοδο. Αντίθετα, μικρή εκλογική επιρροή έχουν το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη «Δημοκρατική Συμμαχία» και του Στέφανου Μάνου «Δράση». Τέλος, τάση μείωσης παρουσιάζει στο ποσοστό του το κόμμα του «ΛΑΟΣ».
Πάντως, όπως βλέπουν οι περισσότεροι, πολλά θα κριθούν –και- στο νομό μας από τα τελικά ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές.
Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Από εκεί και πέρα, τη σημαντικότερη παράμετρο που θα κρίνει το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στη Μεσσηνία, από πλευράς κατανομής των εδρών, δίνει σε χθεσινό του άρθρο στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος και αναλύει τον εκλογικό νόμο.
Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα στις 16 αμέσως μεγαλυτέρου μεγέθους εκλογικές περιφέρειες (τετραεδρικές και πενταεδρικές)- μία από αυτές είναι και η Μεσσηνία- ιδιαίτερα αν το δεύτερο κόμμα βρεθεί πανελλαδικά περί το 20% των ψήφων, αφού μόνον σε λίγες από αυτές θα έχει ξεπεράσει το αντίστοιχο εκλογικό μέτρο.
Στις περιφέρειες αυτές, μάλιστα, μόνο κατ’ εξαίρεση θα μπορεί να επανέλθει κατά την τελευταία φάση κατανομής των εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων. Γιατί οι έδρες που θα έχει συγκεντρώσει, με βάση το εκλογικό μέτρο, στις 14 μεσαίες και μεγάλες περιφέρειες, μαζί με τις έδρες των ολιγοεδρικών περιφερειών και τις έδρες Επικρατείας, φυσιολογικά συμπληρώνουν τον αριθμό των βουλευτικών εδρών που δικαιούται ένα κόμμα περί το 20% (51 έως 55).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου