PYLOS NEWS MESSINIA

Η βρωμιά, της δυσωδίας, ω πολιτισμέ και υγεία!!!

Με τα σκουπίδια μέσα και γύρω από τους κάδους πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Καλαμάτας. Κι αυτό, γιατί, παρά την απόφαση που έλαβε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο να αναθέσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στην εταιρεία «Soukos robots ΑΒΕΕ», είναι άγνωστο το διάστημα μέχρι την έκδοση άδειας για την έναρξη της λειτουργίας της. Στο μεταξύ, τα σκουπίδια θα γεμίζουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια της Καλαμάτας. Όπως εξήγησε στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Παν. Νίκας, με απόφαση του δικαστηρίου έκλεισε η «Μαραθόλακκα» και δεν έχει επιλογή για το πού θα εναποθέσει τα απορρίμματα της πόλης.
Ο ίδιος δε θα ακολουθήσει την πεπατημένη, την ανάθεση δηλαδή της μεταφοράς τους σε εργολάβο, καθώς διαφωνεί με αυτή την προοπτική για λόγους συνείδησης στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και επειδή ο Δήμος δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών που θα καταλήξουν σε ρέματα και χαράδρες.
Εντάσεις
Από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ελήφθη κατά πλειοψηφία απόφαση, δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι βολές κατά της Δημοτικής Αρχής για το χειρισμό του όλου θέματος.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας επισήμανε στα μέλη του Συμβουλίου πως είχε τη δυνατότητα να υπογράψει το συμφωνητικό, χωρίς να τα ενημερώσει, αλλά ζητά και τη συμβολή τους. Χαρακτήρισε δύσκολη τη μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες αναζήτησης λύσης και τόνισε πως «Μαραθόλακκα τέλος». Πρόσθεσε ότι βρέθηκε ένα σύστημα που επεξεργάζεται τα απορρίμματα χωρίς να παράγει μπάλες, χωρίς απόβλητα και χωρίς ρύπανση.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και μεταξύ αυτών ο Γ. Νταγιόπουλος σχολίασε πως, ενώ η Δημοτική Αρχή μελετά το θέμα μία εβδομάδα, ζητά από τους συμβούλους να καταλήξουν σε πρόταση. «Για χειροκροτητές μας περάσατε;», ρώτησε και αξίωσε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Παν. Καρατζέα να παραδώσει το προεδρείο, καθώς δεν ήταν ενημερωμένος για το περιεχόμενο του ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ Δήμου και εταιρείας.
Ο Β. Κοσμόπουλος επισήμανε πως είναι πολύ μεγάλο το ποσό για το Δήμο, που ανέρχεται σε 150.000 ευρώ το μήνα. Ο Π. Παπαμικρούλης επισήμανε ότι απαιτούνται άδειες. Ο κ. Νίκας εξέφρασε το παράπονο ότι το 2003 προωθήθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες τα θέματα της «Μαραθόλακκας», αφήνοντας αιχμές για κωλυσιεργία από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο.
Πρόσθεσε ότι στην ουσία δεν υφίσταται η προθεσμία της 16ης Ιουλίου, οπότε και θα γίνονταν έλεγχοι από την Ε.Ε. στις χωματερές, χαρακτήρισε μη απαγορευτική τιμή τα 50 ευρώ ανά τόνο που ζητά η εταιρεία και πρόσθεσε πως η Δημοτική Αρχή δε θα διεκδικήσει να μείνει ανοιχτή η «Μαραθόλακκα» στην περίπτωση συνέχισης λειτουργίας κάποιων ΧΑΔΑ στο νομό. Τοποθετήσεις
Ο κ. Νταγιόπουλος επισήμανε ότι το κόστος για 3 μήνες λειτουργίας της μονάδας υπολογίζεται στις 350.000 ευρώ και αναρωτήθηκε αν θα το χρεωθεί η επόμενη Δημοτική Αρχή ή το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, για να πάρει τη διαβεβαίωση από το δήμαρχο Καλαμάτας πως, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν χρήματα, η σημερινή Δημοτική Αρχή θα δανειστεί, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Ο Διον. Αλευράς είπε πως η «Μαραθόλακκα» έκλεισε με απόφαση του δικαστηρίου και όχι της Δημοτικής Αρχής και πρόσθεσε πως τόσο καιρό θα μπορούσαν να είχαν επιλεγεί ρεαλιστικές και υφιστάμενες λύσεις. Είπε ότι το κόστος επιλογής είναι πολύ μεγάλο και πρόσθεσε πως «δεν είναι λύση ένα πείραμα με θολή κατάσταση».
Ίδια επιχειρηματολογία με αυτή που χρησιμοποίησε για τους μπαλοποιητές καταλόγισε στο δήμαρχο ο Βασ. Κοσμόπουλος, επισημαίνοντας πως η εφαρμογή θα γίνει πειραματικά και όχι πιλοτικά και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να πληρωθεί. Πρότεινε δε να πληρωθούν μόνο τα έξοδα και όχι τα κέρδη, ενώ κατέθεσε και ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο της σύμβασης, που υιοθετήθηκαν από τον κ. Νίκα.
Τη διαμαρτυρία του για τη μη συγκρότηση επιτροπής που θα μετέβαινε στη Λάρισα για να δει σε λειτουργία το σύστημα αυτό εξέφρασε ο Ντ. Τσερώνης, δηλώνοντας πως του προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν έχουν ακολουθηθεί οι προτάσεις των μεγάλων οικολογικών οργανώσεων για την οικιακή κομποστοποίηση, ενώ επέρριψε ευθύνες για τη διαμόρφωση της κατάστασης στον κ. Νίκα και τη Δημοτική Αρχή.
«Τι κάνατε για να μας πείσετε» ήταν το ερώτημα που απηύθυνε ο Γ. Νταγιόπουλος, ενώ ο Παν. Ηλιόπουλος έκανε παρατηρήσεις επί σημείων της προτεινόμενης σύμβασης, παρατηρώντας πως για 3 μήνες το κόστος θα περάσει το 1 εκατ. ευρώ. Χαρακτήρισε δε ως κ…χαρτο την πρόταση της σύμβασης.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους Κ. Αθανασόπουλο και Γ. Σπίνο, αλλά και από τον Ι. Μπάκα. Ο τελευταίος επισήμανε ότι θα πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις: να μπορεί ο πολίτης να επιστρέφει με ασφάλεια στο σπίτι του, η αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο και η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτά, όπως είπε, είναι τα βασικά στοιχεία για κάθε συνδυασμό ή οι βασικοί λόγοι της συμμετοχής του σε συνδυασμό. Παραδέχθηκε πως όλοι έχουν ευθύνες για τα απορρίμματα, ενώ είπε πως η ΜΟΛΑΚ δε λειτουργεί λόγω του υψηλού κόστους, αλλά και γιατί «θα πρέπει να περάσουμε πάνω από τα σώματα των Ασπροχωματαίων».
Ο Παν. Παπαμικρούλης χαρακτήρισε αστεία την πρόταση της εταιρείας και επαναπρότεινε να εναποτεθούν τα απορρίμματα στους κρατήρες της Μεγαλόπολης. Χαρακτήρισε υπερβολικό το ποσό των 5.000 ευρώ την ημέρα και ζήτησε «να δοκιμαστεί η πρόταση με προσοχή, χωρίς να μας ματώσει ο κ. Σούκος».
Για αδράνεια της Πολιτείας μίλησε ο Νικ. Μπασακίδης, ενώ η αναφορά του «Μαραθόλακκα τέλος» προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των Βασ. Κοσμόπουλου και Παν. Ηλιόπουλου, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για διαστρέβλωση της αλήθειας, στάση που ακολούθησε στη συνέχεια και ο Διον. Αλευράς. Στη συνεδρίαση μίλησαν εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων οι Νικ. Χρυσόγελος και Ι. Τσιρώνης, οι οποίοι βρέθηκαν στην Καλαμάτα προκειμένου να πάρουν μέρος σε ημερίδα για τη φύση και το περιβάλλον, που διοργάνωσε χθες το κόμμα τους στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Τελικά, στην ψηφοφορία που ακολούθησε, οι τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας ψήφισαν λευκό και η υπογραφή του συμφωνητικού αποφασίστηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου