PYLOS NEWS MESSINIA

Παγίδες και παράδοξα στο νέο φόρο ακινήτων

Η φιλοσοφία του είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μικρότερες επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους αλλά μεγαλύτερη φοροδοτική βάση ώστε να εισπράττονται περίπου €3,5 δισ. κάθε χρόνο.

Το χέρι στην τσέπη ακόμα και για πρακτικά «άχρηστα» περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να βάζουν από το 2014 και κάθε χρονιά εκατομμύρια φορολογούμενοι. Η Εφορία θα απαιτεί τον οβολό τους, σε ετήσια βάση, ακόμα και για χωράφια σε βουνά και ραχούλες, δασικές εκτάσεις οι οποίες από τον νόμο δεν μπορούν να μεταβιβαστούν, σπίτια που έμειναν στα μπετά, είναι ξενοίκιαστα για χρόνια ή διατηρητέα, ακίνητα «αξιώσεων» τα οποία μόνο βάρος αποτελούν για τους κληρονόμους τους καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να πουληθούν σε αυτήν τη συγκυρία.
Εκτός φόρου βέβαια δεν μένουν κατοικίες και καταστήματα, θέσεις στάθμευσης, βοηθητικοί χώροι, οικόπεδα, πισίνες, μαντριά και αγροικίες και γενικότερα κάθε σπιθαμή γης, χτισμένη ή μη.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν αναλυτικούς πίνακες για το ύψος του νέου φόρου που θα επιβαρύνει κάθε σπίτι και κάθε χωράφι. Οπως φαίνεται από τους πίνακες, για διαμέρισμα 80 τ.μ. με αντικειμενική αξία 1.750 ευρώ ανά τ.μ. (π.χ. στους Αμπελοκήπους Αθηνών), στον δεύτερο όροφο, με δύο προσόψεις, ο βασικός φόρος των 320 ευρώ ανεβαίνει τελικά στα 464,64 ευρώ τον χρόνο με την επιβολή των συντελεστών πρόσοψης, παλαιότητας, ορόφου κ.λπ.

Η φιλοσοφία του νέου φόρου είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μικρότεροι φόροι για περισσότερους και υπό αυτό το πρίσμα το βαρύ φορτίο των προσδοκώμενων 3,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση θα το σηκώσει κάθε φορολογούμενος για κάθε ακίνητό του.

Ας δούμε τι γίνεται στην περίπτωση όπου φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα αγροτεμάχιο 50 στρέμματα από τα οποία τα 20 στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί «δασικά». Την έκταση αυτή δεν μπορεί να την πουλήσει, δεν μπορεί να την καλλιεργήσει, πρακτικά δεν μπορεί να την κάνει τίποτα παρά μόνο να την κοιτάει ώσπου να ξεμπερδέψει - αν ξεμπερδέψει με τις αρμόδιες υπηρεσίες στον βαθμό που δεν είναι πράγματι δασική έκταση - και θα πρέπει κάθε χρόνο για τα 20 αυτά στρέμματα να πληρώνει φόρο 45 ευρώ (για έκταση με Αρχική Βασική Αξία 10 ευρώ το τετραγωνικό και για αγροτεμάχιο χωρίς πρόσοψη, σε μεγάλη απόσταση από τη θάλασσα και χωρίς αγροικία). Τα 45 ευρώ μπορεί για κάποιους να φαίνονται λίγα, για κάποιους άλλους όμως μπορεί να είναι πολλά.

ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ

 Μεγαλύτερους πονοκεφάλους έχουν όσοι «ατυχείς» έχουν κληρονομήσει ακίνητα μεγάλης αξίας, τα οποία είναι αδύνατο να πουληθούν αυτή την περίοδο της κάθετης πτώσης στην αγορά ή χρήζουν γενικών επισκευών λόγω παλαιότητας και δεν μπορούν να νοικιαστούν.

Για παράδειγμα άνεργος έχει κληρονομήσει δύο ακίνητα. Ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης, 25ετίας, με τρεις προσόψεις στον τρίτο όροφο και τιμή ζώνης 1.300 ευρώ και ακόμα ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. στο Κορδελιό στο ισόγειο, δεκαετίας, με μία πρόσοψη και τιμή ζώνης 750 ευρώ.

Για τα δύο αυτά ακίνητα θα πρέπει να πληρώνει κάθε χρόνο 471,4 ευρώ. Το νομοσχέδιο, το οποίο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ορίζει ότι υπό προϋποθέσεις ο ΕΝΦΑ θα μπορεί να περιορίζεται στο μισό ή να διαγράφεται πλήρως. Μία από τις προϋποθέσεις που τίθενται, όμως, είναι ο φορολογούμενος να μην έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Απορίας άξιον είναι πόσοι άνεργοι ή νοικοκυριά κάτω από τα όρια της φτώχειας δεν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη όταν οι οφειλέτες με ανοιχτούς λογαριασμούς προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 2,7 εκατομμύρια. Ας υποθέσουμε ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θέλει να πουλήσει το ένα σπίτι, για να ζήσει και να πληρώσει και τους φόρους του. Αγοραστής δεν βρίσκεται.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολιζόταν στην καθιέρωση ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε κατόπιν αίτησής του να μεταβιβάσει ένα ακίνητο στην Εφορία προκειμένου να «πατσίσει» τα χρέη του. Η διάταξη τελικά δεν περιελήφθη στο νομοσχέδιο και όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων): «Θα πρέπει να αναγνωριστεί επιτέλους το μονομερές δικαίωμα των φορολογουμένων να εκχωρήσουν στο Δημόσιο ακίνητο πλήρους κυριότητάς τους κατά 100%, για την εξόφληση οφειλόμενων φόρων ΕΝΦΑ, ΦΑΠ, ΕΕΤΑ και ΕΕΤΗΔΕ των ιδίων και των μελών της οικογενείας τους, ποσού άνω των 50.000 ευρώ για το οποίο προβλέπεται εκτός από πλειστηριασμό περιουσίας και φυλάκιση τριών (3) ετών, αν αποδεδειγμένα στερούνται μετρητών. Τυχόν υπερβάλλον ποσό να συμψηφίζεται με οφειλές φόρων των έως και δύο επομένων ετών».

Θα πληρώσουν και τα... μαντριά

Εκτός φόρου δεν μένουν κατοικίες και καταστήματα, θέσεις στάθμευσης, βοηθητικοί χώροι, οικόπεδα, πισίνες, μαντριά και αγροικίες και γενικότερα κάθε σπιθαμή γης, χτισμένη ή μη.

Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου