PYLOS NEWS MESSINIA

Επτά σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο

dimosio2Σε νέ­α τρο­χιά μπαί­νει η κρα­τι­κή μη­χα­νή με την ε­φαρ­μο­γή 7 ση­μαν­τι­κών με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων που έ­χει προ­γραμ­μα­τι­στεί α­πό το υ­πουρ­γεί­ο Δι­οι­κη­τι­κής Με­ταρ­ρύθ­μι­σης να υ­λο­ποι­η­θούν εν­τός του έ­τους.Ο αρ­μό­διος υ­πουρ­γός Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης με­τά τις δι­α­πραγ­μα­τεύ­σεις με την τρό­ι­κα έ­θε­σε νέ­α α­τζέν­τα για τις αλ­λα­γές στο Δη­μό­σιο ό­που α­πο­φεύ­χθη­καν οι πο­σο­τι­κοί στό­χοι και τέ­θη­καν ποι­ο­τι­κές πα­ρά­με­τροι για την αλ­λα­γή στο κρά­τος.Τις ε­πό­με­νες η­μέ­ρες τί­θε­ται ε­πί­σης σε δι­α­βού­λευ­ση ο νό­μος για το νέ­ο σύ­στη­μα ε­πι­λο­γής προ­ϊ­στα­μέ­νων ό­που βα­σι­κά κρι­τή­ρια α­πο­τε­λούν οι γρα­πτές ε­ξε­τά­σεις και η συ­νέν­τευ­ξη.
Οι 7 αλ­λα­γές που προ­ω­θούν­ται έ­ως το τέ­λος του 2014 ώ­στε ά­με­σα να ξε­κι­νή­σει η ε­φαρ­μο­γή τους εί­ναι οι ε­ξής:
• Μό­νι­μος μη­χα­νι­σμός κι­νη­τι­κό­τη­τας: Με μο­ρι­ο­δό­τη­ση μέ­σω ΑΣΕΠ θα πραγ­μα­το­ποι­ούν­ται οι με­τα­τά­ξεις, οι με­τα­θέ­σεις και οι α­πο­σπά­σεις στο Δη­μό­σιο. Το νέ­ο κα­θε­στώς που δι­α­μορ­φώ­νει την «ε­σω­τε­ρι­κή α­γο­ρά ερ­γα­σί­ας» στο Δη­μό­σιο δεν προ­βλέ­πει τη δι­α­θε­σι­μό­τη­τα για τους υ­παλ­λή­λους. Σύμ­φω­να με τον σχε­δια­σμός του υ­πουρ­γεί­ου Δι­οι­κη­τι­κής Με­ταρ­ρύθ­μι­σης, ο μό­νι­μος μη­χα­νι­σμός κι­νη­τι­κό­τη­τας θα πε­ρι­λαμ­βά­νει την κα­τα­γρα­φή των κε­νών θέ­σε­ων σε ό­λο το Δη­μό­σιο με βά­ση τα σχέ­δια στε­λέ­χω­σης των υ­πη­ρε­σι­ών, και την προ­κή­ρυ­ξη πα­νελ­λα­δι­κού δι­α­γω­νι­σμού υ­πό την ε­πί­βλε­ψη του ΑΣΕΠ, δύ­ο ή τρεις φο­ρές το χρό­νο. Οι υ­πάλ­λη­λοι που ε­πι­θυ­μούν να με­τα­κι­νη­θούν θα κα­τα­θέ­τουν αί­τη­ση στις υ­πη­ρε­σί­ες ό­που α­νή­κουν προ­κει­μέ­νου να λά­βουν ά­δεια για τη με­τα­κί­νη­σή τους. Θα μο­ρι­ο­δο­τούν­ται α­πό το ΑΣΕΠ στη βά­ση προ­δι­α­γε­γραμ­μέ­νων κρι­τη­ρί­ων που θα α­φο­ρούν την εμ­πει­ρί­α, τα τυ­πι­κά προ­σόν­τα, αλ­λά και κοι­νω­νι­κά κρι­τή­ρια. Οι ε­πι­τυ­χόν­τες, με­τά την α­να­κοί­νω­ση των ο­ρι­στι­κών πι­νά­κων α­πό το ΑΣΕΠ, θα με­τα­κι­νούν­ται στις νέ­ες θέ­σεις τους μέ­σα σε έ­να μή­να.
• Νέ­ο σύ­στη­μα ε­πι­λο­γής προ­ϊ­στα­μέ­νων και με­λών ΔΣ ορ­γα­νι­σμών με γρα­πτές ε­ξε­τά­σεις και συ­νέν­τευ­ξη μέ­σω ΑΣΕΠ.
• Νέ­ο σύ­στη­μα α­ξι­ο­λό­γη­σης υ­παλ­λή­λων το ο­ποί­ο προ­βλέ­πει βαθ­μο­λό­γη­ση βά­σει πο­σό­στω­σης προ­κει­μέ­νου να μη λαμ­βά­νουν ό­λοι «ά­ρι­στα» ό­πως γι­νό­ταν μέ­χρι σή­με­ρα. Σύμ­φω­να με τις νέ­ες δι­α­τά­ξεις τα α­νώ­τα­τα πο­σο­στά έ­χουν ο­ρι­σθεί ως ε­ξής:
-Με βαθ­μούς 9 έ­ως 10 α­ξι­ο­λο­γεί­ται έ­ως και το 255 των υ­παλ­λή­λων σε κά­θε δι­εύ­θυν­ση
-Με βαθ­μούς 7 έ­ως 8 α­ξι­ο­λο­γεί­ται πο­σο­στό έ­ως και 60%
-Με βαθ­μούς 1 έ­ως 6 α­ξι­ο­λο­γεί­ται πο­σο­στό έ­ως και 15% Πα­ράλ­λη­λα, α­πό το νέ­ο έ­τος θα συν­δε­θεί ο μι­σθός με την πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τα και θα α­πο­δί­δε­ται το Κί­νη­τρο Ε­πί­τευ­ξης Στό­χων, ε­νώ θα α­να­προ­σαρ­μο­στεί το μι­σθο­λό­γιο με ε­ξορ­θο­λο­γι­σμό των έξ­τρα α­πο­δο­χών.
• Ε­πε­κτεί­νε­ται ο έ­λεγ­χος των πει­θαρ­χι­κών, ε­νώ πα­ράλ­λη­λα έ­χει προ­γραμ­μα­τι­στεί ε­πι­χεί­ρη­ση-μα­μούθ για τον έ­λεγ­χο 35.000 μο­νι­μο­ποι­ή­σε­ων συμ­βα­σι­ού­χων. Οι υ­πάλ­λη­λοι που θα εν­το­πι­στούν να έ­χουν μο­νι­μο­ποι­η­θεί χω­ρίς να δι­α­θέ­τουν τα τυ­πι­κά προ­σόν­τα θα α­πο­λυ­θούν α­πό το Δη­μό­σιο.
• Συ­νε­χί­ζε­ται η κα­τα­γρα­φή και α­ξι­ο­λό­γη­ση των Νο­μι­κών Προ­σώ­πων Ι­δι­ω­τι­κού Δι­καί­ου: Στις πε­ρι­πτώ­σεις ό­που δι­α­πι­στώ­νον­ται ε­πι­κα­λύ­ψεις αρ­μο­δι­ο­τή­των θα γί­νουν κα­ταρ­γή­σεις ή συγ­χω­νεύ­σεις που θα έ­χουν ως α­πο­τέ­λε­σμα και τις α­πο­λύ­σεις προ­σω­πι­κού.
• Α­νά­θε­ση αρ­μο­δι­ο­τή­των στον ι­δι­ω­τι­κό το­μέ­α: Εν­το­πί­ζον­ται υ­πη­ρε­σί­ες που πα­ρέ­χον­ται α­πό το Δη­μό­σιο με υ­ψη­λό κό­στος και χα­μη­λή α­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα και α­ξι­ο­λο­γούν­ται οι πε­ρι­πτώ­σεις ό­που η υ­πη­ρε­σί­α μπο­ρεί να πα­ρέ­χε­ται α­πό ι­δι­ώ­τες, ό­πως για πα­ρά­δειγ­μα η κα­θα­ρι­ό­τη­τα και η φύ­λα­ξη γρα­φεί­ων.
• Μεί­ω­ση γρα­φει­ο­κρα­τί­ας: Σε πλή­ρη ε­ξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται το πρό­γραμ­μα συ­νερ­γα­σί­ας με τον ΟΟΣΑ για την άρ­ση των δι­οι­κη­τι­κών βα­ρών κα­τά 255 σε 13 το­μείς της οι­κο­νο­μί­ας, που λει­τουρ­γούν α­να­σταλ­τι­κά για την ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα, την αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τα και την α­νά­πτυ­ξη και ε­νι­σχύ­ουν τα φαι­νό­με­να δι­α­φθο­ράς. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα α­πο­τε­λεί η κα­τάρ­γη­ση των ε­πι­κυ­ρω­μέ­νων αν­τι­γρα­φών στο Δη­μό­σιο.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου