PYLOS NEWS MESSINIA

«Ναι» στον περιφερειακό σχεδιασμό για τα σκουπίδια

Υπέρ του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων και με παρόντες μόνο τους συμβούλους της πλειοψηφίας, τάχθηκε στην προχθεσινή της συνεδρίαση η ΤΕΔΚ Μεσσηνίας. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς η δήμαρχος Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη ψήφισε λευκό, εκφράζοντας έτσι τις αντιρρήσεις της, όχι ως προς τις αρχές του σχεδιασμού, αλλά σε συγκεκριμένα θέματα.
Μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός, που στηρίζεται στις αρχές της μείωσης του όγκου (ανακύκλωση), στην ολοκληρωμένη διαχείριση και στην εγγύτητα της οικονομίας, προβλέπει τη δημιουργία τριών διαχειριστικών ενοτήτων (Λακωνία, Μεσσηνία-Μεγαλόπολη -Γορτυνία, Αργολίδα-Αρκαδία- Κορινθία).
Στο διάστημα μέχρι την ολοκληρωμένη διαχείριση προτείνονται μονάδες μεταβατικής διαχείρισης για δύο χρόνια, στις οποίες περιλαμβάνονται δεματοποιητές και όποια άλλη τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει προς τις παραπάνω αρχές.
Ο περιφερειακός σχεδιασμός
Τους παριστάμενους ενημέρωσε ο μελετητής Ανδ. Λουκάτος, ο οποίος εξήγησε τους λόγους που επέβαλαν την αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού. Μίλησε για τα τρία σενάρια που εξετάστηκαν ως προς τον αριθμό των διαχειριστικών ενοτήτων, από άποψη κόστους κατασκευής των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης και λειτουργικού κόστους. Όπως είπε, προτείνεται το σενάριο των τριών ενοτήτων. Ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι μονάδα θερμικής επεξεργασίας (καύση) των απορριμμάτων θα είχε νόημα πρώτα για την ενότητα της υπόλοιπης Αρκαδίας, της Αργολίδας και της Κορινθίας και ενδεχομένως για αυτή της Καλαμάτας.
Επίσης, είπε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ και τη δημιουργία «πράσινων σημείων» για συγκεκριμένες κατηγορίες αποβλήτων. Ως προς τη μεταβατική περίοδο, παρατήρησε ότι απαγορεύεται η λειτουργία ΧΑΔΑ, ενώ η νομοθεσία προβλέπει την προσωρινή αποθήκευση απορριμμάτων για 2-3 χρόνια το πολύ. Ανέφερε, επίσης, ότι «αν οι δεματοποιητές είναι κατάλληλοι ή όχι, αυτό δεν αφορά στον περιφερειακό σχεδιασμό».
Για τη ΜΟΛΑΚ, πρότεινε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και η όποια λειτουργία της να γίνει για προδιαλεγμένα και όχι για σύμμεικτα απορρίμματα.
Ο Παν. Νίκας
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας τόνισε ότι η διαδικασία για την έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς «είναι η μόνη ευκαιρία να παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει». Σημείωσε ότι έως τις 30 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η χωροθέτηση και συμφώνησε με τις βασικές αρχές του σχεδιασμού.
Πρότεινε δε να συμπεριληφθεί στην απόφαση της ΤΕΔΚ πρόβλεψη για την ύπαρξη αντισταθμίσματος σε θέματα χωροθέτησης είτε ΚΔΑΥ, είτε βιολογικού καθαρισμού, είτε και μονάδας διαχείρισης για την περιοχή που θα κατασκευαστεί. Ζήτησε να μην προβλέπονται δύο σταθμοί μεταφόρτωσης σε Καλαμάτα και Πύλο, αλλά να υπάρξει γενικότερη πρόβλεψη για ανατολική και δυτική Μεσσηνία και μετά από έρευνα να αναδειχθούν τα κατάλληλα σημεία.
Για τη ΜΟΛΑΚ, υποστήριξε πως για να τεθεί σε λειτουργία, απαιτούνται, σύμφωνα με μελέτη, 13 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της, προκειμένου να δέχεται λιγότερα από τα μισά απορρίμματα. Πρότεινε δε σε αυτό το σημείο τη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ για την επεξεργασία της λυματολάσπης, που αποτελεί, όπως τόνισε, το μείζον ζήτημα για την Καλαμάτα.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου