PYLOS NEWS MESSINIA

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας

«Φυλάττουμε Θερμοπύλες» η απάντηση των υπευθύνων, που ζητούν ιατρικό προσωπικό
Ο καπετάν Νίκος ταξίδεψε πολύ και χάρηκε λίγο την οικογένειά του, όπως αρκετοί Έλληνες ναυτικοί. Επιβίωσε σε δύσκολες θάλασσες και με δύσκολους καιρούς, αλλά την τελευταία του πνοή την άφησε ξαφνικά, σε ένα ήρεμο λιμανάκι.
Η τελευταία κουβέντα που αντέτεινε, όταν οι γιατροί του Κέντρου Υγείας είπαν στη σύζυγό του πως «πρέπει να τον μεταφέρει σε κεντρικό νοσοκομείο», ήταν «πάρε τηλέφωνο τον καρδιολόγο». Ως καπετάνιος, και μέχρι τα τελευταία του ένας από τους καλύτερους εκπαιδευτές πληρωμάτων, ήξερε όλα τα συμπτώματα και την εξέλιξη που μπορεί να έχει ένα καρδιακό περιστατικό.
Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή που ένιωσε το σφάχτη στην πλάτη κι αργότερα στο στέρνο, καθοδηγούσε μέχρι τα τελευταία λεπτά την Ελένη και ένα γείτονα που τον έφερε με το αυτοκίνητό του στο ιατρείο. Κι όταν άκουσε τους γιατρούς να προτείνουν μεταφορά, ήξερε, δυστυχώς, ότι δεν έφτανε ο χρόνος.
Και δεν πρόλαβε. Η ανακοπή μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την πρώτη εξέταση τα πήρε όλα. Ήταν ένα βράδυ χωρίς φεγγάρι. Αλλά ο ναυτικός δε χρειαζόταν πια να είναι στο τιμόνι.
Ναι, αυτή είναι η ζωή. Συμφωνούμε. Ήταν και η αφορμή για να προβούμε στη δική μας μικρή έρευνα για την κατάσταση των Κέντρων Υγείας στη Μεσσηνία, ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση.
Εδώ, η καθημερινότητα των επικεφαλής μοιάζει με τους στρατηγούς πριν από τη μάχη. Απλώνουν πάνω στο τραπέζι το χάρτη της περιοχής ευθύνης τους, βλέπουν το δυναμικό που έχουν στη διάθεσή τους και δίνουν τις ανάλογες κατευθύνσεις. Τι κι αν στα περισσότερα Κέντρα Υγείας το ιατρικό προσωπικό δε φτάνει; Αυτοί που υπάρχουν πρέπει να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες. Άλλωστε, γνωρίζουν ότι πολλά χωριά δεν έχουν αγροτικό γιατρό, ενώ σε άλλα πηγαίνει μια φορά τη βδομάδα, ίσα ίσα για να συνταγογραφεί!
Στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου οι υποδομές φαίνονται λειτουργικές και ικανοποιητικές, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, σε αγροτικούς ιατρούς, αλλά και η κάλυψη οργανικών θέσεων. Αποτέλεσμα, όσοι βρίσκονται εκεί να προσπαθούν να καλύψουν τα κενά, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών.
Μία λύση, όπως μας είπαν, θα ήταν να υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός και κάποιο προσωπικό που εργάζεται σε κέντρα υγείας που βρίσκονται πολύ κοντά με το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας, να μεταφερθεί εκεί όπου υπάρχουν τα προβλήματα.
Τα ίδια προβλήματα παρατηρούνται και στο Κέντρο Υγείας Πύλου, όπου-ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο-οι ανάγκες απαιτούν την ύπαρξη πλέον των δέκα (10) αγροτικών ιατρών, αλλά υπάρχουν μόνο έξι (6). Έτσι, αρκετά χωριά μένουν ακάλυπτα, με αποτέλεσμα να «πληρώνουν τη νύφη», όπως συνηθίζεται, οι ασφαλισμένοι.
Όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, στην αιχμή της τουριστικής σεζόν δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες, αλλά «κρατάμε Θερμοπύλες», όπως μας είπαν.
Πάντως, ένας αριθμός αγροτικών ιατρείων της περιοχής είναι κενά ή με έναν μόνο αγροτικό γιατρό για τα διθέσια αγροτικά ιατρεία. Είναι τέτοια η έλλειψη γιατρών που η περίθαλψη των κατοίκων (15.000, που υπερτριπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες) εξαντλείται στη συνταγογράφηση και την παροχή πρώτων βοηθειών. Για περαιτέρω αντιμετώπιση στέλνονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Το δε ακτινολογικό μηχάνημα που υπάρχει «σκουριάζει», αφού δεν υπάρχει χειριστής, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταβαίνουν στην Καλαμάτα για μια απλή ακτινογραφία. 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Πηγή: tharrosnews
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου