PYLOS NEWS MESSINIA

Big brother θα διαχειρισθεί δασικές πυρκαγιές

Μια εξαιρετική εφαρμογή με πολλές δυνατότητες, που θα βοηθήσει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη διαχείριση κρίσεων, κυρίως δασικών πυρκαγιών, εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ήδη στη Μεσσηνία, σε ειδικό χώρο στο Διοικητήριο της Νομαρχίας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 3ο ΚΠΣ και το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», ενώ κόστισε 1.035.000 ευρώ. Αν και η εφαρμογή φέτος θα αξιοποιηθεί για τη διαχείριση δασικών πυρκαγιών, οι δυνατότητες να συνδράμει καταλυτικά και σε άλλα κρίσιμα περιστατικά είναι πολύ μεγάλες. Μπορεί δε να αξιοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί με ελάχιστα χρήματα από όλους τους Δήμους του νομού, καθώς και την Πυροσβεστική.
Αυτή τη στιγμή η διαχείριση ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, υπό την ευθύνη του Τμήματος Πληροφορικής. Ο υπεύθυνος αντινομάρχης Υποδομών Στάθης Αναστασόπουλος έκανε λόγο για ένα πρωτοποριακό και άκρως χρήσιμο εργαλείο, την παρουσίαση του οποίου έκανε ο υπεύθυνος χειρισμού από το Τμήμα Πληροφορικής Παναγιώτης Σκιαδόπουλος, ενώ έγινε και προσομείωση πυρκαγιάς σε περιοχή του Ταϋγέτου. Το σύστημα ενημέρωνε, ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν τη δεδομένη στιγμή, ποια θα είναι η εξέλιξη της υποτιθέμενης πυρκαγιάς, σε μέγεθος και σε διάρκεια, προς τα πού θα κινηθεί, αν απαιτείται εκκένωση περιοχών και με ποιον τρόπο.
Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό σύστημα που έχει εγκατασταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ ο χειριστής του θα μπορεί να διαχειρίζεται παράλληλα περιστατικά ανά το νομό.
Μοναδικό
Σύμφωνα με τον κ. Σκιαδόπουλο, παρόμοια εφαρμογή είχαν προκηρύξει ως έργο και οι Νομοί Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Ηλείας, αλλά κανένας, πλην της Μεσσηνίας, δεν προχώρησε στην υλοποίηση. Κύριος σκοπός του έργου είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η διαχείριση κρίσεων δασικών πυρκαγιών. Γενικότερα, όμως, το πληροφοριακό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πλείστες άλλες ανάγκες. Όπως εξήγησε ο κ. Σκιαδόπουλος, συνδυάζει 3 λειτουργίες μαζί:
Πρώτον, είναι γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS). Υπάρχει αποτυπωμένος σε ψηφιακούς χάρτες όλος ο Νομός Μεσσηνίας και λειτουργεί όπως το Google Earth. Μας δίνει δορυφορικές εικόνες, πολύ καλής ευκρίνειας, απόστασης 1 μέτρου. Σε ορισμένα σημεία δε, η ευκρίνεια είναι ακόμα καλύτερη και από αυτή του Google Earth. Λειτουργεί με συγκεκριμένα χαρτογραφικά υπόβαθρα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν με ακρίβεια τα όρια των Δήμων, των δημοτικών διαμερισμάτων και των οικισμών, έχει χαρτογραφηθεί πού υπάρχουν εγκατεστημένοι πυροσβεστικοί κρουνοί, χωματερές κ.ά. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εμπλουτισθεί με οποιοδήποτε στοιχείο επιθυμούμε. Για παράδειγμα, τώρα θα ενταχθούν τα ακριβή σημεία των λιμνοδεξαμενών στο νομό, ενώ μπορεί ενημερωθεί και για τις θέσεις αρχαιολογικών μνημείων ή ό,τι άλλο μας ενδιαφέρει.
Δεύτερον, είναι υποσύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης στόλου οχημάτων. Σε όλα τα οχήματα της Νομαρχίας (αυτοκίνητα και μηχανήματα) έχουν εγκατασταθεί ειδικές συσκευές εντοπισμού, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες και 10 φορητές. Κάθε όχημα που φέρει μια τέτοια συσκευή δίνει αυτομάτως το στίγμα του στο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο εμφανίζεται στις οθόνες με απόλυτη ακρίβεια της θέσης. «Έτσι, μπορούμε να δούμε ακριβώς και ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το κάθε όχημα και προς τα πού κινείται», εξήγησε ο κ. Σκιαδόπουλος.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου