PYLOS NEWS MESSINIA

Ε.ΛΛ.Α.ΔΑ. μετά τον κουτσουρεμένο 'Θησέα'

Με χρηματοδότηση 4 δισ. ευρώ και τετραετή διάρκεια, ξεκινά το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών για μικρομεσαία αναπτυξιακά έργα σε ολόκληρη τη χώρα. Tη σύσταση κοινωνικών υποδομών, προγραμμάτων οδικής ασφάλειας και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το φιλόδοξο επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών με την επωνυμία ΕΛΛ.Α.Δ.Α. (Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης Αυτοδιοίκησης). Το πρόγραμμα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στον «Κόσμο του Επενδυτή», θα αφορά τόσο τους Δήμους όσο και τις Περιφέρειες, θα είναι τετραετούς διάρκειας και θα χρηματοδοτηθεί με 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσω του προγράμματος να επιτευχθεί αναπτυξιακή και οικονομική ανάκαμψη σε τοπικό επίπεδο.
Πρόσφατα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, απευθυνόμενος προς τα νέα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, επισήμανε ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. θα πορευτεί παράλληλα με το ΕΣΠΑ και θα έχει ως στόχο την αναμόρφωση όλων των πτυχών λειτουργίας φορέων και υποδομών όπου εμπλέκεται η Αυτοδιοίκηση.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. έρχεται πρακτικά να υποκαταστήσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Θησέας», το οποίο αφορούσε, κυρίως, στους Δήμους. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει τις δράσεις που θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια σε Περιφέρειες και Δήμους βρίσκεται στην τελική ευθεία κατάρτισής του.
Πόροι
Σύμφωνα
με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πόροι του ΕΛΛ.Α.Δ.Α. θα προέρχονται κατά ένα ποσοστό από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων και των Περιφερειών και κατά ένα άλλο ποσοστό από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι δήμαρχοι προτείνουν να υπάρξει άλλη μία πηγή εναλλακτικών χρηματοδοτήσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο δανεισμός.
Τα παραπάνω ποσοστά συγχρηματοδότησης του προγράμματος από την Αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση θα καθοριστούν με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης έπειτα από έκφραση γνώμης της ΚΕΔΚΕ.
Την ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι θα επενδύσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος ΕΛΛ.Α.Δ.Α., ο προϋπολογισμός της Αυτοδιοίκησης για το 2011 εμφανίζεται κουτσουρεμένος σε ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αν και στα χαρτιά εμφανίζεται μικρό πλεόνασμα, στην πράξη οι Δήμοι θα κληθούν να κάνουν περικοπές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου