PYLOS NEWS MESSINIA

Αλλαγές στον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι αυτό της ολοκληρωμένες διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Η περιφερειακή αρχή έχει δείξει με όλους τους τρόπους την πρόθεσή της να ολοκληρώσει το έργο, παρά τα όσα εμπόδια και προβλήματα υπάρχουν ανά περιόδους, καθώς η Πελοπόννησος δυστυχώς είναι από τις βρώμικες περιφέρειες ολόκληρης της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να της επιβάλλονται πολλά πρόστιμα, αλλά να γίνονται συχνά υποδείξεις και παρατηρήσεις από την ΕΕ.
Με απόφαση του περιφερειάρχη  Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη την Τρίτη 13 Οκτωβρίου αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και στο πρόγραμμα Διαύγεια πρόσκληση για το έργο «Υποστήριξη της ΕΥΔ Ε.Π. Περιφέρειας Πελοποννήσου στην προετοιμασία φακέλου μεγάλου έργου για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων».
Με δεδομένο ότι η πράξη με τίτλο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ», σύμφωνα με το ανωτέρω θεσμικό πλαίσιο, ανήκει στην κατηγορία των Μεγάλων Έργων, ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι όροι και οι διατάξεις στα κεφάλαια και τα άρθρα που καθορίζουν τα περιεχόμενα, τις πληροφορίες που υποβάλλονται στην Επιτροπή, καθώς και την απόφαση της Επιτροπής για τα Μεγάλα Έργα. Επίσης οι όροι και οι διατάξεις σχετικά με:
Τα έργα που παράγουν έσοδα.
Την επιλεξιμότητα των δαπανών.
Τη διάρκεια των πράξεων.
Το σκοπό και το πεδίο χορήγησης της συνδρομής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής
Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής.
Την ενημέρωση και δημοσιότητα των πράξεων και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Τις πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των Ταμείων.
Τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου.
Τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και επιλέγει να κάνει κάποιες αλλαγές, πάντα προς όφελος της Περιφέρειας και των πολιτών οι οποίοι αναμένουν να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην κακοδιαχείριση των απορριμμάτων και στους ανεξέλεγκτους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων.
Το νέα δεδομένα που πρέπει αν συμπεριληφθούν στη μελέτη, σύμφωνα με  τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης, έχουν αν κάνουν με την ποσότητα αλλά και τα προϊόντα ανακύκλωσης.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως Δικαιούχος της πράξης ‘Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ’, προετοίμασε φάκελο Μεγάλου Έργου για την πράξη ο οποίος υποβλήθηκε, σύμφωνα με τα ανωτέρω, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από την εκπόνηση του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επομένως κρίνεται αναγκαίο να τροποποιηθεί και να επανυποβληθεί ο φάκελος Μεγάλου Έργου, δεδομένου ότι, όπως αναμένεται, αλλάζουν οι ποσότητες των αποβλήτων αλλά και οι στόχοι:
α) για τη χωριστή διαλογή βιοαποβλήτων,
β) για το ποσοστό των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων που καταλήγει στους χώρους διάθεσης,
γ) για το ποσοστό προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση / ανακύκλωση με προδιαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, μετάλλο, πλαστικό και γυαλί).
Τέλος, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, αντικείμενο του παρόντος έργου είναι η παρακολούθηση και η παροχή εξειδικευμένης υποστήριξης της ΕΥΔ του Ε.Π. Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την Πράξη «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ», σε ό,τι αφορά στην επιτυχή προετοιμασία ή/και συμπλήρωση στοιχείων της αίτησης επιβεβαίωσης συνδρομής Μεγάλου Έργου υποδομής.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου