PYLOS NEWS MESSINIA

Η υπερκατανάλωση βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία

Ημερίδα με το θέμα «Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος - Προτεραιότητες για την
Πελοπόννησο
» διοργάνωσαν χθες στο ξενοδοχείο «Φαραί Παλλάς» οι Οικολόγοι Πράσινοι,
οι οποίοι έφτασαν προχθές το βράδυ στην Καλαμάτα με τρένο, επιχειρώντας
να αναδείξουν την ανάγκη διάσωσης και εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου.
Το καλωσόρισμα στην εκδήλωση έγινε από τη συντονίστρια των Οικολόγων στη Μεσσηνία Δήμητρα Λυμπεροπούλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης.
Σκουπίδια, Δήμοι και πελατειακές σχέσεις
Στην ανάγκη μιας οικονομίας με πράσινη κατεύθυνση και πράσινες θέσεις εργασίας αναφέρθηκε το στέλεχος των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή και την οικονομική κρίση. Είπε ότι οι σημερινοί κάτοικοι αυτής της χώρας ζούμε με δανεικά, καταναλώνοντας αλόγιστα και γεμίζοντας σκουπίδια τις χωματερές, τις οποίες αφήνουμε να καθαρίσουν τα παιδιά μας, τα οποία θα είναι επιπλέον χρεωμένα για χρόνια, εξαιτίας του δικού μας τρόπου ζωής, που έχει περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος.
Για τις χωματερές σημείωσε ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει όχι απλώς να κλείσουν, αλλά να ακολουθήσει περιβαλλοντική παρακολούθησή τους και αποκατάσταση των χώρων αυτών, ώστε να αποδοθούν στις επόμενες γενιές. Πρόσθεσε ότι στο θέμα των σκουπιδιών υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες περιορισμού της σπατάλης που γίνεται σήμερα με την αποκομιδή και τη μεταφορά τους σε χωματερές, ωστόσο είπε ότι οι Δήμοι λειτουργούν αναποτελεσματικά. Μέσα από τις πελατειακές σχέσεις, περιορίζονται απλώς στο να προσλαμβάνουν προσωπικό που θα μαζεύει τα σκουπίδια και τίποτε περισσότερο. Θα μπορούσαν, όπως ανέφερε, εκτός των άλλων (διαλογή στην πηγή, κ.λπ.), να δώσουν έμφαση στην πρόληψη. Να πείσουν, για παράδειγμα, τον κόσμο να μη χρησιμοποιεί πλαστικές σακούλες ή να προωθήσουν την επισκευή και επαναχρησιμοποίηση υλικών, από έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές μέχρι ρούχα.
Σχετικά με τη σπατάλη πόρων, το στέλεχος των Οικολόγων σημείωσε ότι η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε εισαγωγή πετρελαίου στην Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε και στα μεγάλα ποσά που δαπανά η χώρα για την εισαγωγή ρεύματος. Τέλος, παρατήρησε ότι η κακή ποιότητα ζωής σε πόλεις που δεν προστατεύουν το περιβάλλον τους, έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, πράγμα που οδηγεί σε κόστος για τους τομείς της Υγείας και του Ασφαλιστικού. Μάλιστα, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, σύμφωνα με σχετική έρευνα, από τη λίστα με τις 10 χειρότερες ευρωπαϊκές πόλεις οι 6 είναι ελληνικές!
Τίποτα για τη δασοπροστασία
Στη δασοπροστασία αναφέρθηκε η δασοπόνος Βασιλική Νάκου, η οποία παρατήρησε πως, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν έχουν γίνει ούτε τα βασικά στον τομέα αυτό. Δεν έχουν δοθεί πιστώσεις στις δασικές υπηρεσίες, δεν έχει προσληφθεί εποχικό δασικό προσωπικό, ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες το Ταμείο Αρωγής Πυροπλήκτων παρέμενε ακέφαλο.
Στην προστασία των δασών αναφέρθηκε και η δασολόγος Χριστίνα Καλαθά, ενώ ο γεωπόνος - περιβαλλοντολόγος Νίκος Σαράντης μίλησε για την αγροτική περιβαλλοντική ασφάλεια.
Ο Στέφανος Κουνιάδος, δικηγόρος, αναπληρωτής συντονιστής των Οικολόγων Πρασίνων στη Μεσσηνία, επικεντρώθηκε στους τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση στο νομό. Δηλαδή, την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με σεβασμό στο περιβάλλον (ελαιοκαλλιέργεια, κηπευτικά, αμπελουργία, καρπούζι), την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη στροφή στον αγροτουρισμό και όχι στις μεγάλες τουριστικές μονάδες που είναι αντιοικολογικές κ.λπ. Πρότεινε, επίσης, ενσυνείδητη λιτότητα στον τρόπο ζωής μας, «κάτι που έχουν έμφυτο όλα τα ζώα εκτός από τον άνθρωπο».
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου