PYLOS NEWS MESSINIA

Αντίδραση Παπαγεωργίου στις δηλώσεις Σκανδαλίδη

Την αντίδρασή του στη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη ότι οι συκοπαραγωγοί της Μεσσηνίας θα αποζημιωθούν μόνο για ζημιές από βροχόπτωση στις 11 Σεπτέμβρη και όχι από τον καύσωνα του Αυγούστου, εκφράζει ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου. «Για ζημιές από βροχόπτωση ελάχιστοι παραγωγοί έχουν υποβάλει αιτήσεις. Η μεγάλη ζημιά έγινε το καλοκαίρι με τον καύσωνα» λέει, ενώ προσθέτει: «Να πουν ότι δεν έχουν να πληρώσουν, αλλά όχι να μας κοροϊδεύουν με αυτόν τον τρόπο…».
Η αναφορά του Κ. Σκανδαλίδη στο θέμα έγινε μέσω απάντησής του σε σχετική ερώτηση της Μεσσήνιας βουλευτού Νάντιας Γιαννακοπούλου. Εκεί, ο υπουργός αναφέρει ότι «όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Τρίπολης, στην αρμοδιότητα του οποίου περιλαμβάνεται ο Νομός Μεσσηνίας, διενεργήθηκαν λεπτομερείς επισημάνσεις, χωρίς, ωστόσο, να διαπιστωθούν ζημιές σε καλλιέργειες σύκων με ζημιογόνο αίτιο τον καύσωνα. Υπολογίζεται, επίσης, ότι η μείωση της παραγωγής που τυχόν παρατηρείται στις παραπάνω καλλιέργειες, οφείλεται σε αίτια μη καλυπτόμενα από τον ΕΛΓΑ (ανομβρία κ.λπ.) και, συνεπώς, δεν αποζημιώνεται από τον Οργανισμό».
Για τον Γ. Κανελλόπουλο
Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ απαντά: «Καταγγέλλω το υπουργείο Γεωργίας για τη μεθόδευση που κάνει. Η ζημιά έχει προέλθει από τον καύσωνα του Αυγούστου. Όλα τα χρόνια αποζημιωνόμασταν και το γνωρίζουν πολύ καλά οι συκοπαραγωγοί. Πρώτη φορά συμβαίνει να μεθοδεύεται μια τέτοια κατάσταση για να μην πληρώσουν. Μάλιστα, μετά από πολλά χρόνια έχουμε εκπροσώπηση από τη Μεσσηνία στο υπουργείο Γεωργίας - από την εποχή του αείμνηστου Γιάννη Μπούτου – και, δυστυχώς, δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα. Ο Μεσσήνιος γενικός γραμματέας, ο Γιώργος Κανελλόπουλος, τι λέει; Το καλοκαίρι που είχε κατέβει στη Μεσσηνία για διακοπές, θα είδε στο χωριό του ότι τα συκόφυλλα είχαν πέσει. Και δεν πέφτουν από τη βροχή, αλλά από τον καύσωνα».
«Ζημιά 47%»
Ο κ. Παπαγεωργίου κάνει λόγο για ζημιά στη συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας από τον καύσωνα σε ποσοστό 47%. «Το έχουμε αναφέρει, υπάρχουν στοιχεία. Δυστυχώς, ούτε ο ΕΛΓΑ ούτε το υπουργείο Γεωργίας ζήτησαν να δουν τα στοιχεία, ποια είναι η παραγωγή, τι ποσότητα είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και τι έχουμε σήμερα. Είναι υποχρεωμένος ο ΕΛΓΑ να πληρώσει, όπως πλήρωσε όλα τα χρόνια. Εμείς θα κάνουμε συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, θα αντιδράσουμε και θα ζητήσουμε από τους παραγωγούς να κινητοποιηθούν εάν χρειαστεί».
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου