PYLOS NEWS MESSINIA

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ κλίματος δείχνουν 4 δημοσκοπήσεις

Μετά τις δημοσκοπήσεις της Metron Analysis για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής» (ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ) και τρίτη δημοσκόπηση, αποτυπώνει αντιστροφή της τάσης διεύρυνσης της διαφοράς υπέρ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., καθώς για πρώτη φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να κλείνει την «ψαλίδα», καλύπτοντας ένα μέρος της απόστασης, που τη χωρίζει από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, ωστόσο, διατηρεί ένα ευκρινές προβάδισμα και στις τρεις αυτές δημοσκοπήσεις. 

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της Alco για το «Πρώτο Θέμα» "δείχνει" προβάδισμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., έναντι της Ν.Δ., της τάξης του 3,6% στην «πρόθεση ψήφου».

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ωστόσο, που συγκεντρώνει την προτίμηση του 27,6% παραμένει σταθερά πρώτος, αλλά για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2014 - οπότε στις διαχρονικές έρευνες της Alco "πέρασε" μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία στην «πρόθεση ψήφου» - παρουσιάζει μια ελαφρά υποχώρηση, η οποία σε συνδυασμό με την αυξημένη συσπείρωση, που παρουσιάζει η μεγαλύτερη κυβερνητική παράταξη περιορίζει στο 3,6% τη μεταξύ τους διαφορά, που στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση είχε φτάσει το 4,8%.Ειδικότερα, στην «πρόθεση ψήφου» η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 24,0% (+0,8%), έναντι 27,6% του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (-0,4%), ενώ τρίτο Κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 5,6% (+0,2%).

Ακολουθούν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με 5,0% (+0,3%), το ΚΚΕ με 4,4% (+0,1%), το «Ποτάμι» με 4,1% (-0,2%), οι ΑΝ.ΕΛ. με 2,9% (-0,4%).

Τέλος, «Άλλο Κόμμα» επιλέγει το 5,7% (+0,4%), «Λευκό» το 2,7% (-0,7%), ενώ οι «Αναποφάσιστοι» μετρήθηκαν στο 11,8% (-0,1%), με την «Αποχή» να διατηρείται στο 6,2%. 

Επίσης, ευρήματα της έρευνας δείχνουν ισχυροποίηση της πλειοψηφικής τάσης στην κοινωνία κατά των πρόωρων Εκλογών και υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή (54,0% έναντι 37,0%, 9,0% ΔΞ/ΔΑ), την ίδια ώρα που το πρόσωπο του προτεινόμενου υποψηφίου δεν θεωρείται από την κοινή γνώμη ως η επιλογή που εντέλει θα αποτρέψει τις κάλπες.

Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται το ποσοστό των πολιτών, που αξιολογεί θετικά την απόφαση για επίσπευση της Προεδρικής Εκλογής, με το 58,0% να υποστηρίζει την άποψη ότι «σωστά έπραξε ο Αντώνης Σαμαράς», έναντι του 23,0%, που πιστεύει ότι «ήταν μια λανθασμένη πρωτοβουλία» και ένα 19,0% ΔΞ/ΔΑ. 

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων - ποσοστό 53,0% - εκτιμά ότι θα γίνουν πρόωρες Εκλογές, έναντι του 31,0% που πιστεύει ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ένα 16,0% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

Τέλος, δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» μετρά τη διαφορά ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ν.Δ. στο 3,0% στην «πρόθεση ψήφου», με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να συγκεντρώνει ποσοστό 28,6% και τη Ν.Δ. 25,6%.

Ακολουθούν: ΠΑ.ΣΟ.Κ. (5,5%), ΚΚΕ (4,6%), «Το Ποτάμι» (4,1%), «Χρυσή Αυγή» (3,9%), «Ανεξάρτητοι Έλληνες» (2,2%), ΔΗΜ.ΑΡ. (1,3%), «Άλλο Κόμμα» (8,2%), «Λευκό ή Άκυρο» (5,0%), ενώ οι «Αναποφάσιστοι» μετρήθηκαν στο 11,0%.Επίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 58,0%, πιστεύει ότι οι πρόωρες κάλπες θέτουν σε κίνδυνο την πορεία της χώρας, ενώ το 39,0% απαντά «Όχι - Μάλλον Όχι».

Στο ερώτημα της καταλληλότητας Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, έχει σαφή υπεροχή (40,0%), έναντι του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξη Τσίπρα, που συγκεντρώνει 28,0%. 

Τέλος, υψηλή χαρακτηρίζεται η αποδοχή του κ. Σταύρου Δήμα, καθώς ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη θετική γνώμη του 52,0% των ερωτηθέντων και μόλις 21,0% αρνητική, ενώ ποσοστό 27,0% απάντησε «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

------------

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ - METRON ANALYSIS

Προβάδισμα 4,2% του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., έναντι της Ν.Δ., στην «εκτίμηση ψήφου», καταγράφει το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis, για την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, με τη διαφορά μεταξύ των δύο Κομμάτων να μειώνεται, αφού η διαφορά της περασμένης εβδομάδας ήταν 6,2%.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συγκεντρώνει ποσοστό 32.8%, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 28.6%. 

Ειδικότερα, με την αναγωγή των έγκυρων ψηφοδελτίων - «εκτίμηση ψήφου» - τα ποσοστά, που προκύπτουν για τα Κόμματα είναι τα εξής: 

Νέα Δημοκρατία: 28.6% 
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: 32.8% 

ΠΑ.ΣΟ.Κ.: 5,8% 
ΑΝ.ΕΛ.: 3,4% 
Χρυσή Αυγή: 5.6% 
Κ.Κ.Ε.: 5,6% 
Το Ποτάμι: 9,2% 
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.: 1,5% 
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: 1,5% 
Άλλο Κόμμα: 6,0%.

Στην «πρόθεση ψήφου» τα ποσοστά των Κομμάτων έχουν ως εξής: 

Νέα Δημοκρατία: 21,1% 
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: 24,2% 
ΠΑ.ΣΟ.Κ.: 4,3% 
ΑΝ.ΕΛ.: 2,5% 
Χρυσή Αυγή: 4.1% 
Κ.Κ.Ε.: 4,1% 
Το Ποτάμι: 6,8% 
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.: 1,1% 
Άλλο Κόμμα: 4,3% 
Λευκό ή άκυρο: 4,3% 
Αναποφάσιστοι 12,7% 
Δεν θα ψηφίσουν: 6,4%
Δεν απαντώ: 3,0%.

------------

ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - ΚΑΠΑ RESEARCH

Κλείσιμο της ψαλίδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ν.Δ. δείχνει και νέα δημοσκόπηση

Στο 2,8%, από το 3,6% του Νοεμβρίου, μειώνεται η διαφορά μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ν.Δ., σε δημοσκόπηση της Κάπα Research, η οποία δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής».

Συγκεκριμένα, στην «πρόθεση ψήφου», ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%, ενώ η Ν.Δ. στο 22,7%.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ακολουθεί με 6,7%, το «Ποτάμι» με 6,0%, η «Χρυσή Αυγή» με 5,9% και το ΚΚΕ, με 5,8%, με τη ΔΗΜ.ΑΡ. να βγαίνει εκτός πολιτικού σκηνικού...

Το 57,8% ζητά εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ Πρόεδρο από νέα Βουλή, μετά την διεξαγωγή πρόωρων Βουλευτικών Εκλογών επιθυμεί το 36,5% των ερωτηθέντων.

Τέλος, σε ερώτηση εάν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου της Χώρας από το Ευρώ, το 59,1% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά, ενώ το 33,6% απαντά θετικά.  
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου