PYLOS NEWS MESSINIA

Το Δ.Σ. του Δήμου Πύλου – Νέστορος τάσσεται με ψήφισμά του κατά της καταστροφής των χημικών στην Μεσόγειο

ximikaΤο Δη­μο­τι­κό Συμ­βού­λιο του Δή­μου Πύ­λου – Νέ­στο­ρος με ο­μό­φω­νο ψή­φι­σμά του τάσ­σε­ται κα­τά της ρύ­παν­σης της Με­σο­γεί­ου α­πό τα χη­μι­κά πο­λε­μι­κά α­πό­βλη­τα της Συ­ρί­ας.Α­κο­λου­θεί το ψή­φι­σμα:
«Η «ε­ξου­δε­τέ­ρω­ση» των χη­μι­κών ό­πλων της Συ­ρί­ας στα δι­ε­θνή ύ­δα­τα της Με­σο­γεί­ου α­νοι­κτά των α­κτών της νό­τιας Πε­λο­πον­νή­σου α­πο­τε­λεί με­γί­στη πε­ρι­βαλ­λον­τι­κή α­πει­λή για το κλει­στό θα­λάσ­σιο πε­ρι­βάλ­λον της Με­σο­γεί­ου, ε­νός α­πό τα πιο ευ­αί­σθη­τα και πιο ση­μαν­τι­κά θα­λάσ­σια οι­κο­συ­στή­μα­τα του πλα­νή­τη, για­τί α­κό­μα και  αν οι μέ­θο­δοι που έ­χουν ε­πι­λε­γεί για την κα­τα­στρο­φή των χη­μι­κών ό­πλων εί­ναι α­σφα­λείς α­πό χη­μι­κή ά­πο­ψη, κα­νείς δεν μπο­ρεί να α­πο­κλεί­σει το εν­δε­χό­με­νο α­τυ­χή­μα­τος (π.χ. δι­α­φυ­γή α­ε­ρί­ου) ή α­κό­μα και την α­πο­τυ­χί­α πλή­ρους κα­τα­στρο­φής ό­λης αυ­τής της πο­σό­τη­τας ό­πλων.
Ε­κτός α­πό το θα­λάσ­σιο πε­ρι­βάλ­λον που θα κα­τα­στρα­φεί μό­νι­μα σε εν­δε­χό­με­νο α­τυ­χή­μα­τος, τα θα­λάσ­σια ρεύ­μα­τα εί­ναι βέ­βαι­ο ό­τι θα με­τα­φέ­ρουν τις το­ξι­κές ου­σί­ες στα γει­το­νι­κά πα­ρά­λια (στα ο­ποί­α συμ­πε­ρι­λαμ­βά­νον­ται και οι α­κτές της Νό­τιας Πε­λο­πον­νή­σου γε­νι­κό­τε­ρα),  με ε­πι­πτώ­σεις στην υ­γεί­α των λα­ών που κα­τοι­κούν στα πα­ρά­λια, στις οι­κο­νο­μί­ες των πε­ρι­ο­χών αυ­τών (α­λι­εί­α, του­ρι­σμός), αλ­λά και στα θα­λάσ­σια οι­κο­συ­στή­μα­τα.
Ό­πως ε­πι­ση­μαί­νουν κα­θη­γη­τές Ελ­λη­νι­κών Πα­νε­πι­στη­μί­ων και πο­λυ­τε­χνεί­ων: «ό­τι χη­μι­κό έ­στω και μη το­ξι­κό, πέ­φτει στη θά­λασ­σα και δεν α­νή­κει στα συ­στα­τι­κά της, θε­ω­ρεί­ται α­πρό­βλε­πτο για τις συ­νέ­πει­ές του».
Δεν θα δε­χθού­με την ό­ποι­α α­πό­φα­ση ο­ποι­ου­δή­πο­τε ορ­γά­νου, ε­θνι­κού ή δι­ε­θνούς, που λαμ­βά­νε­ται ε­ρή­μην των το­πι­κών κοι­νω­νι­ών. Πό­σο μάλ­λον, ό­ταν πρό­κει­ται για μί­α τό­σο σο­βα­ρή α­πό­φα­ση που θα πλή­ξει την ή­δη ε­πι­βα­ρη­μέ­νη πε­ρι­βαλ­λον­τι­κά με α­ριθ­μό δι­ερ­χό­με­νων πλοί­ων στη θα­λάσ­σια πε­ρι­ο­χή της Νό­τιας Πε­λο­πον­νή­σου.
Πι­στεύ­ου­με ό­τι μπο­ρούν να ε­ξευ­ρε­θούν ορ­θο­λο­γι­κό­τε­ρες λύ­σεις στο πρό­βλη­μα, ό­πως η δι­ά­θε­ση των προ­ϊ­όν­των της ε­ξου­δε­τέ­ρω­σης σε ε­πί­γει­ες ει­δι­κές εγ­κα­τα­στά­σεις στις χώ­ρες πα­ρα­γω­γούς χη­μι­κών, που έ­χουν τις υ­πο­δο­μές και την τεχνογνωσία.
ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΑ, ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ»
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου