PYLOS NEWS MESSINIA

«Αδυναμίες ναι, αλλά οι προοπτικές μεγάλες»

Ως την ευκαιρία να κερδίσει η Μεσσηνία όσα έχει χάσει χρόνια τώρα βλέπει ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μαλαπάνης το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Αν και παραδέχεται ότι ο «Καλλικράτης» έχει κενά και το τοπίο είναι ακόμα θολό, πιστεύει ότι μέσα από αυτόν η Μεσσηνία θα πάψει να είναι ο νότος του νότου.
Στην πρώτη συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως ο πρώτος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, μιλά στο «Θάρρος» για τις πρώτες εικόνες που έχει από την εφαρμογή του θεσμού και αναλύει γιατί ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έφερε την πολυπόθητη σε όλους ανάπτυξη της περιοχής.
-Μόλις συμπληρώθηκε ένας μήνας ζωής του νέου θεσμού της Περιφερειακής Ενότητας. Ποιες είναι οι πρώτες εικόνες και εντυπώσεις από την εφαρμογή του;
Πάντα οι πρώτες εικόνες είναι θολές. Και πράγματι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο «Καλλικράτης» είναι ένας ριζικός μετασχηματισμός όλης της δομής διοίκησης της χώρας. Οι Δήμοι μεγάλωσαν και έγιναν πολύ λιγότεροι. Οι Νομαρχίες καταργήθηκαν, στη θέση τους ήρθε η Περιφέρεια. Οι Περιφερειακές Ενότητες διαδέχτηκαν τις παλιές Νομαρχίες με διαφορετικές τελείως αρμοδιότητες. Αρμοδιότητες από τις παλιές Νομαρχίες και τώρα Περιφερειακές Ενότητες, έφυγαν και πήγαν στους Δήμους. Αρμοδιότητες από το κράτος θα έρθουν σε λίγο καιρό στις Περιφέρειες. Αρμοδιότητες από τις Περιφέρειες, μετά από 2 χρόνια, θα φύγουν προς τους Δήμους.
Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια κατάσταση στην οποία τα πάντα είναι ρευστά και οι σταθερές που υπήρχαν πριν έχουν χαθεί. Για παράδειγμα, οι πολλές επιτροπές που υπήρχαν πριν, τώρα δεν ξέρουμε καν αν θα λειτουργήσουν. Για παράδειγμα, το ΣΧΟΠ θα λειτουργήσει σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ή σε επίπεδο Περιφέρειας; Δομές που υπήρχαν, εξαφανίσθηκαν.
Έτσι, λοιπόν, η κατάσταση είναι θολή. Το περιμέναμε αυτό. Ο νόμος του «Καλλικράτη» είναι πολύ δουλεμένος, παρ’ όλα αυτά, με αυτό το μετασχηματισμό που γίνεται, υπάρχουν κενά, υπάρχουν αδυναμίες. Θέλει συμπληρώσεις. Έτσι πιστεύω ότι για ένα περίπου εξάμηνο θα πορευθούμε χαράσσοντας καλύτερα τους δρόμους που έχουν διανοιχθεί, ρυθμίζοντας λεπτομέρειες, μεταφέροντας αρμοδιότητες, ούτως ώστε να φτάσουμε στη νέα δομή διοίκησης που επαγγέλθηκε η κυβέρνηση με τον «Καλλικράτη».
-Εκτιμάτε, δηλαδή, ότι μετά από 6 μήνες θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα;
Κάθε μέρα τα πράγματα ξεκαθαρίζουν όλο και πιο πολύ, αλλά εκτιμώ ότι όλες οι εκκρεμότητες θα τακτοποιηθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Θα είναι 1 μήνας, 2 ή 6 μήνες; Θα είναι ένας εύλογος χρόνος, έτσι όπως το βλέπω εγώ, για να ολοκληρωθεί όλος αυτός ο μετασχηματισμός και να μπει μπροστά πλήρως σε λειτουργία η νέα δομή.
-Από το πρώτο αυτό «άρωμα» της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, σε σύγκριση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που την υπηρετήσατε και τη ζήσατε σε μεγάλο βαθμό, ποιες οι διαφορές ή τα πλεονεκτήματα;
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση χρεώνεται με το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης του τόπου. Και βλέπετε και τα βήματα που γίνονται, τα οποία είναι καθαρά βήματα του πώς πρέπει να γίνει ανάπτυξη. Είμαστε στο Φλεβάρη και γίνεται η συνεδρίαση με τους υπουργούς επάνω στο αγροτικό θέμα, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Περιφέρειας. Είδατε ότι εξαγγέλθηκε επίσκεψη του περιφερειάρχη στον υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο και εξαγγέλλεται άλλο Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα τον τουρισμό και τον πολιτισμό, που είναι ο άλλος πυλώνας της Περιφέρειας. Θα ακολουθήσει και ένα τρίτο με τις υποδομές της Περιφέρειας. Εκείνο που προβλεπόταν να ασκήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που ήταν η ανάπτυξη, δεν μπόρεσε να το ασκήσει. Κατά τη γνώμη μου, ίσως και επειδή δεν μπορούσε να το ασκήσει λόγω της μικρής εδαφικής περιφέρειας. Ίσως δεν ήθελε να το ασκήσει, γιατί της αρκούσαν μερικά έργα υποδομής ή διεκδικούσε αυτά περισσότερο. Εκείνο, όμως, που δεν μπόρεσε να ασκήσει η αιρετή Νομαρχία είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο σήμερα από την αιρετή Περιφέρεια. Όλο το στοίχημα του «Καλλικράτη» θα κριθεί σε αυτόν τον άξονα. Στο πώς θα μπορέσει η αιρετή Περιφέρεια με τις αποφάσεις που θα πάρει, με τις πρωτοβουλίες και τις καινοτομίες που θα λάβει, με τις συνεργασίες που θα έχει με την κεντρική διοίκηση, να δρομολογήσει τα αναπτυξιακά θέματα. Αναπτυξιακά θέματα, εκτός από τις υποδομές που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, στην περιοχή μας κυρίαρχα είναι η γεωργία και ο τουρισμός. Η αιρετή Περιφέρεια δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι όπως δεν είχε δουλέψει ποτέ η αιρετή Νομαρχία. Αυτό είναι το θετικό στοιχείο, και αυτό το στοιχείο ενθουσιάζει, εμένα τουλάχιστον, που πάντα πίστευα στην αναπτυξιακή δομή που πρέπει να έχουν οι περιφερειακές δομές εξουσίας. Βοηθάει ότι έχουν και μεγάλη εδαφική περιφέρεια και μπορούν να ασκήσουν πραγματικές αναπτυξιακές πολιτικές. Η παραγωγή της Πελοποννήσου σε ελαιόλαδο είναι το 1/3 της Ελλάδας. Μπορεί, λοιπόν, να φτιαχτεί κάτι - αυτό θα φανεί κατά την αυριανή συνεδρίαση - που θα μπορέσει να στηρίξει το προϊόν. Κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει η αιρετή Νομαρχία όλο αυτό το διάστημα των 16 ετών. Όχι μόνο δεν μπόρεσε, δεν τόλμησε να ασχοληθεί καν.
-Εκτιμάτε ότι αυτό έχει να κάνει με αδυναμίες του θεσμού ή με αδυναμίες των προσώπων που υπηρέτησαν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση;
Πάντα τα πρόσωπα παίζουν ρόλο. Το θεσμικό πλαίσιο υπήρχε. Εγώ νομίζω ότι επιτυχώς δεν μπορούσε να ασκηθεί. Τώρα εκτιμώ ότι η μεταβολή αυτή λόγω της ύπαρξης πραγματικού χωρικού και παραγωγικού αντικειμένου μπορεί να ασκηθεί. Και θα ασκηθεί κατά τρόπο τέτοιο που θα μπορεί να είναι πραγματική η ανάπτυξη στην Περιφέρεια. Δε θέλω να τα φορτώσω όλα στα πρόσωπα. Φταίνε, όμως, και τα πρόσωπα.
-Ο Χρήστος Μαλαπάνης έχει μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία. Και στον πρώτο βαθμό και στο δεύτερο. Από τη θέση που κατέχει τώρα, τι βλέπει για τη Μεσσηνία;
Η Μεσσηνία μπαίνει πλέον στο στρατηγικό πλαίσιο που λέγεται «Πελοπόννησος». Δεν είναι ο νότος του νότου. Είναι απλά νότος. Η Μεσσηνία έχει πλεονεκτήματα. Είναι ο πολυπληθέστερος νομός, είναι παραγωγικός, έχει υποδομές προσέγγισης προς το κέντρο, της λείπουν οι εσωτερικές υποδομές και έχει δεχθεί μια επένδυση που την καταξιώνει ως επώνυμο τόπο προορισμού παγκοσμίως.
Η δουλειά που έχει να κάνει από εδώ και πέρα, είναι αυτές τις προοπτικές που διανοίγονται να τις βοηθήσει να διαχυθούν σε όλη τη Μεσσηνία. Και να μη μείνουν μονοσημειακά συγκεντρωμένες. Δηλαδή, να μη μείνουν μόνο στην Καλαμάτα και την ΠΟΤΑ. Στρατηγικά πρέπει να αναπτύξει τα εσωτερικά της δίκτυα, πρέπει να αναδείξει τους χώρους της, να αναδείξει τα σημεία ιδιαίτερου κάλλους, να αναδείξει τις περιοχές της. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει, εντασσόμενη στο στρατηγικό σχεδιασμό που θα υπάρξει στην Περιφέρεια για την αγροτική παραγωγή, να βοηθήσει τους αγρότες, ούτως ώστε να ταυτιστούν με το γενικότερο σχεδιασμό που θα υπάρχει. Και βεβαίως, στο γενικότερο αυτό σχεδιασμό θα διεκδικήσει το μερίδιό της, είτε αυτό λέγεται λάδι, είτε λέγεται οπωροκηπευτικά, είτε λέγεται δημοπρατήριο, είτε λέγεται οτιδήποτε άλλο. Η Μεσσηνία, λοιπόν, παύει να είναι ο νότος του νότου, εντάσσεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, διεκδικεί ενδοπεριφερειακά εκείνα που πραγματικά της αξίζουν, προτείνει εκείνα που θέλει και δουλεύει συνειδητά και οργανωμένα για να μπορέσει, οι όποιες ωφέλειες έρθουν από αυτή την ανάπτυξη που επιχειρείται πλέον τώρα με τον «Καλλικράτη» σε περιφερειακό επίπεδο, να μη μείνουν συγκεντρωμένες σημειακά, αλλά να διαχυθούν σε όλο το νομό.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου