PYLOS NEWS MESSINIA

Φούσκα τα φωτοβολταικά για την Ελλάδα

ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών τις πρόσφατες αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα φωτοβολταϊκά, που προβλέπουν μεταξύ άλλων το «πάγωμα» της έκδοσης νέων αδειών. Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι οι αποφάσεις αυτές εντείνουν το παρεμπόριο αδειών και οδηγούν σε κλείσιμο επιχειρήσεων εντείνοντας την ανεργία.
Όπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, ένα μόλις μήνα μετά το πρώτο πακέτο μέτρων του ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά, είναι ήδη ορατά τα πρώτα αρνητικά σημάδια για τον κλάδο.
Η ανασφάλεια των επενδυτών, εν αναμονή της ανακοίνωσης και δεύτερου πακέτου (στο οποίο όπως φημολογείται θα περιλαμβάνεται και έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά), αλλά και η ατυχής και καταστροφική απόφαση για αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας, έχουν φουντώσει το παρεμπόριο αδειών και οδηγούν την αγορά σε μη υγιείς και μη βιώσιμες ατραπούς.
Ταυτόχρονα, η μεγάλη μείωση των εγγυημένων τιμών, ειδικά για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, και η ανακήρυξη της Πελοποννήσου σε περιοχή με κορεσμένα δίκτυα (ακόμη και για τις οικιακές μικροεπενδύσεις), έχουν προκαλέσει ακυρώσεις πολλών παραγγελιών και έργων και οδηγούν εκατοντάδες μικρές εταιρίες σε οριστικό κλείσιμο ως τα τέλη του χρόνου.
Σημειώνουμε, ότι στην Πελοπόννησο έχει έδρα το 10% των εταιριών φωτοβολταϊκών και με την απόφαση αυτή χιλιάδες άνθρωποι οδηγούνται στην ανεργία.
Ο ΣΕΦ επισημαίνει τέλος ότι ο κλάδος των φωτοβολταϊκών ήταν μέχρι σήμερα ο μόνος ίσως αναπτυσσόμενος κλάδος της οικονομίας και ο μεγαλύτερος εργοδότης στο χώρο της πράσινης ενέργειας. Συντηρεί 25.000 θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες) και συνεισφέρει στα δημόσια οικονομικά και στα ασφαλιστικά ταμεία με 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Γι'Α αυτό και οι πρόσφατες αποφάσεις του υφυπουργού ΠΕΚΑ είναι βαθιά αντιαναπτυξιακές και στέλνουν ένα λάθος μήνυμα σε μια στιγμή που η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου