PYLOS NEWS MESSINIA

Τι θα συμβεί στη Μεσσηνία το 2010

Τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, ακολουθεί ο «προϋπολογισμός» της καινούργιας που έρχεται. Με αφορμή την έλευση του 2010, επιλέξαμε μερικά από τα γεγονότα που αναμένεται να συμβούν ή να απασχολήσουν τη Μεσσηνία φέτος.
Σκουπίδια
Το πρόβλημα αφορά ολόκληρο το νομό, πολύ δε περισσότερο το Δήμο Καλαμάτας, για τον οποίο η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο, μετά τη δικαστική απόφαση για κλείσιμο της Μαραθόλακκας. Θα ληφθούν αυτή τη χρονιά αποφάσεις προς το συμφέρον της πόλης και του περιβάλλοντος; Θα κάνουμε ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, αντί να τα θάβουμε στον Ταΰγετο;
ΜΕΘ Νοσοκομείου
Διαβεβαίωση πως «θα γίνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, το αργότερο μέχρι αρχές της επόμενης χρονιάς (2010), να λειτουργήσει με πλήρη ασφάλεια, με την πρόσληψη του κατάλληλου νοσηλευτικού προσωπικού» είχε δώσει προσφάτως η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από το βήμα της Βουλής. Είμαστε σε αναμονή.
Βασιλέως Γεωργίου
Θα ολοκληρωθεί, άραγε, φέτος ο ημιτελής δρόμος της Βασιλέως Γεωργίου, που εγκαινιάστηκε άρον άρον μέσα στο 2009; Δεν είμαστε καχύποπτοι, αλλά, εάν δεν ολοκληρωθεί, θα αναγκαστούμε να πιστέψουμε ότι η φούρια ήταν μόνο για τα εγκαίνια και τη μαρμάρινη πλάκα.
ΕΑΣ
Ευχόμαστε η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και τα μέλη της διοίκησής της. Ελπίζουμε, εκτός από το να τσακώνονται μεταξύ τους, να ασχοληθούν και με τη στήριξη των αγροτών και των προϊόντων τους. Τα προβλήματα είναι πολλά.
Εστία ΤΕΙ
Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται τα εγκαίνια της φοιτητικής εστίας του ΤΕΙ Καλαμάτας, στο Ανατολικό Κέντρο. Σαν ψέματα μας φαίνεται μετά από τόσα χρόνια! Σχεδόν έτοιμες είναι και οι άλλες νέες εγκαταστάσεις (αίθουσες, αμφιθέατρο κ.λπ.) στον Αντικάλαμο. Αν είχαμε και διορισμούς μόνιμων καθηγητών, θα ήταν ακόμη καλύτερα.
Υψηλές επισκέψεις
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναμένονται το Φεβρουάριο στην Καλαμάτα, για τον εορτασμό της Υπαπαντής του Χριστού. Και οι δύο θα ανακηρυχθούν επίτιμοι δημότες, ενώ θα τους απονεμηθεί το «χρυσό κλειδί» της πόλης.
Μέγαρο Χορού
Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του έργου του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Σύμφωνα με τα συμβατικά χρονοδιαγράμματα, έπρεπε να είχε τελειώσει από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου. Στο σκοτάδι είναι προς το παρόν η προγραμματική σύμβαση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ως υπουργός Πολιτισμού, ο Αντώνης Σαμαράς είχε υποσχεθεί την ένταξή του στο ΕΣΠΑ και είχε κάνει ενέργειες γι’ αυτό. Όμως, οι εκλογές που μεσολάβησαν άφησαν το θέμα στη μέση και τη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ στον αέρα. Όλα εξαρτώνται από το νέο υπουργό Παύλο Γερουλάνο.
Navarino Dunes
Αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Navarino Dunes, το πρώτο τουριστικό συγκρότημα της μεγάλης τουριστικής επένδυσης Costa Navarino, που υλοποιεί η εταιρεία ΤΕΜΕΣ στην ΠΟΤΑ (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης).
Αθήνα - Καλαμάτα
Πρόκειται να δοθεί στην κυκλοφορία το Αθήναιο - Λεύκτρο, βάζοντας τέλος στις στροφές της Μεγαλόπολης, και ίσως το Τρίπολη - Αθήναιο και το Λεύκτρο - Παραδείσια. Πιο σύντομη και πιο ασφαλής (ελπίζουμε) η διαδρομή προς και από Αθήνα, αλλά… και με ακόμη περισσότερα «διόδια».
Νέο τμήμα στο ΤΕΙ
Το νέο Τμήμα Ραδιολογίας - Ακτινολογίας πρόκειται να λειτουργήσει στο ΤΕΙ Καλαμάτας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μαζί με το Λογοθεραπείας, που ξεκίνησε δυναμικά το 2009, θα αποτελέσουν τη νέα Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας, που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στο ίδρυμα. Σίγουρα καλύτερος τρόπος ανάπτυξης, από την εύκολη και μη ποιοτική λύση κατάργησης της βάσης του 10.
Περιμετρικός
Αρχή του περιμετρικού δακτυλίου της Καλαμάτας. Από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει ποτέ, προϋπολογισμού 130.000.000 ευρώ! Δημοπράτηση, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, του έργου ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας. Δημοπράτηση, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, του έργου ανακατασκευής του παλιού Νοσοκομείου, που θα στεγάσει το νέο Δημαρχείο Καλαμάτας.
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου παραμένει χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Ελπίζουμε ότι μέσα στο 2010 κάτι θα γίνει.
«Ηλέκτρα» Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, θα γίνει μελέτη ανακατασκευής του παλιού κινηματοθεάτρου, προκειμένου να στεγάσει τα ερασιτεχνικά σχήματα της πόλης.
Εκλογές
Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο, με συγχωνευμένους Δήμους, αλλά πιθανόν διευρυμένο το Δήμο Καλαμάτας.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου