PYLOS NEWS MESSINIA

«Μπλόκο» σε κοινοτική οδηγία υπέρ του ελαιολάδου!

ΟΡΙΣΤΙΚΟ τέλος στην διάθεση χύμα ελαιολάδου στα εστιατόρια επιχείρησε να βάλει κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιανουαρίου 2014 το προϊόν θα σερβίρεται πλέον μόνο σε σφραγισμένα μπουκάλια μίας χρήσης. Ωστόσο σε «μπλόκο» του κανονισμού που επέβαλε την υποχρεωτική (από 1η Ιανουαρίου του 2014) χρήση τυποποιημένου ελαιολάδου στα ευρωπαϊκά εστιατόρια, φαίνεται να προχωρούν οι βόρειες χώρες τροποποιώντας, όπως λένε οι πληροφορίες, την ύστατη στιγμή τον κανονισμό 29/2012.
Η σχετική διάταξη, όπως πέρασε με κοινή θέση των χωρών του Βορρά, επαναφέρει το θέμα στην πρότερα κατάσταση, καθώς αφήνει στη διακριτική ευχέρια των καταστημάτων μαζικής εστίασης την επιλογή της ποιότητας καθώς και της συσκευασίας του ελαιολάδου που θα χρησιμοποιούν στα εδέσματά τους. Το θέμα προσλαμβάνει διαστάσεις σύγκρουσης βορρά – νότου, καθώς οι πλούσιες χώρες του βορρά αρνούνται πεισματικά να υιοθετήσουν μια λύση που θα έδινε υπεραξία και στην ουσία «ανάσα» σε ένα σημαντικό αγροτικό προϊόν των νοτίων που παλεύουν αυτό τον καιρό να βγουν από την κρίση. Ζωηρή αντίδραση στο θέμα υπήρξε από το σύνολο του αγροτικού κόσμου με τις οργανώσεις Copa Cogeca να τάσσονται κατά της ανάκλησης της διάταξης που διευκόλυνε τους ελαιοπαραγωγούς. Μετά από πολιτικές πιέσεις η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αποσύρει την πρόταση για την απαγόρευση διάθεσης χύμα ελαιολάδου στην εστίαση, μέσω του επιτρόπου της υπεύθυνου για θέματα γεωργίας, Ντατσιάν Τσιόλος. «Αποφάσισα να αποσύρω την πρόταση αυτή και να μην την υποβάλω προς έγκριση», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Τσιόλος, καθώς προσπαθούσε να αποφύγει ένα μπαράζ από ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Ήθελα να έρθω εδώ σήμερα για να αποδείξω ότι ενημερώνομαι για τις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα αυτό στον Τύπο». Η ρύθμιση που ματαιώθηκε προέβλεπε ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2014, τα εστιατόρια δεν θα μπορούσαν να σερβίρουν ελαιόλαδο σε μικρές γυάλινες κανάτες ή σε μπολ, και αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν σφραγισμένα επώνυμα μπουκάλια, που δεν θα ξαναγέμιζαν όταν θα άδειαζαν αλλά θα τα πετούσαν. Σύμφωνα με την Κομισιόν η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από 15 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου