PYLOS NEWS MESSINIA

"Η Τριφυλία έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης" Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/26876-panagiotis-loytos

Η γεωφυσική θέση πολιτιστική της κληρονομιά της Τριφυλίας τής δίνουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, αρκεί να υπάρχει βούληση, σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Συνδέσμων Τριφυλίας, Παναγιώτης Λούτος. Μιλά για τον ρόλο των συλλόγων σήμερα, καθώς και για τη δημιουργία της ομοσπονδίας, ενώ αναφέρεται επίσης στο πώς βλέπουν οι ετεροδημότες την πατρίδα τους, αλλά και στις προοπτικές αυτού του τόπου.

1 Ποιος ο ρόλος των συλλόγων ετεροδημοτών σήμερα;
"Οι ετεροδημότες είναι ένα ζωντανό κομμάτι της πατρίδας μας και στην εποχή που ζούμε, την εποχή του "Καλλικράτη", η ύπαρξη των συλλόγων είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε".
2 Ποια η σημασία τους στο να κρατούν ζωντανούς τους δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα του καθενός;
"Καθένας μας έχει τα παιδικά του βιώματα, πάντα νοσταλγεί τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε -άρα η αγάπη για τον τόπο μας είναι δεδομένη- και αυτό τον κάνει να προσπαθεί όσο μπορεί να βοηθήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του".                       
3 Πώς προέκυψε η Ομοσπονδία Συλλόγων και Συνδέσμων Τριφυλίας;
"Στην Αττική όπου δραστηριοποιούνται πάρα πολλοί σύλλογοι της Τριφυλίας ωρίμασε η ανάγκη για συντονισμό και συνεργασία μεταξύ τους, διότι τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας χρειάζονται συλλογική και κοινή αντιμετώπιση".
4 Ποιος ο ρόλος της ομοσπονδίας;
"Είναι ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των συλλόγων της και η ανάδειξη όλων των θεμάτων της Τριφυλίας. Βέβαια κάθε σύλλογος έχει την αυτονομία του και ποτέ η ομοσπονδία δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά του".
5 Ποιους στόχους έχετε θέσει;
"Στόχος μας είναι να αναδειχθούν οι φυσικές ομορφιές της περιοχής μας. η πολιτιστική της κληρονομιά και οι αρχαιολογικοί χώροι της, ώστε να γίνουν γνωστοί στους πάντες".
6 Σε μια εποχή κρίσης όπως η σημερινή, υπάρχει στροφή στις ρίζες;
"Η εικόνα που έχω είναι ότι υπάρχει μια τάση, ιδίως από τους συνταξιούχους".
7 Εχετε παρατηρήσει φαινόμενα έντονης κινητικότητας από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο;
"Υπάρχει μια κινητικότητα για επιστροφή, αλλά δεν μπορώ να τη χαρακτηρίσω έντονη".
8 Σύλλογοι παλιά και σήμερα: Ποιες είναι οι ουσιαστικές τους διαφορές;
"Υπάρχουν πολλές διαφορές. Παλιά που δεν υπήρχε η σημερινή επικοινωνία και τεχνολογία, ο σύλλογος ήταν τόπος συνάντησης, ενημέρωσης για την πατρίδα. Ηταν μια διέξοδος".
9 Από πολλούς ακούμε ότι το μόνο που κάνουν σήμερα οι σύλλογοι είναι μια χοροεσπερίδα. Είναι έτσι τα πράγματα;
"Η κρίση έχει επηρεάσει τη λειτουργία των συλλόγων. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες αλλά όλα τα Δ.Σ. το παλεύουν να ανταποκριθούν. Η κατάργηση της ατέλειας για τα έντυπα έχει δυσκολέψει την έκδοσή τους, υπάρχουν σύλλογοι που διέκοψαν την έκδοσή τους. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί η μεγάλη προσφορά των εφημερίδων των συλλόγων - ήταν ο τρόπος επικοινωνίας με τους απανταχού συμπατριώτες".
10 Πώς φαντάζει η Τριφυλία σήμερα στα μάτια των ετεροδημοτών που βλέπουν τα πράγματα από μια απόσταση;
"Μία περιοχή που θεωρείται από τις καλύτερες και έχει τη δυνατότητα για ανάπτυξη σε όλους τους τομείς".
11 Ποιες προοπτικές έχει συγκεκριμένα αυτός ο τόπος;
"Η γεωφυσική του θέση και η πολιτιστική του κληρονομιά τού δίνουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, αρκεί να υπάρχει βούληση".
12 Σε ποιους τομείς θα πρέπει να κινηθεί αναπτυξιακά η Τριφυλία;
"Στον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό και την προβολή της πολιτιστικής του κληρονομιάς".
13 Με έναν μεγάλο οδικό άξονα ήδη ολοκληρωμένο, έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τον τόπο;
"Ναι, άργησε αλλά έγινε ο δρόμος. Αγώνας και για την Ολυμπία οδό! "
14 Ποια ζητήματα έχετε θέσει ως σύλλογοι και ομοσπονδία στο Δήμο Τριφυλίας, στις κατά καιρούς συναντήσεις σας με το δήμαρχο;
"Με το δήμαρχο Τριφυλίας έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στο έργο του, σε έναν καινούργιο δήμο όπως ο Δήμος Τριφυλίας".
15 Εχετε δει να υλοποιούνται κάποιες από τις προτάσεις σας;
"Εχουμε καθιερώσει -και γίνεται μία φορά το χρόνο- συνάντηση των προεδρείων των συλλόγων με το δήμαρχο, όπου συζητάμε τα θέματα που έχουν οι σύλλογοι. Γίνεται ανταλλαγή απόψεων και προσπαθούμε! Δεν σταματάμε όμως, συνεχίζουμε".
16 Πώς κρίνετε τον θεσμό του "Καλλικράτη" που πλέον έχει δοκιμαστεί αρκετά;
"Νομίζω πως έγινε βιαστικά, χωρίς σωστό προγραμματισμό. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η Τριφυλία τριχοτομήθηκε - και αφού μιλάμε για μεγάλους δήμους, μπορούσε να αποτελεί έναν ενιαίο δήμο από το Ανάκτορο του Νέστορα έως το Κάστρο της Είρας και από την Ελαία έως του Λαντζουνάτου".
17 Πού διακρίνετε τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του "Καλλικράτη" και πού τα μειονεκτήματά του;
"Είναι νωρίς για συμπεράσματα, πάντως μου δίνεται η εντύπωση ότι όλοι έχουμε στο μυαλό μας και λειτουργούμε με τη λογική των καποδιστριακών δήμων - κι αυτό το βλέπω ως μεγάλο μειονέκτημα".
18 Σας έχουμε δει να ασχολείστε με τα κοινά, υπάρχει κάποια σκέψη για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;
"Θεωρώ ότι μέσα από τη συλλογικότητα μπορεί ο καθένας να προσφέρει. Ιδιαίτερα με ενθουσιάζει όταν ασχολούμαι με τους συντοπίτικους συλλόγους και με θέματα που αφορούν την πατρίδα μου και την περιοχή μας".
19 Τι φταίει για τη γενικότερη κρίση που ζούμε σήμερα;
"Το ότι στα πάντα στηριζόμασταν σε γυάλινα πόδια. Κανένας δεν τολμούσε να δει τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που υπήρχαν. Τίποτε δεν διορθωνόταν λόγω πολιτικού κόστους, και όλοι μας είχαμε φτάσει στο σημείο να κοιτάμε το εγώ και ποτέ το εμείς.
Αυτό όμως δε δικαιολογεί με τίποτε τα μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα χωρίς κριτήρια και χωρίς κοινωνική ευαισθησία! "
20 Πριν από κάποια χρόνια, μια συγκυβέρνηση των μεγάλων κομμάτων έμοιαζε απίθανη, αλλά στις μέρες μας τη ζήσαμε. Πώς τη σχολιάζετε;
"Στα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά θέματα πάντοτε έπρεπε να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία. Τώρα η κρίση επιβάλλει να συμμετέχουν όλοι στις ευθύνες, αλλά η συνεργασία πρέπει να γίνεται πάνω σε μια συμφωνία-προγραμματική βάση, και όχι απλώς να γίνει μία πλειοψηφία. Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάζομαι τον τελευταίο καιρό. Τρανό παράδειγμα το κλείσιμο της ΕΡΤ -και ιδίως ο τρόπος του- και εδώ ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του".Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/26876-panagiotis-loytos
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου