PYLOS NEWS MESSINIA

Τέλος εποχής για το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας

Η πρώτη συνεδρίαση μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και ίσως η τελευταία για το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, σε υποτονικούς ωστόσο ρυθμούς και με συνοπτικές διαδικασίες.
Κατά τη συνεδρίαση τακτοποιήθηκαν, κυρίως, εκκρεμότητες με έργα και μελέτες, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα μετάβασης από το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε αυτόν της Περιφερειακής.
Στην αρχή της συνεδρίασης τέθηκε πρόταση που είχε καταθέσει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία» Θανάσης Πετράκος για ένταξη της Κορώνης στο Εθνικό Κέντρο Μεσογειακής Διατροφής. Με πρόταση του νομάρχη θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη στη Νομαρχία τις επόμενες ημέρες.
Μελέτες
Μεταξύ άλλων θεμάτων, συζητήθηκε η γνωμοδότηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Βελτίωση 8ης Επαρχιακής Οδού (Τμήμα Κυπαρισσία – Ραυτόπουλο)». Πρόκειται για παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν σε μήκος 16 χιλιομέτρων, τόσο με βελτιώσεις επί του υφιστάμενου δικτύου όσο και με νέα χάραξη σε ένα τμήμα του. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά, με την παρατήρηση να τηρηθούν οι όροι που έχουν τεθεί από τις υπηρεσίες.
Θετικά γνωμοδότησε το Σώμα και για κατασκευή λιμνοδεξαμενής στη θέση «Λιμπιές» στην Πολιανή του Δήμου Θουρίας. Όπως σημείωσε η διευθύντρια Περιβάλλοντος Αμαλία Παυλέα, μόλις χθες κατατέθηκαν και νέα στοιχεία για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου και πλέον απουσιάζουν τρία δεδομένα. Το έργο ψηφίσθηκε και από τις μειοψηφίες, με τον κ. Χρήστο Μαλαπάνη να επισημαίνει ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εξέλιξη των έργων των λιμνοδεξαμενών, αλλά και να εφιστά την προσοχή να μη γίνει πρόχειρα το έργο και δεν μπορέσει να εξυπηρετήσει ούτε αρδευτικές ούτε ανάγκες πυρόσβεσης.
Τακτοποίηση
Ακολούθως, ο αντινομάρχης Υποδομών Στάθης Αναστασόπουλος πρότεινε στο Σώμα σειρά από τροποποιήσεις σε προγράμματα, προκειμένου πιστώσεις που είχαν διατεθεί σε έργα που δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν ή έχουν πολύ αργούς ρυθμούς, να διατεθούν σε έργα που προχωρούν και ολοκληρώνονται.
Με το σκεπτικό συμφώνησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις, ενώ ερωτώμενος για τις εκκρεμότητες, ο κ. Αναστασόπουλος είπε πως με τη λήξη του έτους και του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δε θα υπάρχουν οφειλές. Μάλιστα, σημείωσε ότι θα υπάρξει ένα οικονομικό πλεόνασμα τόσο ώστε να είναι στο πλαίσιο ενός «καλού νοικοκυριού» για τη διάδοχη κατάσταση.
Επίσης, σχολιάσθηκε η αρνητική στάση Δήμων για την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για έργα που τους αφορούν και τις οποίες προωθούσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για λογαριασμό τους.
Το τελευταίο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση ήταν η εκπροσώπηση στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΑΝΕΝ. Η εκπροσώπηση αφορά στο πακέτο των μετοχών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας στη Γενική Συνέλευση και τη συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ναυτιλιακής Εταιρείας.
Ο νομάρχης σημείωσε ότι η έκτακτη γενική συνέλευση έχει ορισθεί για τις 29 Δεκεμβρίου και πρότεινε να μην ορισθεί εκπρόσωπος από την πλειοψηφία, αλλά από την παράταξη του κ. Μαλαπάνη, αφού αναλαμβάνουν την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κ. Μαλαπάνης δέχθηκε την πρόταση του κ. Δράκου και επιφυλάχθηκε για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου