PYLOS NEWS MESSINIA

Θέμα για εισφορές ΟΑΕΕ στα ελαιοτριβεία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας Κώστας Κόλλιας, σχετικά με την ασφάλιση των ελαιοτριβείων στον ΟΑΕΕ. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Πληροφορήθηκα ότι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων στην Κορινθία, πολλοί από τους οποίους είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, παραλαμβάνουν χωρίς να έχουν λάβει προηγούμενη ειδοποίηση για έλεγχο και κατάθεση δικαιολογητικών και, ενδεχομένως, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, ειδοποιήσεις για ένταξή τους στον ΟΑΕΕ, καλούμενοι μάλιστα να πληρώσουν εξοντωτικές εισφορές πολλών χιλιάδων ευρώ.
Έχω θορυβηθεί ιδιαιτέρως από το γεγονός, διότι όταν είχε ανακοινωθεί από την τότε Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το 2010, η πρόθεση να μεταφερθούν τα ελαιοτριβεία από την ασφάλιση του ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, είχαμε δώσει μάχη, ώστε οι προϋποθέσεις να προστατεύουν τα μικρά ελαιοτριβεία της επαρχίας από την υποχρέωση να ασφαλίζονται σε ένα ταμείο με πολύ υψηλότερες εισφορές. Κατ’ αρχήν, για τρία χρόνια όλα τα ελαιοτριβεία θα παρέμεναν στον ΟΓΑ. Στη συνέχεια, ο ΟΑΕΕ θα καλούσε τους ιδιοκτήτες να προσκομίσουν στοιχεία και εάν διαπιστωνόταν ότι το αγροτικό εισόδημα ήταν υψηλότερο από τα έσοδα του ελαιοτριβείου, ο αγρότης θα παρέμενε στον ΟΓΑ
Το βασικό σκεπτικό ήταν να μην βρεθούν εκτός Μητρώου Αγροτών πραγματικοί αγρότες, οι οποίοι ως παράλληλη δραστηριότητα διατηρούν ελαιοτριβείο. Διότι στον Νόμο για το Μητρώο Αγροτών ορίζεται ότι, προκειμένου να έχει κανείς τον χαρακτηρισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, πρέπει να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Αν ο αγρότης αποκλειστεί από το Μητρώο, αποκλείεται και από πολύ σημαντικές πολιτικές εισοδηματικών και αναπτυξιακών ευρωπαϊκών και εθνικών ενισχύσεων, ζωτικές για την επιβίωσή του.
Το γεγονός ότι αγρότες ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων δεν έχουν κληθεί να προσκομίσουν δικαιολογητικά, όπως ορίζεται ρητά και σε σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να είναι ενήμεροι εκ των προτέρων και να γνωρίζουν εάν υποχρεούνται ή όχι στη μετάταξή τους από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, μου έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Για το λόγο αυτό κατέθεσα σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό, προκειμένου να ξεκαθαριστεί εάν τυχόν υπάρχει πρόθεση να ενταχθούν όλοι οι αγρότες που διαθέτουν ή συμμετέχουν σε ελαιοτριβεία στον ΟΑΕΕ, αντίθετα με τον ισχύοντα Νόμο.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου