PYLOS NEWS MESSINIA

Με κουβέρτες θα ζεσταθούν φέτος τα περισσότερα νοικοκυριά

Μπορεί οι μετεωρολογικές προβλέψεις να κάνουν λόγο για πτώση της θερμοκρασίας σε μονοψήφιο αριθμό από τις επόμενες ημέρες και στη Μεσσηνία, όμως ο κόσμος δεν αποφασίζει να λύσει το πρόβλημα θέρμανσης του σπιτιού του, καθώς στις τσέπες του επικρατεί «πολικό ψύχος».
Η κίνηση σε όλα τα είδη είναι πολύ μειωμένη, ενώ σε πολλές γενικές συνελεύσεις πολυκατοικιών αποφασίζεται να μη γίνει καθόλου προμήθεια πετρελαίου. Μάλιστα, ακόμα και σε περιπτώσεις αυτόνομης θέρμανσης σε πολυκατοικίες, λίγοι είναι εκείνοι που αποφασίζουν να εφοδιάσουν τις δεξαμενές με καύσιμα.
Οι ακριβές λύσεις θέρμανσης, σύμφωνα και με τους επαγγελματίες του χώρου, πλέον δύσκολα προτιμώνται και η πλειοψηφία επιλέγει να ζεσταθεί με σόμπες και, ει δυνατόν, αυτές με τις οποίες μπορούν κιόλας να μαγειρέψουν ή να ψήσουν φαγητό, συνδυάζοντας το έξοδο αγοράς μέσου θέρμανσης με τη μείωση του εξόδου λειτουργίας ηλεκτρικής κουζίνας.
Σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, μοναδικό και απόλυτο κριτήριο είναι το κόστος.
 
Σόμπες - τζάκια
Μειωμένο είναι το ενδιαφέρον του κόσμου σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, όπως τόνισε στο «Θάρρος» ο κ. Χρήστος Σαρέλλας, που εμπορεύεται προϊόντα θέρμανσης: «Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να αγοράσει καλά προϊόντα και προτιμά ό,τι φθηνό υπάρχει. Αν μπορεί, ακόμα και να συνδυάσει θέρμανση και μαγείρεμα μαζί. Προτιμά ιδιαίτερα τις σόμπες και για πετρέλαιο, ούτε που το συζητά. Ακόμα και τζάκι βάζουν μόνο μέσω προγραμμάτων εξοικονόμησης κατ’ οίκον».
Ακόμα και σε καινούργιες οικοδομές, όπως μας είπε ο κ. Σαρέλλας, είναι πολλοί αυτοί που προτιμούν να βάλουν σόμπα ή τζάκι και όχι κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο: «Τα τελευταία χρόνια έχει γεμίσει ο κόσμος με καταστήματα που δε γνωρίζουν τα προϊόντα και έχει παρατηρηθεί ότι από κακές τοποθετήσεις τζακιών και σόμπας σπίτια έχουν πάρει φωτιά. Έχουν έρθει στην ελληνική αγορά προϊόντα άγνωστης προέλευσης, κακής ποιότητας και με πολλά προβλήματα. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απευθύνεται σε επαγγελματίες και να αγοράζει πιστοποιημένα προϊόντα. Εμείς διαθέτουμε ποικιλία με 70-80 διαφορετικά σχέδια σόμπας και πάνω από 30 είδη τζακιού, όλα ετοιμοπαράδοτα. Πιστεύω ότι όλοι, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα, μπορούν να βρουν κάτι που θα καλύψει τις ανάγκες τους στο καλύτερο δυνατό επίπεδο».
 
Λέβητες βιομάζας
Όπως τόνισε ο κ. Ηλίας Κουτίβας, από την Υδροτεχνική, καθώς η κρίση στη χώρα συνεχίζεται με την ίδια ένταση, τα εισοδήματα των πολιτών μειώνονται περαιτέρω: «Λόγω της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, έχουν προκληθεί φοβερές αναταράξεις στην κοινωνία, καθώς και αυξήσεις 30% έως 35% στον ετήσιο οικογενειακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης το 2011, το 70% των Ελλήνων χρησιμοποίησε το πετρέλαιο ως βασική πηγή θέρμανσης. Το ποσοστό αυτό κατρακύλησε στο 35% την περίοδο 2012 – 2013. Γι’ αυτό το λόγο τη φετινή χειμερινή σεζόν πολλά νοικοκυριά αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης. Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, πιο οικονομική λύση (και ταυτόχρονα πιο φιλική για το περιβάλλον και την υγεία) είναι τα συστήματα λέβητα βιομάζας, δηλαδή οι λέβητες που, αντί να καίνε πετρέλαιο, τροφοδοτούνται με πέλλετς ή ξύλα. Πέραν τούτου, καλό θα είναι ο κόσμος να αποφεύγει, με κάθε τρόπο, μη πιστοποιημένες συσκευές θέρμανσης. Με άλλα λόγια, να αποφεύγουν τους πειραματισμούς.
Όσον αφορά στις ξυλόσομπες, πέραν της καλής ποιότητας ξύλου που θα πρέπει να καταναλώνει ο χρήστης για την αποφυγή παραγωγής σωματιδίων από τη μια και για μεγαλύτερη απόδοση ενέργειας από την άλλη (άρα θερμότητας), συνιστάται και ο καλός αερισμός του χώρου. Στην περίπτωση αυτή, τα κακής ποιότητας ξύλα επιφέρουν προβλήματα ρύπανσης όχι μόνο στην ατμόσφαιρα, αλλά και στους εσωτερικούς χώρους, καθώς και μέσα στο σπίτι μας μπορεί να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες σωματιδίων, αν επιλέξουμε ακατάλληλες πηγές θέρμανσης.
Από την άλλη πάλι, οι λέβητες κεντρικής θέρμανσης, είτε ξύλου είτε πέλλετς, προσφέρουν ομοιόμορφη και σωστά διανεμημένη θέρμανση στα σώματά μας. Όμως, η κακή γνώση των ειδημόνων περί βιομάζας και η ελλιπής γνώση για τη λειτουργία των μηχανημάτων αποφέρουν στον καταναλωτή δυσάρεστα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια, η μη συμμόρφωση στους βασικούς κανόνες λειτουργίας των μηχανημάτων και με κριτήριο το φθηνό μηχάνημα, μας οδηγούν πολλές φορές σε λάθος επιλογές.

Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου