PYLOS NEWS MESSINIA

Κατηγορίες για αδιαφάνεια και οικογενειοκρατία στο Πανεπιστήμιο

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ήταν αφιερωμένη, την περασμένη Πέμπτη, η μισή εκπομπή από το «Κουτί της Πανδώρας», που επιμελείται και παρουσιάζει στη ΝΕΤ ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Κατά τη διάρκεια της προβολής από την Κρατική Τηλεόραση - επαναλήφθηκε την Κυριακή - ακούστηκαν καταγγελίες για αδιαφάνεια, οικογενειοκρατία και εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων σε σχέση με τη δημιουργία και λειτουργία του δημόσιου πελοποννησιακού ιδρύματος. Τίτλος του θέματος: «Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο;».
Στον πρόλογό του ο Κ. Βαξεβάνης σημείωνε: «Στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών μία αντιπαράθεση μεταξύ των πιο γνωστών καθηγητών έχει πάρει διαστάσεις εμφυλίου πολέμου. Όταν μία από τις ομάδες της Φιλοσοφικής βρέθηκε χαμένη στην εσωτμηματική αντιπαράθεση, τότε ξεφύτρωσε ένα άλλο Πανεπιστήμιο, το οποίο έκανε καθηγητές τους δυσαρεστημένους της Φιλοσοφικής Αθήνας. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου…».
Θέμης Λαζαρίδης, καθηγητής (City College C.U. - New York)
«Για να βολευτούν ημέτεροι και να εξυπηρετηθούν τοπικά συμφέροντα»
Δριμύς στους χαρακτηρισμούς του ο καθηγητής Χημείας στο City College του City University of New York, Θέμης Λαζαρίδης (φωτο 2), δήλωσε στην εκπομπή: «Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι ένα έκτρωμα που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και συνέχισε με μεγάλο ζήλο η Νέα Δημοκρατία. Έχω την εντύπωση ότι έγινε αποκλειστικά για να βολευτούν οι “ημέτεροι” και να εξυπηρετηθούν τοπικά συμφέροντα. Το Πανεπιστήμιο αυτό είναι σκορπισμένο σε πέντε πόλεις: Κόρινθο, Τρίπολη, Σπάρτη, Καλαμάτα και Ναύπλιο. Χωρίς να υπάρχει λόγος. Το καταλαβαίνω για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά για την Πελοπόννησο δεν υπάρχει κανένας λόγος. Δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που να το κάνει αυτό. Να σκορπίζει τμήματα και σχολές Πανεπιστημίου σε διάφορες πόλεις. Αυτό είναι ελληνική πατέντα».
Εδώ ο Κ. Βαξεβάνης συνεχίζει με αναφορά στην καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη, πρόεδρο σήμερα του Τμήματος Φιλολογίας Καλαμάτας: «Ένα από τα εξέχοντα στελέχη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι η καθηγήτρια κα Ξανθάκη. Μεταφέρθηκε εκεί από τη Φιλοσοφική Αθήνας, όπου, όπως υποστηρίζει η ίδια, λειτουργούσε σε εχθρικό περιβάλλον μιας κλίκας. Όταν ο σύζυγος της κας Ξανθάκη, Ανδρέας Καραμάνος, γίνεται γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, η κα Ξανθάκη μεταπηδά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και γίνεται μέλος της Διοικούσας Επιτροπής. Μία από τις πολλές ιδιότητές της».
Ο καθηγητής Θ. Λαζαρίδης προσθέτει: «Υπήρξε δημοσίευμα το 2007 στο “Βήμα”, στο οποίο η κα Ξανθάκη - Καραμάνου παρουσιάζεται να έχει υπερβολική εξουσία, να έχει πολλές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και εκτός. Επίσης, κατηγορήθηκε για νεποτισμό, διότι η κόρη της προσελήφθη στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο, όταν η ίδια ήταν μέλος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής».
Γεωργία Ξανθάκη, πρόεδρος Φιλολογίας Καλαμάτας
«Έφυγα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για να δημιουργήσω κάτι νέο στην Καλαμάτα»
Στο ερώτημα σχετικά με το διορισμό της κόρης της στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη (φωτο 3), πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Καλαμάτας, απάντησε στην εκπομπή: «Η κόρη μου μπορούσε να πάει και στη Θεσσαλονίκη. Είναι η οικογένειά της εδώ, έχει δύο μικρά παιδιά, οπότε ήταν αδύνατο να πάει στη Θεσσαλονίκη. Το Ναύπλιο ήταν πιο κοντά. Υπάρχουν και λόγοι οικογενειακοί».
Για το διορισμό στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου της Τούλας Τόλια, συζύγου του διευθυντή του γραφείου του Ανδρέα Καράμανου, όταν ο ίδιος ήταν γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας, η κα Ξανθάκη, σημείωσε: «Την κα Τόλια την είχαν απορρίψει (από το Πανεπιστήμιο Αθηνών) άδικα, γιατί το Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργούσε με συσχετισμούς. Σηκώθηκα και έφυγα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, κυρίως για να δημιουργήσω κάτι νέο στο Πανεπιστήμιο κάτω στην Καλαμάτα. Αλλά έφυγα και διότι είχα στενοχωρηθεί πάρα πολύ, είχα ενοχληθεί από τους συσχετισμούς, από την απαξίωση και την καταδίκη άξιων επιστημόνων, οι οποίοι, αν δεν ήταν ημέτεροι κάποιων, υποχρεώνονταν να αφήσουν το Πανεπιστήμιο και να φύγουν».
Ο δημοσιογράφος ρωτά: «Δημιουργήσατε ένα Πανεπιστήμιο για να δικαιώσετε τους αδικημένους;».
«Όχι βέβαια» απαντά η κα Ξανθάκη. «Ήρθαν και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι άξιζαν και δεν είχαν δικαιωθεί στην Αθήνα. Ήρθαν, όμως, και άνθρωποι από άλλα Πανεπιστήμια με μετάκληση, όπως εγώ, η κυρία…».
Δημοσιογράφος: «Υπάρχει μια ιδιομορφία με την κα Τόλια. Ο σύζυγός της ήταν διευθυντής του γραφείου του συζύγου σας, γενικού γραμματέα του υπουργείου. Η κα Τόλια απορρίπτεται δύο φορές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την παίρνετε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου».
Γ. Ξανθάκη: «Δεν την πήρα. Έγινε με εκλογή. Εξελέγη με εκλεκτορικό απ’ όλη την Ελλάδα. Από Αθήνα, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη… Έγινε επαξίως η κα Τόλια. Πήρε αυτό το οποίο της άξιζε και δεν της είχαν δώσει, για συσχετισμούς και για λόγους προσωπικών σκοπιμοτήτων στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών».
Αριστέα (Τούλα) Τόλια, καθηγήτρια στη Φιλολογία Καλαμάτας
«Έγινε ανοιχτή προκήρυξη, στην οποία συμμετείχε όποιος ήθελε»
Από την πλευρά της η καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας Καλαμάτας Τούλα Τόλια, σημείωσε στην εκπομπή, για το διορισμό της στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: «Έγινε προκήρυξη ανοιχτή, στην οποία συμμετείχε όποιος ήθελε, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε αυτή την κρίση δεν έβαλε κανένας άλλος, παρά μόνον εγώ… (εδώ η επόμενη φράση δεν ακούγεται καθαρά, καθώς πρόκειται για τηλεφωνική συνομιλία). Εκεί, λοιπόν, έγινε ένα εκλεκτορικό σώμα από 11 μέλη. Η κα Ξανθάκη ήταν ένα από τα 11 μέλη, πρόεδρος όμως της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που δεν ήταν από την κα Γιαννάκου, αλλά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ήταν ήδη από χρόνια ο κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ο καθηγητής. Έγινε μία κρίση. Σε αυτή την κρίση, εγώ υπερψηφίστηκα, το 2007 έγινε η εκλογή μου και το ’08 διορίστηκα. Πού είναι τα περίεργα;».
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 σχόλια:

  1. Τα πράγματα δεν είναι βέβαια τόσο απλά. Τόσο αυτοί στην Αθήνα όσο και αυτοί στην Πελοπόννησο είναι κατάπτυστοι. Η κ. Ξανθάκη διόρισε και τον γαμπρό της στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που είχε ανύπαρκτα προσόντα. Οι οικογενειακοί λόγοι που επικαλείται είναι για γέλια. Τί μας ενδιαφέρει εάν η κόρη της έχει δύο παιδιά ή όχι; Στην προκήρυξη της θέσης της κας Τόλια δεν εμφανίστηκε κανένας, επειδή έτσι το οργάνωσαν. Είτε δημοσιεύτηκε η προκήρυξη τελευταία στιγμή, είτε κανένας δεν ήθελε να υποβάλει υποψηφιότητα επειδή η θέση ήταν δοσμένη. Ας μην υποτιμούν οι κυρίες αυτές την νοημοσύνη μας. Πρέπει η δικαιοσύνη να διερευνήσει την περίπτωση που είναι το αποκορύφωμα της ξεδιάντροπης οικογενειοκρατίας στην Ελλάδα. Πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας. Επίσης η κ. Ξανθάκη έχει κάνει και άλλα πολλά σε ανυποψίαστους ανθρώπους που είχαν την ατυχία να συνεργασθούν μαζί της. Αυτά που αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όσα όμως αναφέρει για το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή