PYLOS NEWS MESSINIA

Οδοιπορικό στον Ταΰγετο προς τιμήν του Πάτρικ Λη Φέρμορ

Οδοιπορικό στον Ταΰγετο  προς τιμήν του Πάτρικ Λη ΦέρμορΤην εμπειρία του αυτή μετέφερε ο Βρετανός διπλωμάτης στο μπλογκ του (blogs.fco.gov.uk/greekblogyssey/author/johnkittmer), το οποίο αναδημοσιεύεται μεταφρασμένο στο ειδησεογραφικό πόρταλ in.gr (http://blogs.in.gr/blogger/?cid=977):
"Στον χάρτη, το νότιο μέρος της Πελοποννήσου μοιάζει με παραμορφωμένο δόντι που έχει μόλις αποσπαστεί από το ούλο του, με τα τρία ακρωτήρια να προβάλλονται προς νότον σαν ακανόνιστες και χαλασμένες ρίζες. Το κεντρικό στέλεχος της ρίζας αποτελείται από την οροσειρά του Ταΰγετου…"
Σήμερα το πρωί, χάρη στο Μουσείο Μπενάκη, βρισκόμουν στο γραφείο του σπουδαίου ανθρώπου -ήρωα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ρομαντικού και φιλέλληνα- που έγραψε αυτά τα λόγια. Ρίχνοντας μια ματιά στα ράφια βιβλίων του σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ, του οποίου η αγάπη για την Ελλάδα τροφοδοτήθηκε από τα πολεμικά του βιώματα, μια ζωή συζητήσεων και σχέσεων φιλίας με τους Ελληνες και την εκτεταμένη του ανάγνωση και την βαθιά του μάθηση, ένιωθα το ανεκτίμητο συναίσθημα καλής τύχης, λατρείας και ταπεινοφροσύνης.
Ερωτεύτηκα κι ο ίδιος την Ελλάδα, λόγω της Ελλάδας. Αλλά ο κάθε επίδοξος εραστής χρειάζεται φίλους που προάγουν και τροφοδοτούν την ερωτική σχέση. Για μένα, ο δάσκαλός μου Τζέραλντ Τόμσον, για τον οποίο έγραψα τον Φεβρουάριο, και ο συγγραφέας ταξιδιωτικών βιβλίων Πάτρικ "Πάντυ" Λη Φέρμορ, που δεν τον γνώρισα ποτέ, υπήρξαν τέτοιοι φίλοι. Αυτές τις πέντε τελευταίες ημέρες, ξεπλήρωσα το μεγάλο χρέος που οφείλω στον σερ Πάτρικ, επιχειρώντας να τον μιμηθώ.
Σάββατο πρωί, παρέα με την Δανέζα πρέσβη Μέτε Κνούντσεν και τρεις φίλους, αναχώρησα από την φοβερή πόλη του Μυστρά της Λακωνίας, με προορισμό την Καρδαμύλη της Εξω Μάνης, όπου διάλεξαν να χτίσουν το σπιτικό τους ο σερ Πάτρικ και η σύζυγός του Τζόουν. Για να φτάσουμε εκεί, επρόκειτο να διασχίσουμε τον Ταΰγετο με τα πόδια -ένα ταξίδι τεσσάρων ημερών-, κουβαλώντας τα αναγκαία μαζί μας. Εδώ και πολύ χρόνο λαχταρούσα να κάνω το ταξίδι αυτό, αφού, ως προπτυχιακός φοιτητής, διάβασα για πρώτη φορά το βιβλίο "Μάνη: ταξίδια στη Νότια Πελοπόννησο".
Στα πρώτα τρία κεφάλαια του βιβλίου, ο σερ Πάτρικ περιγράφει τη δική του διαδρομή μέσα στον Ταΰγετο προς τη Μάνη. Πήρε ένα τζιπ από τη Σπάρτη στην Αναβρυτή, στους πρόποδες του βουνού. Απο ’κεί, η παρέα περπάτησε, χωρίς μουλάρια ή άλλα μέσα, στη νεροσυρμή στις Πόρτες κι έπειτα πάνω στο βουνό στη Μάνη. Στην κατηφόρα, ακολούθησαν το φαράγγι του Ριντόμου και, μετά από μεγάλες προσπάθειες, κατάφεραν να επιστρέψουν στον πολιτισμό, στον Κάμπο.Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/67154-odoiporiko-taygetos-pros-timin-patrik-li-fermor
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου