PYLOS NEWS MESSINIA

Εκβιάζουν τον Σαμαρά οι απολυταρχικοί Ευρωπαίοι...

Εμπλοκή με την 6η δόση λόγω της άρνησης Σαμαρά να υπογράψει
ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ την θέλησή τους οι Ευρωπαίοι καθώς οι εταίροι μας του ζητούν επιτακτικά και ξεκάθαρα πλέον να δώσει έγγραφη δέσμευση για την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αλλά και τα μέτρα που απορρέουν από αυτή, για να εκταμιευτεί η 6η δόση, την ίδια ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται
.
Μετά από το διήμερο μορατόριουμ δηλώσεων, που έδωσαν προσωρινή ανάσα στον κ. Σαμαρά, οι ευρωπαίοι εταίροι επανήλθαν χτες θέτοντας ξεκάθαρα το ζήτημα της υπογραφής, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ξεκαθάρισε ότι η ευρωζώνη περιμένει έγγραφες δεσμεύσεις από τα ελληνικά κόμματα ό,τι θα τηρηθούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Επιπλέον, κάνοντας έμμεση αναφορά στη Νέα Δημοκρατία που ζητά επαναδιαπραγμάτευση, ο κ. Αλταφάζ τόνισε ότι η δέσμευση αυτή είναι απαραίτητη ώστε να μην μπορεί η Ελλάδα να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις της ακόμα και μετά τις εκλογές.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ, Μπαγί, που υπογράμμισε ότι η έγγραφη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών είναι «απαραίτητος όρος» για την καταβολή της 6ης δόσης.
Εξάλλου, μετά τις χτεσινές συναντήσεις του με Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος παραδέχτηκε ότι η έγγραφη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών είναι απαραίτητη, αφήνοντας τους όμως να επιλέξουν οι ίδιοι «τον τρόπο» με τον οποίο θα δώσουν αυτή την δέσμευση.
Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία επιμένει μονότονα ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει κάνει ήδη πολλά. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, επαναλάμβανε στην Αθήνα ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν θα στείλει άλλη επιστολή όπως του ζητούν οι Ευρωπαίοι καθως, όπως υποστήριξε, έχει κάνει «πέντε ενέργειες θεσμικές, επαρκείς και πλήρεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης».
Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα είναι άδηλο. Οι πιέσεις προς τον Αντώνη Σαμαρά δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να σταματήσουν -με όπλο την εκταμίευση της 6ης δόσης- και ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο. Απο τη μια θέλει να ικανοποιήσει τους σκληροπυρηνικούς του κόμματος που θεωρούν «ήττα» μια απλή επιστολή και από την άλλη πρέπει να δείχνει αρκετά ρεαλιστής ώστε να μην χάσει το πιο μετριοπαθές ακροατήριό του, και τα όποια ερείσματα διαθέτει ακόμα στην Ευρώπη. Οι κινήσεις τακτικής που μπορούσε να κάνει όμως εξαντλούνται. Απόδειξη το γεγονός ότι έφτασε χτες στο σημείο να δημοσιοποιήσει την επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αν και γνωρίζει ότι δεν είναι αυτό αρκετό. Και στη μέση αυτής της πολιτικής διελκυνστίδας, βρίσκεται ο ελληνικός λαός που ακούει καθημερινά για επερχόμενη στάση πληρωμών και ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίο
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου