PYLOS NEWS MESSINIA

Ν. Γόντικας: «Έχετε κλείσει όλους τους ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο και κάνουν πάρτυ μικροί και μεγαλύτεροι εργολάβοι»

gontikas3Έντονη κριτική άσκησε στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας στη συνεδρίαση του ΠεΣυ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.Ο κ. Γόντικας κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες που την βαραίνουν αναφέροντας την κατάσταση με τα απορρίμματα στην Τρίπολη, στα Δίδυμα, στην Πύλο και αλλού.Όπως επίσης επί δυόμισι χρόνια η περιφέρεια έχει κλείσει όλους τους ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο για να κάνουν πάρτυ μικροί και μεγαλύτεροι εργολάβοι, έχοντας γεμίσει οι ρεματιές και οι πλαγιές με σκουπίδια, όλη η Πελοπόννησος είναι ένας ανοιχτός σκουπιδότοπος.
Ακολουθεί η παρέμβαση του κ. Γόντικα στο Πε.Συ. Πελοποννήσου:
 «Όπως σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, έτσι και στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, δυο δρόμοι υπάρχουν και αντανακλούν τους δυο δρόμους ανάπτυξης:
Ορθολογική και σωστή λύση με σεβασμό στο περιβάλλον, την υγεία, τους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα ή
Διαχείριση στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ως πεδίο κερδοφορίας για τους καπιταλιστικούς ομίλους με οδυνηρές συνέπειες:
Στη δημόσια υγεία, στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων στην    καθαριότητα στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην ποιότητα ζωής που επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο με τις μεθοδεύσεις Κυβερνήσεων, Περιφέρειας κι επιχειρηματικών ομίλων για την ολοκληρωτική εκχώρηση της επεξεργασίας των απορριμμάτων στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και την αξιοποίηση των τεχνικών λύσεων ,με στόχο την κερδοφορία του.

Δεν έχετε μόνο παρελθόν σαν στελέχη των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σαν αιρετοί σε επίπεδο Δήμων και Νομαρχιών, έχετε και παρόν σαν Περιφερειακή Αρχή. Διεκδικήσατε και πήρατε τη διαχείριση πακέτων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την διαχείριση των απορριμμάτων:
148 εκατομμυρίων ευρώ με το διαγωνισμό
30 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ
Δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τους Δήμους για τις εγκαταστάσεις προσωρινής διαχείρισης μέχρι ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης να φτιάξει τις εγκαταστάσεις του και πάρει προίκα αυτές τις μονάδες, ή να δουλεύουν για αυτόν επιλογή που πιστοποιείται και από την υπουργική απόφαση που προετοιμάστηκε από τους μνημονιακούς και υπογράφτηκε αυτούσια από τον αριστερό υπουργό για χρηματοδότηση 14 Δήμων της περιφέρειας, με 9,4 εκατομμύρια ευρώ για εγκαταστάσεις προσωρινής, το σημειώνω προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, βλέπετε το κράτος έχει συνέχεια.

Πήρατε όμως και τις ευθύνες αυτής της επιλογής και όσο και να προσπαθείτε να τις αποποιηθείτε σας βαραίνουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Η κατάσταση με τα απορρίμματα στην Τρίπολη, στα Δίδυμα, στην Πύλο και αλλού
Δυόμισι χρόνια έχετε κλείσει όλους τους ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο και κάνουν πάρτυ μικροί και μεγαλύτεροι εργολάβοι, έχουν γεμίσει οι ρεματιές και οι πλαγιές με σκουπίδια, όλη η Πελοπόννησος είναι ένας ανοιχτός σκουπιδότοπος.
Το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο ζοφερό, για τα λαϊκά στρώματα για το περιβάλλον. Αλήθεια κύριε Τατούλη τι θέλατε να πείτε στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΠεΣυ, απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ και ζητώντας “αλληλεγγύη από την Αττική” με ανταπόδοση στο μέλλον;
Μήπως σκέφτεστε η Πελοπόννησος να γίνει σκουπιδότοπος όλης της Νότιας Ελλάδας, κάτι που έχουν ζητήσει εδώ και χρόνια κάποιοι αιρετοί;
Με την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ το κόστος τουλάχιστον θα πενταπλασιαστεί για να έχει εγγυημένη κερδοφορία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο η ΤΕΡΝΑ.
Έχει ήδη θεσμοθετηθεί (θα επιβάλλεται από 1-1-2016) το χαράτσι ταφής 35 ευρώ το τόνο ΑΣΑ (Αστικά Σύμμεικτα Απορρίμματα) που οδηγείται σε ΧΥΤΑ αυξανόμενο κατά 5 ευρώ τον τόνο για κάθε χρόνο, μέχρι να φτάσει τα 60 ευρώ τον τόνο
Το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο ζοφερό για τα λαϊκά στρώματα όταν τεθεί σε εφαρμογή το περιβόητο σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» (στους κάδους των σύμμεικτων απορριμμάτων) χειρότερο και από τον πάλαι ποτέ «κεφαλικό φόρο» που προωθείται από την ΕΕ που υποστηρίζεται από τα στελέχη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση με προεξέχοντες αιρετούς του ΣΥΡΙΖΑ, των οικολόγων και από μερικές περί αυτούς συλλογικότητες.
Το σύστημα αυτό, που εφαρμόζεται ήδη για τον υπολογισμό της εισφοράς του κάθε Δήμου προς τον οικείο ΦΟΣΔΑ σημαίνει πρακτικά:
Απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη καθαριότητας του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία, σε υπερτοπικά κέντρα στις υπηρεσίες, στην υγεία καθώς και
Ραγδαία μείωση για τις πολυτελείς κατοικίες των μεγαλοαστών
Κατά συνέπεια το κατακόρυφα αυξανόμενο κόστος διαχείρισης των Δημοτικών αποβλήτων (με τα 67 ευρώ το τόνο στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ, τα μεταφορικά, το ΦΠΑ, τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας, τα δάνεια της ΤΕΡΝΑ με την εγγύηση του Δημοσίου, τις εγκαταστάσεις των Δήμων που φτιάχνονται τώρα για να πάνε προίκα στην ΤΕΡΝΑ ‘όταν θα λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις της κλπ).
Όλο αυτό το κόστος θα φορτώνεται πλέον σχεδόν στο σύνολό του, στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας,πολλαπλασιάζοντας «ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας», που θα καλείται να πληρώσει υπό την απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης σε πρώτη φάση και των κατασχέσεων στη συνέχεια, αφού η ΤΕΡΝΑ θα έχει πληρωθεί με την παρακράτηση από τους ΚΑΠ. Υπέρ πάντων η εξασφάλιση υψηλών κερδών για το κεφάλαιο.
Αυτά τα τέσσερα χρόνια τώρα πασχίζετε να αποκρύψετε τις απίστευτες μεθοδεύσεις που ξεκινούν από την αδιαφάνεια, την ανάθεση των πάντων στους ιδιώτες να επιλέξουν ακόμα και τη χωροθέτηση, τη μέθοδο επεξεργασίας, την τιμολόγηση, ακόμα και τους όποιους ελέγχους, ακόμα και για την επιστράτευση των ΜΑΤ για να τα επιβάλλετε.
Και μόνο ο διαγωνισμός 23 εκατομμυρίων ευρώ που τρέχει για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αρκεί για να σας αποκαλύψει. Κάνετε διαγωνισμό χωρίς να έχει παραληφθεί και εγκριθεί η μελέτη προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ που αναθέσατε τυχαία άραγε; στον τεχνικό σύμβουλο που προσλάβατε για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη ΤΕΡΝΑ και για τη κατασκευή με ΣΔΙΤ της μαρίνας του Ναυπλίου προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν υπάρχει άλλος για αυτές τις τόσο χρυσοφόρες δουλειές;
Σημειώνουμε ότι πριν έξι χρόνια για την αποκατάσταση 76 ανενεργών ΧΑΔΑ, τη μελέτη την έκαναν οι υπηρεσίες, τώρα γιατί δώσατε ένα εκατομμύριο ευρώ δώρο;
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου