PYLOS NEWS MESSINIA

ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΛΑΔΙ

Ένα μήνα πριν από την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου και στη Μεσσηνία ελάχιστα πλέον λάδια βρίσκονται στις αποθήκες των παραγωγών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς ελαιολάδου, σχεδόν το 90% της παραγωγής έχει πουληθεί στην εσωτερική και εξωτερική αγορά... Η περσινή παραγωγή ήταν καλή για την Μεσσηνία και ξεπέρασε τους 40.000 τόνους. Στην αρχή οι τιμές πώλησης του λαδιού ξεκίνησαν από χαμηλά, από 2,20 έως 2,30 ευρώ, ενώ στη συνέχεια αυξήθηκαν και έφθασαν έως και 2,85 το κιλό. Χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και με υπολογισμούς των ανθρώπων της αγοράς, το λάδι που φεύγει χύμα (κυρίως για την Ιταλία) κυμαίνεται στο 60 – 70% της παραγωγής. Το υπόλοιπο μοιράζεται στην οικιακή κατανάλωση των παραγωγών και στην τυποποίηση. Πάντως αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλη έλλειψη λαδιού, έτσι η τιμή του μπορεί να φθάσει και στα 3 ευρώ για τον παραγωγό.
Η νέα ελαιοκομική χρονιά που ξεκινάει σε λίγο αναμένεται να είναι δύσκολη για τους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς. Κατ’ αρχήν οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη δεν επέτρεψαν να εξελιχθεί ομαλά η ανθοφορία, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να μην υπάρχει καθόλου παραγωγή. Έτσι η παραγωγή θα μειωθεί αισθητά στον νομό. Ακόμη η αύξηση του πληθυσμού του δάκου και η μη έγκαιρη καταπολέμησή του θα δημιουργήσει προβλήματα στην ποιότητα του ελαιολάδου. Σ’όλα αυτά αν προσθέσουμε την παρατεταμένη ανομβρία, ιδιαίτερα στην Πυλία και την καλή παραγωγή των Ισπανών, τα προβλήματα των Μεσσήνιων παραγωγών θα μεγαλώσουν. Τέλος να σημειώσουμε ότι η οικονομική κρίση και η μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων, τους οδηγεί σε χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδα και στα σπορέλαια, που τα τελευταία χρόνια εξοστρακίζουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από το τηγάνι και το πιάτο μας. Πέτρος Τσώνης
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου