PYLOS NEWS MESSINIA

Αλλάζει υπερ των ασθενών το σύστημα υγείας

Υπέρ του νομοσχεδίου Λοβέρδου και των αλλαγών που προβλέπει στο σύστημα Υγείας τάσσονται οι ιδιώτες Καλαματιανοί γιατροί Χαράλαμπος Καρακύκλας, καρδιολόγος και Γιώργος Ψυχίδης, ορθοπαιδικός. Σε δηλώσεις τους στο «Θάρρος» χαρακτήρισαν αναγκαία την εφαρμογή του, προκειμένου να διορθωθούν, όπως λένε, τα κακώς κείμενα της Δημόσιας Υγείας, ενώ εξαπέλυσαν βολές κατά μερίδας συναδέλφων τους, εδώ στη Μεσσηνία, οι οποίοι εργάζονται στο δημόσιο τομέα είτε ως γιατροί του ΙΚΑ είτε ως νοσοκομειακοί και δραστηριοποιούνται μέσα κι έξω, έχουν δηλαδή και ιδιωτικά ιατρεία. Οι δύο γιατροί σημειώνουν ότι κάποιοι από τους συναδέλφους τους, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που απεργούν, το κάνουν επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν τα προνόμιά τους, ενώ στιγματίζουν και το ιατρικό οικογενειακό αλισβερίσι με γιατρούς του ΙΚΑ και του ΟΠΑΔ των οποίων συγγενικά πρόσωπα έχουν μικροβιολογικά, ακτινολογικά, κυτταρολογικά εργαστήρια, αλλά και φαρμακεία.
Χαράλαμπος Καρακύκλας -«Παύει η ομηρία των ασφαλισμένων»
«Η Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου είναι ιστορική μέρα για τον ασφαλισμένο του ΙΚΑ» παρατηρεί ο κ. Καρακύκλας, αναφερόμενος στην απόφαση του υπουργού Υγείας, που προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι του συγκεκριμένου ταμείου μπορούν να απευθυνθούν και σε γιατρούς ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω της απεργίας στο ΙΚΑ. «Για πρώτη φορά δίνεται στον ασφαλισμένο του ΙΚΑ η δυνατότητα να επιλέξει, με όλη την αξιοπρέπεια που αρμόζει σε κάθε ασφαλισμένο Έλληνα πολίτη, και να απευθυνθεί στον ελεύθερο επαγγελματία γιατρό της αρεσκείας του. Στην ουσία, δηλαδή, ανοίγει ένα κλειστό επάγγελμα - επτασφράγιστο θα έλεγα - αυτό των ιατρών του ΙΚΑ. Παύει πλέον η ομηρία των ασφαλισμένων του συγκεκριμένου φορέα και η αναγκαστική προσέλευση στα ιατρεία και τους γιατρούς του ιδρύματος αυτού, για εξέταση και συνταγογράφηση φαρμάκων. Όσοι απειλούν δε με πειθαρχικές κυρώσεις τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΤΕΒΕ - το ακούσαμε αυτό από τηλεοράσεως από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών - οφείλουν να γνωρίζουν ότι πάνω από κάθε συνδικαλιστική, κλαδική ή συντεχνιακή ιατρική διεκδίκηση, βρίσκεται το πολυτιμότερο ανθρώπινο αγαθό, η υγεία και η εξυπηρέτηση κάθε ασφαλισμένου ή μη που απευθύνεται στο γιατρό. Δεν είναι δυνατόν ο ελεύθερος επαγγελματίας γιατρός να υιοθετήσει πρακτικές απεργίας, προκειμένου να διατηρηθεί το κλειστό επάγγελμα των ιατρών του ΙΚΑ».
Ο κ. Καρακύκλας αναφέρεται και στον τρόπο πρόσληψης των γιατρών, λέγοντας ότι δε γίνονταν πάντα προκηρύξεις και ότι συχνά οι ειδικότητες που διορίζονταν, δεν ήταν ανάλογα με τις ανάγκες, αλλά βάσει πελατειακών σχέσεων γιατρών και πολιτικών. «Αποτέλεσμα, σε μια ειδικότητα να υπάρχουν παραπάνω γιατροί και σε άλλη να υπάρχει έλλειψη. Έτσι έγινε η στελέχωση του ΙΚΑ. Εδώ καταπατήθηκε βάναυσα ο νόμος που λέει ότι, προκειμένου να προσληφθεί γιατρός, πρέπει να προκηρυχθεί η θέση, ενώ έχει παρατηρηθεί και ιατρικό οικογενειακό αλισβερίσι με γιατρούς του ΙΚΑ και του ΟΠΑΔ των οποίων συγγενικά πρόσωπα έχουν εργαστήρια μικροβιολογικά, ακτινολογικά, κυτταρολογικά και φαρμακεία. Είχαμε περιπτώσεις γιατρών, που έδιναν παραπεμπτικά για μικροβιολογικές εξετάσεις και το 70-80% των παραπεμπτικών κατέληγαν στα μικροβιολογικά εργαστήρια των συζύγων».
Γιώργος Ψυχίδης-«Να ανοίξουν τα επαγγέλματα»
«Ό,τι σύστημα και αν υπάρξει στο χώρο της Υγείας, εφόσον δεν τηρούνται οι κανόνες εφαρμογής του, δηλαδή υπάρχει ατιμωρησία, δεν πρόκειται να πετύχει. Π.χ. όταν νοσοκομειακοί γιατροί δουλεύουν μέσα κι έξω, δηλαδή έχουν και ιδιωτικά ιατρεία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Όταν δεν τηρείται το ωράριο στο νοσοκομείο, μου δίνεται η δυνατότητα κι εγώ να διατηρώ, στο χρόνο που δεν τηρώ το ωράριό μου, ιδιωτικό ιατρείο. Και υπεύθυνος για τη μη τήρηση του ωραρίου είναι ο διοικητικός διευθυντής».
Αναφερόμενος στο Ταμείο του ΙΚΑ, ο κ. Ψυχίδης προσθέτει: «Υπάρχει κανόνας που λέει ότι για να προσληφθεί ένας γιατρός στο ΙΚΑ, δεν πρέπει συγγενής του πρώτου βαθμού, να διατηρεί φαρμακείο έξω ή να ασχολείται με το ιατρικό επάγγελμα (να κάνει εργαστηριακές εξετάσεις κ.λπ.), για να μην υπάρχει δυνατότητα να κατευθύνει ο γιατρός ασφαλισμένους σε συγγενικά του πρόσωπα. Αυτός, λοιπόν, ο κανόνας που δεν τηρείται, δημιουργεί την εξασφάλιση του κλειστού επαγγέλματος».
Για τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο: «Επιβάλλονται. Πρέπει να ανοίξουν τα επαγγέλματα. Το δικαίωμα της επιλογής το έχουμε όλοι μας. Πρέπει να διαλέγεις τον επιστήμονα. Δεν πρέπει ποτέ σου να πας σε γιατρό που δεν του έχεις εμπιστοσύνη, ας είναι και ο καλύτερος του κόσμου».
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου