PYLOS NEWS MESSINIA

10 εκ. ευρώ αποζημίωση στον "Μορέα" για τις καθυστερήσεις

Ποσό 9.731.303 ευρώ ως αποζημίωση πρόκειται να εισπράξει ο "Μορέας", από το ελληνικό Δημόσιο για τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας. 
Ο προϊστάμενος της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών έδωσε χθες γραπτή εντολή για να πληρωθεί το συγκεκριμένο ποσό στον παραχωρησιούχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αφορά ποσό που έχουν επιδικάσει ως αποζημίωση τα διαιτητικά δικαστήρια, με βάση τη σύμβαση παραχώρησης. Δηλαδή, ο Ελληνας φορολογούμενος σε αυτή τη δύσκολη για τον ίδιο και τον τόπο περίοδο καλείται να πληρώσει τα "σπασμένα", τις παθογένειες εκτέλεσης των δημοσίων έργων που καθυστερούν λόγω απαλλοτριώσεων, αρχαιολογικών ευρημάτων και εξαιτίας προβλημάτων στη χρηματοδότηση.
Συγκεκριμένα, αιτία της αποζημίωσης είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Τρίπολη - Καλαμάτα που περιλαμβάνει και το Παραδείσια - Τσακώνα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ο "Μορέας" να χάσει έσοδα. Η απώλεια εσόδων, σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, αφορούν τα διόδια κατά πρώτο λόγο στο Πήδημα και στη Βελιγοστή. Η τελευταία περίπτωση σχετίζεται με το Παραδείσια - Τσακώνα που ολοκληρώθηκε 2 χρόνια μετά το αρχικό χρονοδιάγραμμα, λόγω προβλημάτων στη χρηματοδότηση του έργου (το έσωσε η ένταξη στο ΕΣΠΑ). Δευτερευόντως αφορούν τα διόδια στη Γέφυρα Μάναρη, καθώς πήγε πίσω 4 μήνες η παράδοση του τμήματος που περιλαμβάνει τη σήραγγα στο Καλογερικό και τα διόδια στο Σπαθοβούνι. Για το συγκεκριμένο σημείο το δικαστήριο δικαίωσε τον "Μορέα", καθώς για 1,5 χρόνο παρέμεινε ανοιχτή μια δίοδος πριν τα διόδια, η οποία θα έπρεπε να έχει κλείσει μετά την κατασκευή του κόμβου του Αγίου Βασιλείου.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου