PYLOS NEWS MESSINIA

ΒΙΝΤΕΟ - Εξερευνώντας το σύμπαν από τον βυθό της Πύλου !!!

Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα, η προετοιμασία του οποίου άρχισε το 1991, πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Νέστωρ. 
Βυθισμένο στ´ ανοιχτά των ακτών της Πύλου, ένα γιγάντιο φωτονικό τηλεσκόπιο πρωτοποριακού σχεδιασμού και υψηλής τεχνολογίας είναι στραμμένο προς τ´ αστέρια ανιχνεύοντας νετρίνα.
Στο πείραμα συμμετέχουν περισσότεροι από εβδομήντα ειδικοί ερευνητές από την Ευρώπη, την Αμερική, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.
Οι εργασίες συντονίζονται από την ελληνική επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών και Ερευνών Βαθείας Θαλάσσης και Αστροσωματιδιακής Φυσικής Νετρίνων της ΓΓΕΤ, του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο καθηγητής φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεωνίδας Ρεσβάνης είναι ο εμπνευστής και επικεφαλής του εγχειρήματος.
Οι δοκιμές των υλικών που συνθέτουν το πρωτοποριακό τηλεσκόπιο κράτησαν καιρό. Το ίδιο συνέβη και με την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών συσκευών που δοκιμάστηκαν εργαστηριακά, αλλά και σε πραγματικές συνθήκες.
Τα ποικίλα εξαρτήματα συναρμολογήθηκαν πάλι και πάλι, βυθίστηκαν στη θάλασσα και κάθε φορά επέστρεφαν στο εργαστήριο για έλεγχο. Η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε σε όλο και μεγαλύτερα βάθη, έως ότου η επιστημονκή ομάδα βεβαιωθεί ότι όλα τα τμήματα του τηλεσκοπίου θα λειτουργήσουν σωστά στα μεγάλα βάθη.
Ο πρώτος στόχος, τα 4.000 μέτρα βάθος, έχει ήδη επιτευχθεί, αφού οι πρώτοι όροφοι του Νέστωρα έφτασαν στα 4.200 μέτρα. Στο μέλλον προγραμματίζεται ολόκληρο το τηλεσκόπιο να φτάσει στα 5.000 μέτρα, το μέγιστο βάθος κοντά στο φρέαρ των Οινουσσών, στ´ ανοιχτά της Πύλου
Ο Νέστωρ είναι το μοναδικό στην Ευρώπη κι ένα από τα τρία υποβρύχια τηλεσκόπια νετρίνων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στον κόσμο.
Ποντίστηκε στα νερά της Πύλου την άνοιξη του 2000 και άρχισε να συλλέγει πληροφορίες για αστρικούς γαλαξίες, ορατούς και μη, Μαύρες Τρύπες του διαστήματος, καθώς και απαντήσεις στα αιώνια ζητούμενα, τα σχετικά με την αρχή του σύμπαντος.
Ίσως όμως το πιο ενδιαφέρον, το πιο εντυπωσιακό που θα αποκαλύψουν τα νετρίνα είναι κάτι που δεν μπορούμε τώρα να φανταστούμε.
Γιατί μ´ ένα τέτοιο πείραμα προσπαθούμε ν´ ανοίξουμε ένα παράθυρο σε μια γωνιά του σύμπαντος που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κοιτάξει.
Και οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό που θα δούμε θα είναι απροσδόκητο και συναρπαστικό.
 
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου