PYLOS NEWS MESSINIA

Η κρίση αύξησε και την κατανάλωση αλκοόλ στη Μεσσηνία


Αρωγός αντιμετώπισης η λειτουργία του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου Καλαμάτας
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Η οικονομική κρίση που πλήττει και τη Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει τα αποτυπώματά της στους δείκτες Υγείας.
Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει σε ρεπορτάζ του «Θάρρους» ο ψυχίατρος Πέτρος Σερενές, υπεύθυνος της μονάδας του Οργανισμού για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, «η οικονομική κρίση είναι η… καλύτερη συνταγή για να σπρώξει όλο και περισσότερα άτομα στα ναρκωτικά, με κυριότερο από αυτά την ηρωίνη».
Δεν είναι, όμως, τα ναρκωτικά το μοναδικό μας πρόβλημα. Μιλώντας, χθες, με τον ψυχίατρο Γιάννη Μακρή, επιστημονικά υπεύθυνο του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου Καλαμάτας, το οποίο λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο περίπου υπό την ομπρέλα του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, σημαντικό πρόβλημα είναι και ο αλκοολισμός, τόσο στην πόλη της Καλαμάτας όσο και στις περισσότερες περιοχές του νομού. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που προχωρούν σε καταχρήσεις και εξαρτήσεις.
«Πρόθεσή μας, μέσω του νέου φορέα, είναι να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες εντελώς δωρεάν την αναγκαία γνώση και θεραπεία, προκειμένου να διέλθουν την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις επί της σωματικής και της ψυχικής τους υγείας» υπογράμμισε ο κ. Μακρής.
Οι υπηρεσίες του Κέντρου, το οποίο βρίσκεται επί των οδών Κολοκοτρώνη 1 και Νέδοντος, απευθύνονται σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα σε συνδυασμό με εξαρτήσεις (φέρουν, δηλαδή, διπλή διάγνωση)  αλλά και σε άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια ή το διαδίκτυο.
Κατά αυτόν τον τρόπο προσφέρει φροντίδα σε ανθρώπους που είτε ανέπτυξαν ψυχικά προβλήματα μετά την έναρξη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών είτε η ψυχική τους νόσος επιβαρύνθηκε λόγω της χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις λεγόμενες νόμιμες εξαρτήσεις, οι οποίες τείνουν να πάρουν μεγάλες διαστάσεις.
tharrosnews
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου